Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové knedlíky z pohanky a rýže

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Abyste nejedli stále jen hromádky zrní, zkuste dát obilovině tvar! Koule, šišky, plátky, nočky nebo válečky ocení děti i pánové.

Ingredience
6 porcí
  • 1 hrnek rýže
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Jak připravit obilné knedlíky

  1. Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  2. Pak přidáme opranou pohanku, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
  3. Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet sami.
  4. Do již uvařených obilovin přidáme trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
  5. Dále postupujeme stejně v obou případech. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto, vytvarujeme koule, šišky, nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
  6. Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí. Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

  • Dětem podáváme knedlíky od 1 roka, ale obiloviny nesolíme. Od 1,5 roku můžeme mírně osolit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Knedlíky se mi ve vodě totálně rozpadly. Slila jsem je přes cedník a k obědu byla prostě rýže s pohankou :-)

Svíčková byla vynikající,knedlíky jsem rozvařila,ale příště je zkusím napařit.Prosím ještě o radu, jak uchovat seitan,jsem sama takže celé balení najednou nesním.Tofu dám do ledničky v krabičce se studenou vodou,tam několik dní vydrží.Děkuji a přeji hezké dny

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...
4

Růžový šťavnatý salát

I zarytí odpůrci řepy si u tohohle salátu pomlaskávají. Dejte řepě šanci, je nesmírně zdravá.

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.