Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Mandlovo – kokosový krém z jáhel

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Obilné krémy jsou jednoduché a velmi se hodí zvlášť teď na podzim, kdy tělo potřebuje více energie na zahřátí. Můžeme je použít jako dezert, nebo svačinku pro děti, ale klidně i k snídani.

Synovi Evánkovi jsem dávala na doporučení dětské lékařky Nutrilon. Dostal ho již třetí den v porodnici, takže jsem ži...

Ingredience
  • 50g loupaných mandlí, nebo 4 lžíce mandlového másla
  • 150g jáhel
  • 2  polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • deci kokosového mléka, nebo krému
  • 4 lžíce mletého kokosu na posyp
Postup

Jáhly propláchneme pod horkou vodou, dáme vařit do horké vody asi 20-30 minut téměř do rozvaření. Hlídáme si vodu, aby se nevyvařila, jáhly hodně vypijí, když tak můžeme trochu horké vody přidat. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na co nejjemnější prášek až tekutou hmotu. Pokud máme mandlové máslo, tento krok odpadá.

Uvařené jáhly rozmixujme tyčkovým mixérem a vmícháme namleté mandle, nebo mandlové máslo, slad a kokosové mléko. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo více kokosového mléka na zjemnění. Dáme do mističek, ozdobíme  mletým kokosem. Podáváme teplý, nebo ho můžeme dát vychladit do ledničky, ale před konzumací ho doporučuji na chvilku vyndat předem ať není moc studený, toto zvlášť platí v zimním období.

Praktické

Jáhly můžeme použít i uvařené z předešlého dne, stačí do nich přidat trochu horké vody a rozmixovat.
Výše uvedeným postupem můžeme získat opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky, sušeným ovocem, případně udělat ještě jednu vrstvu z dušeného ovoce a agaru.

Obměna

Mandlovo – kokosový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací, jako jsou kroupy, rýže….

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kakamilula
3. 9. 2023

Naprosto skvělá dobrota ❤️děkuji za recept 🙂

Naprosto skvělý dezert! Luxusní náhrada krupicové kaše-ze zbytku jáhel, se skořicí a opraženými mandlemi.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.