Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospěšného chlorofylu, mnoho minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník. Obsahuje také bílkoviny, třísloviny, serotonin a spoustu dalších užitečných látek. Nechoďte tedy do lékárny pro vitamínové doplňky, skočte na louku a máte vystaráno.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařené obiloviny (v našem receptu bezpluchý oves, červená a bílá rýže)
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 4 růžičky brokolice
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit kopřivové rizoto

  1. Kopřivu propláchneme na sítku ve studené vodě, potom spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Kopřivu nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, brokolici na menší růžičky.
  4. Zeleninu přidáme na cibulku a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou jen z konvice. Ale jen trochu, aby se zelenina mohla podusit.
  5. Po 5 minutách přidáme uvařenou obilovinu z předchozího dne, prohřejeme, dochutíme miso pastou rozmíchanou v teplé vodě, případně dosolíme sojovou omáčkou a podáváme posypané gomasiem a čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Kopřivy sbírejte v rukavicích, jinak se popálíte. Kopřivu před zpracováním opláchneme ve studené vodě kvůli prachu a hlíně, ale spařujeme horkou vodou, aby přestala pálit a mohli jsme na ní sahat.
  • V případě bezlepkové diety volte bezlepkovou obilovinu jako je rýže, quinoa, jáhly, čirok atp.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme servírovat jako samostatné a kompletní jídlo, pokud do něj přidáme luštěninu, např. tofu. Jinak slouží jako lehká příloha zahrnující obilovinu i tepelně upravenou zeleninu právě k luštěninovému pokrmu.

Obměna

  • Rizoto budeme mít během pár minut uvařené, pokud máme z předchozího vaření schovanou obilovinu. Nemáme-li ji, připravíme snadno a rychle např. kuskus nebo bulgur.
  • Není-li času nazbyt a máme k dispozici jen jeden hrnec, použijeme víc vody a dáme vařit obilovinu spolu se zeleninou. Dobu varu protáhneme na tolik, aby byla obilovina měkká.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
9. 2. 2024

Dobrý den, kde prosím sehnat kopřivu? :)

Nejradši mám k večeři jidla z jednoho hrnce 😁 Je to rychlé a přitom tak dobré 😊 Jen jsem přidala kukuřici a místo brokolice cuketu ze zahrádky. Z obilovin zbytek rýže a ječmen. Mňamka. Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...