Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Výtečné pečené dýňové plátky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem i dospělým a dá se mlsat i samotná.

Ingredience
  • dýně (velmi lahodné z hokaido nebo butternut)
  • 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový...)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

 

Jak upéct dýni

  1. Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).
  2. Ze sojové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu.
  3. Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech nebo pečící papír.
  4. Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 180°C. Pečeme cca 25 minut, až dýně začne zlátnout a je při píchnutí vidličkou měkká.

Praktické

  • Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu.
  • Na pečení je skvělý nepřilnavý pekáč, pak není třeba vymazávat.
  • Dýni neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných látek a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, protože už je příliš tuhá, můžeme ji použít na vývar.

Obměna

  • Podobně lze připravit i cuketu nebo patizón, ale nejsou tak sladké.

Děti

  • Pečenou dýni můžeme dát už nejmenším dětem, ale těm do + roka pouze slabě potřeme olejem, česnek a sojovou omáčku vynecháme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

makropes
4. 12. 2021

To bylo žrádýlko. Moc dobrá podle tohoto receptu, měla zkaramelizovanou sladkoslanou krustičku. Mňam mňam

Mila Beata
11. 10. 2021

Miluju u JJ , ze má spoustu nápadů a kombinaci a způsobů , jak upravit zeleninu, aby to bylo pestré a nezevsednélo a pokaždé úplně luxusní , teda jsme si pošmákli 😂 děkujeme JJ

Měli jsme s :

TEMPEH ALÁ HUSO

https://www.jimejinak.cz/huso-knedlo-zelo/

KUCMOCH NASLANO SE ZELIM
jen jsem to nesmichala 😂😂😂

https://www.jimejinak.cz/kucmoch-naslano-se-zelim/

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.
89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.