Domů > Magazín > Blog

Pečte kolektivně

Ono vůbec všechno se ve dvou lépe táhne. Alespoň co se týče kuchyně. Nejen proto jsme se daly před pár lety s Helčou dohromady. Když to jen šlo, vařily jsme společně. Vlastně když byly děti ještě úplně maličké, tak jedna hlídala děti a druhá vařila. Pomoc k nezaplacení, protože když jsme vařily každá sama doma, visely nám na noze a ječely. A stejně tak jsme to dělaly, když jsme pekly vánoční cukroví. To tedy hlídali tatínkové a my pekly. A užily jsme si to! Takže vřele doporučujeme – pečte kolektivně.

Letos to málem nevyšlo

Naše pečící parta: Zuzka, Pavla, Monika, Helča a paní Nováková

Letos už to vypadalo, že nedáme dohromady ani termín pro pečení, ani partu.  Já na Sázavě, Helča v Praze. Nákupy dárků, každá dvě děti, ….nějak jsme nevěděly, co dřív. Kamarádky, které původně chtěly péct s námi byly různě po světě nebo za prací. Ale zachránila nás Pavla (na fotce druhá zleva), která si nás našla na webu a zorganizovala pečení u Zuzky Fabiánové (s mísou v ruce zcela vlevo).  Díky ní jsme si tedy užily skvělý večer s partou ženských a navíc vyzkoušely nové těsto a krémy, o které se s vámi samozřejmě podělíme. Báječný večer si s námi užívala i Monika (ředitelka školky Domeček, na kterou pějeme  chválu už druhým rokem) a paní Nováková (na fotce úplně vpravo), kterou poslal na pečení její manžel. Pečení se účastnil i Helčin Lukášek, většinu času prospal a během večeře ho ponosila paní Nováková, což Helča velmi ocenila. Nemáme po ruce babičky, a tak všechna jídla a všechna činnost se neobejdou bez dětí na klíně. Však to asi znáte. Mým dětem poskytla zázemí a chůvu Pavla u sebe doma, takže já zažila letos první večer v roce bez dětí. Díky Pavlo!

Hody od děvčat

Zuzka nám uvařila skvělou kulajdu a Pavla upekla kváskový chléb s výbornou luštěninovou pomazánkou, připravila salát z naklíčeného munga a napekla cizrnové karbanátky v rýžovém papíru. Ocitly jsme se s Helčou v sedmém nebi. Tak málokdy nám někdo uvaří a ještě tak dobře a po našem. Holky, bylo to výborné, moc děkujeme! Na závěr jsme samozřejmě ještě musely ochutnat vzorky napečeného cukroví, takže večer jsme končily s tím, že jsme si každá vzaly umebošku, abychom ten nášup vůbec strávily. Já se tedy přiznám bez mučení, že jsem se dokonale přejedla a úplně zapomněla na adventní půst. No alespoň to bylo v rámci našeho jídelníčku :-)

Kde vzít partačku

Pavlin chléb s luštěninovou pomazánkou

 

Zuzčina kulajda

Pokud teď v duchu namítáte, že nemáte stejně naladěnou kamarádku, není to ještě vůbec ztracené. Dejte na sebe kontakt na Mapy Jíme Jinak. Napište tam, že hledáte kamarádku z okolí pro společné vaření. Nebo jak máte staré děti a že hledáte rodinu s podobně starými dětmi. Máme od vás mnoho hezkých zpráv o tom, jak jste se takto našli a kolik vzniklo krásných nových přátelství. Navíc jsme někdy tak blízko a jen o sobě nevíte! Třeba Pavla, která zorganizovala pečení, byla vlastně mojí i Helčinou sousedkou.

Ještě je čas začít péct

Nejlepší zpráva nakonec. Pokud jste doposud neměli čas péct, teď teprve můžete začít, nic vám neuteklo. Klidně se do pečení pusťte až o víkendu. V pondělí namažte cukrátka krémem a v úterý si je slavnostně snězte.

Hlavně si ten advent užijte v klidu i kdybyste žádné cukroví nepekli jako jsem to vloni udělala já.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Prosím, šel by sem přidat recept na tu skvěle vypadající kulajdu a luštěninovou pomazánku? Děkuji

Aranka.xxx
23. 12. 2013

Já sama jsem ráda, že to takhle dopadlo a nakonec vše klaplo. Musím říct, že Helča a Eva jsou naživo stejně tak skvělé a energické bytosti, jako na jj..)) a stejně jako ony, jsou u nás doma vítány všechny další holky a mamky…. a můžeme společně pro naše radosti připravovat mňamky..-))

Pavla – účastnice kolektivního pečení..-)) Praha 5 Řeporyje

Ukázat další komentáře