Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Seitanové nudličky v cibulové omáčce

Uvařeno
sezóna podzim

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

První fotky soutěžících v plavkách jsou tu! A je skutečně nač se dívat, někteří poslali neuvěřitelné “před̶...

Základní informace

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience
  • Balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • Sojová omáčka
  • Kmín
  • Červená paprika sladká
  • Sojová smetana (např. Provamel)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup

Seitan nakrájíme na nudličky, cibuli na proužky a česnek na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nudličky seitanu a plátky česneku. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a chvilku podusíme. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky. Chvilečku povaříme a stáhneme z plotny. Podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou, případně můžeme zjemnit sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Kombinujeme

K seitanovým proužkům v cibulové omáčce se hodí jakékoli celozrnné obiloviny, nočky, knedlíky nebo těstoviny. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě luštěninou (alespoň v polévce) a tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

Omáčku můžeme zahustit červenou čočkou (tím i splníme luštěninu pro kompletní talíř). Buď využijeme již uvařené zbytky z předchozího dne nebo červenu čočku přidáme k seitanu a povaříme 15-20 minut.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vlaďka
1. 9. 2021

Už jsem dělala dvakrát a i manželovi chutnalo. Rozhodně přidávám mezi oblíbené. Seitan jsem neznala a příjemně mě překvapil

jendulacka
25. 12. 2019

Krásný 1.svátek vánoční všem…Nějaká rychlovka…padla volba na tento recept…nesetrila jsem tedy kminem ani paprikou…na závěr pridala mandlovou smetanu…k tomu cockova polévka…Omáčka byla opravdu neskutečně dobrá…diky…uz je v oblibenych..renata

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...

Seitan s čínským zelím, brokolicí, shiitake a černuchou

Rychlé jídlo, které je za pár minut na stole. Chuťově naprosto perfektní kombinace zeleniny, seitanu a houbiček shiitake s kořením. Houby shiitake dodají p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.