Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kapustovo-dýňová polévka s amarantem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Milujeme polévky. Není od věci jednu posnídat a druhou poobědvat. Tato je obědová, hutnější. Je to jedna z těch, kterou v různých obměnách vaříme velmi často. Díky amarantu je mírně zahuštěná a přitom bezlepková. Nemuseli jsme sahat po žádné mouce, aby nám chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 1/3 šálku amarantu
  • 1 větší cibule nakrájená na půlměsíčky
  • 1 šálek dýně nakrájené na větší kostky (neloupeme slupku)
  • 1 šálek kapusty pokrájené na silnější nudličky
  • 1 ks řasy wakame
  • na dochucení: miso pasta, umeocet, sojová omáčka
  • na posypání: čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Petra se pustila do změny jídelníčku a během 2 měsíců shodila 5 kg ona a 15 kg její manžel. Zažívá, ...

Jak připravit amarantovou zeleninovou polévku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  2. Řasu namočíme do sklenky s vodou, aby změkla a dala se po pár minutách nakrájet na nudličky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme kapustu pokrájenou na silnější nudličky, kostičky dýně, nudličky řasy wakame a amarant.
  5. Cca po 3 minutách zalijeme horkým vývarem.
  6. Vaříme pod pokličkou cca 15 minut, aby byla dýně měkká včetně slupky (záleží tedy na stáří dýně – mladší je dříve měkká).
  7. Polévku stáhneme z ploténky, vmícháme podle chuti miso pastu (cca 1 lžička na osobu, ale začněte raději s menším množstvím, ochutnávejte a přidávejte) a trochu umeocta. Kdyby vám bylo po tom všem ještě málo slaná, můžete ještě přidat pár kapek sojové omáčky.
  8. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a strávníky jistě potěšíte přidáním opražených semínek.

Praktické

  • Pokud miso pastu používáte do snídaňové polévky, do obědové už miso dávat nemusíte. Polévku dochutíte jen umeoctem, případně sojovou omáčkou.
  • Kdo už má vyčištěné chuťové buňky a méně solí, pravděpodobně bude spokojen s pár kapkami umeocta a solí, která se dala na cibuli při začátku vaření.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo amarantu můžete dát vařit polévku s quinoou či jáhlami. Polévka tak bude stále bezlepková a velmi dobrá.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vaříte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám.
  • Dětem 1-2 roky můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme miso pasty, umeocta a sojové omáčky a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Od 2 let již polévku můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat dochucovadel méně než pro dospělé. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Místo amarantu jsem použila quinou 😺

Mila Beata
11. 10. 2021

Och zase další osvěžující mňamka ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.