Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Polevy a náplně

“Čokoládový” krém z karobu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 1 a půl roku

Chcete ozdobit dezert? Zamlsat si a přitom nechcete do těla dostávat cukr, průmyslové tuky a kyselinu oxalovou (šťavelovou), které nám silně překyselují organismus? Máme pro vás elegantní řešení. Čokoláda to není, nalaďte si chuťové buňky na jemnější chuť. Ale jako poleva na dušené či pečené ovoce, ozdoba pohárů a pudinků je karobová čokoláda prostě skvělá.

Ingredience
na hrneček čokolády
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sladu / rýžového sirupu (bez lepku)
  • 2 lžíce karobu (příp. kakaa)
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolády, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo 2-3 tekutého rostlinné smetany či mléka)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody
Je to věčné ženské téma – bolestivá menstruace, premenstruační syndrom….
Je to zkrátka náš ú...
Jak udělat čokoládovou polevu z karobu
  1. Obilnou kávu, karobový prášek a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme slad. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel.
  3. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu.
  4. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. Jen chvilku povaříme a jak začne houstnout jako pudink, tak naléváme na ovoce či poháry.
Praktické
  • Poleva po vychladnutí ztuhne jako klasický pudink. Čím více dáte tekutin, tím bude řidší, čím víc škrobu, tím hutnější. Můžete tedy podle potřeby pudink při vaření doředit nebo dohustit přidáním dalšího škrobu (rozmíchaného ve studené vodě!).
  • Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a rostlinné mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná. Chceme-li pevnou polevu, která se nehne, přidáme do vaření agar. Tu pak můžete krájet, když vychladne. Ale druhý den bude praskat, jak začne vysychat.
  • Pro bezlepkovou verzi používejte obilné sirupy a mléka z bezlepkových obilovin, mandlí, ořechů, kokosu nebo semínek.
  • Pro nesójovou verzi nepoužívejte sójovou smetanu.
Obměna
  • Místo oleje můžeme použít kokosový olej. Pokud poleva nemusí držet tvar a chutnat hutně pudinkově, můžete udělat zkratku – rozehřát kokosový olej, přidat karob a slad nebo sirup a je hotovo.
  • Místo sušeného mléka můžeme použít tekuté např. rýžové, kokosové, ovesné apod. nebo smetanu.
  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

Děti

  • S hnědými sladkostmi čekáme až do momentu, kdy začínáme naší zdravou stravou konkurovat čokoládovým cukrovinkám. Zbytečně brzy děti na čokoládu neučíme. Karobová poleva je pak skvělou alternativou bez cukru, mléka a kakaa pro první dezerty s “čokoládou”. Pokud už děti běžně jedí kakaové a čokoládové cukrovinky, klidně jim tuto polevu připravte, ať už jsou jakkoli staré. Jinak s tím nespěchejte. Přestože v polevě není nic vyloženě nevhodného, nedávala bych jí dětem mladším 1,5 roku.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mnam, ja som pridala este lyzicu arasidoveho masla a trosku datloveho sirupu a zaliala tym naparene jablcka. Skvely dezert!

Martina
2. 2. 2019

Dnes vyzkoušeno a použito na napařované jablka a všichni byli moc spokojeni. Krém mám černý, jako by byl z luxusní čokolády :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...