Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Tofu sladký “tvaroh” – jako nádivka i svačina

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 1 roku

Chybí vám chuť tvarohu? Zkuste tuto věrnou kopii – verzi z tofu! Hodí se jako svačinka, nádivka do koláčů, závinů, žemlovek nebo dortů. Prostě všude tam, kde byste jinak použili tvaroh.

Ingredience
  • 50 g jáhel
  • 200 g bílé tofu
  • 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti)
  • 50 g hrozinek
  • půl deci mirinu (pokud máte rádi chuť hrozinek v rumu)
  • lžíce až dvě citronové šťávy (lze přidat i kůra)

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak vytvořit veganský tvaroh

  1. Hrozinky propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
  2. Pak je namočíte do mirinu a necháte nacucat. Kdo mirin nechce použít, tak hrozinky jen spaří horkou vodou. Ale musím říct, že na dochucení tvarohu je mirin skvělý.
  3. Jáhly propláchneme studenou vodou, dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli.
  4. Po 10 minutách přidáme k jáhlám tofu nakrájené na větší kostky a vaříme ještě asi 15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda vsáknout do jáhel.
  5. Obsah hrnce spolu se třemi obalenými lžícemi sirupu a trochou citronové šťávy rozmixujeme do hladka.
  6. Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.
  7. Na závěr už jen stěrkou vmícháme namočené hrozinky včetně mirinu.
  8. Konzistence by měla být jako tvaroh.

Praktické

Obměna

  • Nemusíme dávat jáhly a použít pouze bílé tofu, naředit ho troškou rostlinného mléka a rozmixovat se zbylými ingrediencemi. Dozdobit rozinkami (není ale třeba).
  • Když přidáte kakao, dostanete kakovou verzi á la termix.
  • Při mixování můžete přidat také ovoce a mít různé ovocné varianty tofu krému.

Kombinujeme

  • Tento tvaroh můžeme konzumovat tak jak je, dále ho můžeme přidat do pohárů, do koláčů, závinů, ale i jako jedna z vrstev dortů. Výborný je i cheesecake, kde na křehké těsto dám takto připravený tvaroh z trochou rozmixovaných mandlí na prach a uvařeného agaru pro ztuhnutí.
  • Pár nápadů, kam tvaroh použít:

Děti

  • Tvaroh mohou děti asi od 1 roku, ale bez mirinu.

Tvaroh z jahel a tofu

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
3. 9. 2023

Zvyšok pšena mal skončiť takto:
https://www.jimejinak.cz/osvezujici-citronovo-kokosovy-pudink-z-jahel/,ale
robila som od oka a tekutiny bolo viac,tak na zahustenie som pridala tofu,vanilku a tak mám dnes svačinu 2 v 1😀

Mila Beata
9. 6. 2023

Nemam to tak hezky nazdobeny, bo pyrane byly rychlejsi, mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
22
19

Malinový krém

Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou taš...
32
65

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Vanilkový krém (sladký i bez oslazení)

Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lep...