Domů > Magazín > Děti a strava

Jak naučit nekojené děti na obilné mléko

Dobrý den, ráda bych dělala mléko pro své půlroční dítě. Kojit nemohu. Zatím pije pouze umělé mléko Babylove Bio. Koupila jsem si k výrobě rostlinných mlék přístroj Vegan star, ale zjistila jsem, že mléko z rýže je v něm hotové zhruba za 20 minut. Stačí tato doba na dostatečné uvaření rýže? Azuky si předvařím. Myslíte, že je vhodné předvařit i rýži?
Malá zatím mléko z mlékovaru odmítá a pláče…jakmile ji dám na co je zvyklá tak se uklidní. Jak ji mám přesvědčit? Je jiná možnost než ji nechat o hladu?
Díky za jakoukoliv radu!

Vezmeme to jedno po druhém. Pokud dítě není kojené, je potřeba tento deficit nahradit co nejlepší možnou stravou.  Tomu zásadně neodpovídá jakékoliv umělé mléko, stačí si přečíst složení, ale to je Vám zřejmě jasné, když tuto otázku řešíte. Je skvělé, že ho chcete nahradit obilným mlékem, protože to je po mateřském mléce ta nejlepší možná forma. Nekojeným dětem se ze zdravotních důvodů a potřeby co nejlepší energie připravuje obilné mléko v tlakovém hrnc, kde se skutečně dlouho vaří viz recept na obilné mléko pro nekojené děti. U nekojeného novorozence bych to osobně jinak nedělala. 

Mlékovar s menší dobou varu obilí bych doporučila používat až u dítěte, které plně jí a v mlékovaru mu jen připravuji jednoduchá obilná mléka na svačinku či doplněk stravy. Jednou za čas ve spěchu výjimečně to není problém, ale neměla by to být hlavní strava malého nekojeného dítěte. Připravit mléko v tlakovém hrnci a pak pasírovat se může zdát náročnější časově a pracnější, ale berte to tak, že energii, čas a lásku, kterou mu nemůžete dát při kojení, mu dáte do mléka, které mu s láskou připravíte. Koneckonců jde jen o pár měsíců, za chvíli bude jíst a obilí, luštěninu i zeleninu dostane na talíři v podobě přepasírovaných kaší a polévek a nebude třeba mléko už vyrábět. Navíc i mléko z tlakového hrnce se dá dát do horkých lahviček a uchovat v lednici dva dny.

Je naprosto běžné, že dítě zvyklé na sladkou chuť umělého mléka bojkotuje novinku, která není tak sladká. Je tam hned několik příčin – jiná chuť, závislost na umělém mléku a většinou i obava maminky, zda to bude pro dítě dostačující. Tolikrát jsme viděly matku, která dávala umělé mléko a když si přečetla složení řekla “Aha, tak s tím hned končím!” a ještě ten den vyhodila umělé mléko a najela s miminem na obilné. Pokud dítě prskalo, řekla “Smůla, už jsem to vyhodila” a dítko vzalo rychle zavděk alespoň něčemu a začalo obilné mléko pít. Ještě častěji jsme však viděly maminky, které tušily, že je umělé mléko nevhodné, zkusily uvařit obilné, ale dítěti ho podávaly s velikou obavou, zda mu bude chutnat, zda ho dost zasytí, zda nebude v noci plakat hlady, zda bude mít všechny živiny atd. A tyhle děti sabotovaly obilné mléko nejvíce.  Maminkám v takovém případě radíme hlavně hodit se psychicky do pohody, podávat obilné mléko v klidu  a s určitou samozřejmostí a v případě neúspěchu jej dávat dohromady s umělým a postupně umělé ubírat, až si dítě zvykne pít jen samotné obilné. Samozřejmě nechceme děti trápit hlady, ale v praxi se nám jednoznačně osvědčilo, že hlad je nejlepší kuchař :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Evelin, zažili jsme se synem podobné – dlouho chtěl být jen na lahvi. Kaše nikdy nechtěl, začala ho pak zajímat až naše strava – a to jen zelenina, zelená, kvašená a syrová nejraději. Takže jeho jídlo často byla brokolice, kapusta, zeleninový salát promíchaný s pickles. A mezi tím obilné mlíčko s luštěninou… Ale nebojte, jednou to přejde :-)

Tak se hlásím po dlouhé době, tak tak stíhám sem tam něco přečíst, ale psát do diskusí bohužel už opravdu výjimečně. Evelínka už má skoro 14 měsíců a je závislá na obilném mléku. :) Plus teda ještě na prsu, to asi ještě víc. Nechce mně vůbec jíst kaše, vždycky sní z talířku jenom kvašenou zeleninu, tu miluje (dělám jí s minimem soli), kousek zeleniny, ale obilí nechce. Pak jí dám mléko se zeleninou a když vidí lahvičku, hned ji chce a vypije třeba 1/2 – 3/4. Měla období, kdy kaše jedla, pak se najednou sekla a od té doby ani lžičku, ani neochutná. Tak nevím, jestli třeba nemá ráno takový hlad nebo co má proti kaši..? Napije se nad ránem i z prsa, ale z toho se moc nenají. Má s tím někdo zkušenost? Jak odnaučit dítě z obilného mléka a naučit na kaši? :) Díky

Ukázat další komentáře