Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Salát s mladými pampeliškovými listy

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Základní informace

Proč nevyužít čerstvých vitamínů, které nám příroda právě nabízí? Natrhejte mladé pampeliškové listy a udělejte si jarní salátek. Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.

Ingredience
  • 4 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • ½  salátu
  • 4 lžíce kvašené zeleniny
  • mladé pampeliškové listy
  • 1 kysaná sojová smetana (napr. Sojade)
Postup

Ředkvičky a salát nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, listy pampelišky necháme vcelku, jsou –li mladé a maličké. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané sojové smetany. Kdo chce, může ještě dochutit sojovou omáčkou a posypat gomasiem. Hotový salátek dozdobíme čerstvými bylinkami (řeřicha, bazalka, petrželka nebo libeček.

Praktické

Sbírejte listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.

Kombinujeme

Ani na jaře nebo v létě by syrový salát neměl tvořit celý oběd, proto salátek využíváme jako osvěžující přílohu k hlavnímu jídlu. Kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami.

Obměna

Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace s bílou ředkví a kedlubnem.  Kvašená zelenina se dá nahradit kysaným zelím nebo z receptu úplně vynechat. Stejně tak na zálivku můžeme použít kteroukoli zálivku z jiných receptů nebo oblíbenou vlastní variaci. Salátek můžeme sypat praženými semínky nebo vmíchat ořechy, získáme tak skutečně lahodný salát.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

7
3

Pampeliškové kapary

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte...

Celerová remuláda

Výborný salát ze syrového celeru podle francouzského receptu si můžete udělat den dopředu.