Domů > Magazín > Blog

To děláte velkou chybu, když mu nedáváte cukr

Myslela jsem si, že mě už málo co v ordinace lékaře překvapí. Slyšela jsem už hodně zajímavých teorií a rad od lékařů, kteří přitom obor výživa měli na fakultě sotva pár hodin. Nemám jim to za zlé, že spousty věcí nevědí a stále žijí z toho, co se kdysi naučili a co hlásá reklama. Samotné mi trvalo víc než 20 let studií, než jsem našla systém, který funguje. Ale když vám lékař vytkne, že dítěti nedáváte cukr, bylo už i na mě moc.

Při včerejší kontrole mého těhotenství jsem měla zase zajímavou zkušenost s jedním jinak moc fajn lékařem. Vůbec nechci strkat lékaře do jednoho pytle a neříkám, že jsou všichni mimo, ale jeho reakce mě opravdu hodně překvapila. Navíc je to doktor, který se zabývá miminky a jejich vývojem.

Ač se jednalo o mojí kontrolu, byl se mnou i můj čtyřletý syn. V ordinaci se choval dobře, občas měl zvídavou otázku a pan doktor mu na závěr nabídl bonbón. S díky jsem odmítla, že bonbóny nejíme. Daniel si toho ani nevšiml. Dialog pak proběhl asi takto:

Lékař: A mohu se zeptat, proč je nejíte?

Já: Protože je v nich cukr a ten my nejíme.

Lékař: Ale to děláte velkou chybu, cukr je základní živina pro mozek a buňky a cukr vaše dítě potřebuje.

Já: To máte pravdu, ale my dáváme přednost složitým cukrům a ten jednoduchý z bílého cukru vynecháváme.

Lékař: Ale až přijde do kolektivu, tak sladkosti stejně bude jíst a budete mít velký problém.

Já:  Je v kolektivu už od necelých od 2 let a zatím s tím nebyl problém, naopak, školka se přizpůsobila nám a sladkosti se tam nedávají, ani se tam nenosí.

Lékař: Ale když mu to zakážete, tak to bude ještě horší a jednou, až bude velký, tak si sladkosti koupí a přejí se jich, je to stejné jako s alkoholem, ten se také nemá zakazovat, ale spíš dovolit.

Já: Ale já mu nic nezakazuji, jen doma prostě bonbóny nemáme, tak je zatím nezná a kdyby ho chtěl ochutnat, tak mu to dovolím, ale vysvětlím mu k tomu i negativa. Přece mu nebudu dávat panáka už teď, jen proto, aby se jednou tajně neopil…

Raději jsme dialog nikam nevedoucí ukončili. Co mě ale nejvíc zarazilo je to, že mi lékař tvrdí, že díte potřebuje ke svému vývoji a výživě jednoduchý cukr, navíc z bonbónu a sladkostí. Hodně mě to zklamalo. Chápu, že je hodně různých názorů na mléko, na maso, ap., ale že bílý cukr není zdravý ví snad už každý.

Jen přemýšlím, jak jsme jako lidstvo mohli přežít tolik století bez cukru, protože ještě nebyl vynalezen…

 

 

 

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Martina Kamradová
7. 7. 2023

Jste super, dobře jste uzemnila toho doktora 👍, Tinka

To je strašné. Je to smutné a je to ostuda. Člověk aby se cítil hloupě za něco, co je evidentní. Hlavně že to řekne někdo z pozice “autority”.

Ukázat další komentáře