Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitanové plátky na houbách

Uvařeno
sezóna podzim

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience
4 porce

  • balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
  • sojová omáčka
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka červené papriky sladké
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Ingredience
4 porce
  • balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
  • sojová omáčka
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka červené papriky sladké
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Jak připravit seitanové plátky na houbách

  1. Seitan nakrájíme na několik plátků, cibuli na kostičky, žampióny na kousky a česnek na tenké plátky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme kousky žampiónů a plátky česneku.
  3. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem.
  4. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou.
  5. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, přidáme plátky seitanu a podusíme asi 10 minut.
  6. Pak vyjmeme seitan, vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky a chvilku povaříme do zhoustnutí.
  7. Přidáme sójovou smetanu, pořádně promícháme, dochutíme sójovou omáčkou a vrátíme do omáčky seitan, který už necháme jenom prohřát.

Praktické

  • Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme jí horkou vodou.
  • K seitanovým plátkům na houbách se hodí jakékoli celozrnné obiloviny. Nejlépe rýže, celozrnné těstoviny nebo nočky. Výborná je také rýže vařená s bezpluchým ovsem. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • Místo žampionů můžeme použít jiné houby, sušené nebo čerstvé.
  • Můžeme přidat i další zeleninu – cuketu, mrkev, pórek aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jiřina Zemanová
28. 10. 2023

Povedlo se, výborné, chutné, díky👍👏

Výborné a rychlé jídlo 😊 Už jsem vařila po několikáté. Dnes jsme k tomu měli polentu s rýží, napařenou brokolici, domácí kvašené zelí a ředkvičky ze zahrádky. Jsou menší, ale museli ven – podrývá mi je krtek 😒 A to tam máme plašičku. Vůbec mu to nevadí. Budeme muset udělat vyvýšené záhony 🙄

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
59

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...
7
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...