Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Slavnostní “bramborový” salát bez brambor, vajec a majonézy

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna zima

Vizuálně a chuťově takřka k nerozeznání od toho klasického. S tím rozdílem, že tenhle je za pár minut hotový a hlavně vám po něm nebude těžko! V pubertě se mi zdálo, že s přípravou salátu trávíme hrozně moc času. Tenhle mám od zakrojení první zeleniny do servírování asi za 25 minut hotový, takže si ho s chutí udělám i v průběhu roku.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • cca 1/8 dýně (nemusí být, supluje chuť vajec)
  • hrášek a kukuřice (jen, pokud dáváte i do klasického bramborového, jinak vynechejte)
  • 2 tofunézy
  • olej
  • sůl
  • na dochucení:  umeocet
  • 2 ks kupovaného polentového knedlíku 500 g (může být domácí vařený, ale je lepkavější)
  • cca 8 kyselých okurek bez éček a cukru (nebo ještě lépe domácí kvašené) dle velikosti okurek a chuti

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit vegan bramborový salát

  1. Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni i se slupkou také (nemusí být, nedáváme-li ji, vynechejte tuto vrstvu), stejně tak celer.
  3. Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev cibuli, na ni dýni, na ni celer.
  4. Posolíme, přiklopíme a dáme vařit.
  5. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou a dusíme cca 15-20 minut do měkka.
  6. Mrkev a petržel nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do osolené vroucí vody nebo vývaru.
  7. Vaříme cca 10-15 minut do měkka. po uvaření krájíme na malé kostičky.
  8. Polentový knedlík nakrájíme na plátky a ohřejeme na pařáčku.
  9. Po ohřátí nakrájíme na drobné kostky, které nám budou nahrazovat brambory.
  10. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
  11. V míse smícháme všechny ingredience (dušená zeleninová směs, vařená zelenina na kostičky, nakrájená okurka, nakrájená polenta), přidáme tofunézu podle chuti.
  12. Na závěr dochutíme umeoctem podle potřeby.

Praktické

  • My máme rádi salát teplý, navíc je v tu chvíli zelenina zásadotvorná, nepřekyseluje a dobře se tráví. Zkuste to také. Pokud vám to však nevyhovuje, dejte si salát vychladit a podávejte chlazený. Na svátky se hřešit může a pro jednou se nic nestane, když si ho necháte odležet. I druhý den je dobrý, ale už nesplňuje všechny kriteria zdravého plnohodnotného pokrmu. Takže jeho servírování už necháme na vás :-)

Kombinujeme

  • Pokud k salátu budete podávat luštěninu (doporučujeme restovaný tempeh, tempeh na medu nebo obalované tofu), máte kompletní talíř a splněná kritéria pro zdravé hlavní jídlo. Přidáte-li ještě kousek syrové a kvašené zeleniny na ozdobu, bude to naprosto dokonalé.

Obměna

  • Do salátu dejte zeleninu, jakou jste zvyklí dávat do klasického bramborového salátu, ať je výsledná chuť co nejbližší a vaše rodina co nejspokojenější. Kdo nedává hrášek ani kukuřici, nechť ji vynechá. Někdo naopak rád syrovou cibuli. Většinu lidí nadýmá, ale chyběla-li by vám její chuť, tak šup s ní do salátu. Dýni chuťově v salátu nepoznáte, ale udělá dojem vajec. Pokud ji tam nedáte, stejně se nic nestane, tofunéza se o vaječnou chuť také dobře postará.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, salát je opravdu vynikající, jen mě ve zdravé výživě doporučili knedlík nakrájet a nechat opražit trochu v troubě na oliv.oleji aby se nerozpadal a nebyl příliš mazlavy. Nesmí se to ale prehnat, tak s citem. Zkusila jsem a byla to opravdu mňamka. Doporučuji moc a teplý je skutečně mnohem lepší a stravitelnejsi. Děkuji za tento recept. Uz žádné říhání a nadýmání po těžké štědrovečerní večeři 👍🏿.

Tento salát nám s manželem moc chutná, místo okurek do něj dávám zelené nakrájené olivy.😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.