Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Nadýmání: příčiny a příznaky

“Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, ” říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemá

Nadýmání, škrundání, bolest břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázrakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn. Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po “normálním” jídle to nemáte.

Nadýmání, jeho příčiny a jak je to správně

Co způsobuje nadýmání? Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit. Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí. Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že “staví”, tedy zastavuje práci střev). To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo. Přitom je pro mnoho lidí často červenou vlajkou až každodenní nadměrné či bolestivé nadýmání, které rádo vyústí v nadýmání chronické.

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá. Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte. Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců. Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo. Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže. Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu. Navzdory dočasným potížím.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi dekuji za dalsi zaslane informace 👍

Dobrý den,

po anorexii, kterou jsem trpěla, jsem se začala stravovat zdravě v dostatečném množstvím a dostala jsem se na optimální váhu. Už 3 roky jim celozrnné, mléčné výrobky a mléko, maso, oříšky, semínka, přílohy, zeleninu a ovoce. Zkusila jsem všechno možné, ale nemohu se zbavit nafouknutého břicha okamžitě po jídle, pocitu tlaku na hrudníku a unavenosti. Ze začátku bylo vše v pořádku, ale poslední 2 roky mě to trápí každý den…Mohla byste mi nějak poradit?

Děkuji
P.K.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob zahradní – zdravá jarní zelenina

Bob zahradní je typickou jarní zeleninou. Je nejen velmi zdravý a bohatý zejména na železo, ale hlavně chutný a snadný na pěstování takřka kdekoli. Víte, j...

Balíček od moře (fotopostup)

Tento jednoduchý recept bez vážení potravin, je typický pro letní sezónu. Barevná zelenina, bylinky a vůně řasy vás zavedou k moři.

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...

Tempehové vegíčko

Veganská variace na míchaná vajíčka, tentokrát z tempehu. Tento pokrm je skvělý s kouskem kváskového chleba nebo do placek, třeba jako rychlá a zdravá veče...