Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Napařovaný bezlepkový obilný chlebíček pro děti

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Často se nás ptáte, jak nahradit pečivo, když je na něj rodina zvyklá. Co dát dětem do školy na svačinu nebo použít jako rychlou večeři. My to řešíme obilným chlebíčkem. Používám na něj zbytky z ranních kaší a obilovin od oběda. Odpadne tak jedno extra vaření. Prostě vezmu zbytky obilí, smíchám se solí, kmínem a moukou, uplácám bochánky a dám napařit. V tomto případě zbyly jáhly a rýže a použitá mouka byla pohanková, takže máme chlebíček zcela bezlepkový.

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Základní informaceVychladlý obilný chlebíček jde krásně porcovat na plátky

Často se nás ptáte, jak nahradit pečivo, když je na něj rodina zvyklá. Co dát dětem do školy na svačinu nebo použít jako rychlou večeři. My to řešíme obilným chlebíčkem.  Používám na něj zbytky z ranních kaší a obilovin od oběda. Odpadne tak jedno extra vaření. Prostě vezmu zbytky obilí, smíchám se solí, kmínem a moukou, uplácám bochánky a dám napařit. V tomto případě zbyly jáhly a rýže a použitá mouka byla pohanková, takže máme chlebíček zcela bezlepkový.

Pozor – nečekejte od toho klasické pečivo. Napařovaný chlebíček se chutí a konzistencí blíží spíše knedlíku. Ale po vychlazení se dá dobře krájet a mazat luštěninovou pomazánkou a u nás doma je to celkem vyžadovaný hit.

Když máte po ruce chlebíček a zbytek luštěniny v lednici, máte opět jednu rychlovku na svačinku, večeři či jídlo na cesty.

Napařovaný obilný chlebíček je rozhodně stravitelnější než běžné moučné pečivo. Pro děti je to tedy bezvadná alternativa, kdy chtějí chleba. Navíc ty dvouleté a větší už můžeme do výroby zapojit a to jim potom teprve chutná :-)

Ingredience
  • 1/2 hrnku rýže
  • 1/2 hrnku jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka
  • kmín
PostupObilný chlebíček připravený v páře je mnohem lépe stravitelný než běžné pečivo

Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 2 hrnky vody a přivedeme k varu. Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.

Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba přidávat moc mouky, těsto drží samo tvar. Stačí moukou obiloviny jen zaprášit a rukama zapracovat na tuhé těsto. Můžete přidat kmín pro “chlebovější” chuť. Vlhkýma rukama vytvarujeme bochánky a dáme je na pečící papír napařovat na klasický pařáček, který používáme třeba na zeleninu. Dejte dostatek vody, protože chlebíček se napařuje cca 20 minut pod pokličkou a cca 20 minut bez ní, aby měl kůrku.

Praktické

Chlebíček necháme oschnout (spodní strana bude mokrá) a skladujeme nejlépe v utěrce. Vychlazený se dá dobře nakrájet a namazat. Počítejte s tím, že se bude trochu lepit, není totiž zdaleka tak suchý jako klasické pečivo. A nemá proto ani tak dlouhou trvanlivost. Konzistencí se blíží knedlíkům.  Pokud tedy na ně dostanete chuť, můžete si obilný chlebíček nahřát na pařáčku a použít ho jako přílohu k omáčce.

Pokud máte zbytek vychladlých obilovin, přidejte do nich nepatrné množství horké vody, promněte a postupujte stejně. Když se vám s vodou utrhne ruka, budete muset přidat více mouky.

Tip na svačinku nebo oběd

Když chlebíček namažete luštěninovou pomazánkou (vyzkoušejte třeba cizrnovou, chutná jak paštika) a přidáte zeleninu (k přímé konzumaci tepelně upravenou, na výlety či do práce dáme kousek syrové a kousek kvašené), máte dokonale kompletní talíř. My si ještě pomazánku rádi sypeme praženými semínky a sekanou petrželkou.

Děti

Pro děti do 1 roka vynecháme sůl a kmín, jinak je postup stejný. Mouka sice není ideální, ale když je s tím nebudete krmit pravideně, tak se nic neděje. Rozhodně je to pro ně lepší než klasické kupované pečené moučné pečivo! A je to jedna z variant svačinky, kterou jim už můžete dát do ručičky, když chtějí sami něco držet a ukusovat. Ideálně kombinovat se zeleninou např. ve formě polévky, zeleninového pyré nebo kusu napařené zeleniny. Pak už můžeme mírně solit a zhruba od 1,5 roku přidati kmín.

Abyste nemuseli dělat extra chlebíček pro děti a extra pro dospělé, odeberte kus neosoleného těsta pro děti a dospělým dosolte a dokořeňte. A můžete dát oba napařovat. Dospělým ho můžete dát i dopéct do trouby, aby měl kůrku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 5. 2023

Nejen pro deti ♥️ dělala jsme několikrát a vždycky jako chlebik , tentokrat ho použiju jako knedlík taky ♥️ moc moc mnam ♥️

Knedlík jsem zatím dělala jednou a z bílé rýže. Určitě ne naposledy. Přesto že se povedl, první dojem byl rozpačitý. Ale jak prochladl tak se zpevnil, dal se krásně krájet a použít na více způsobů. Jednak na plátky k omáčce, pak jen tak na kostičky do polévky – to vizuálně i chuťově nahradil rohlík. A pak na kostičky a opečený s tofu, jako “knedlíky s vejci”. No a jeden jsem udělala bez kmínu a soli. pro 8 měsíční vnučku. Taky jí moc chutnal.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.