Ingredience pro 4 osoby
- 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
- 1 větší mrkev nebo kousek dýně
- půlka pórku (kus zelené i bílé části)
- 1 střední cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- sójová omáčka Shoyu
- 2 dcl studené vody
Postup
Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím). Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.
Kombinujeme
Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.
Obměna
Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.
Děti
Dětem bych tuto směs dala od 2 let, ale dala bych jen trošku sójové omáčky nebo odendala před zahuštěním.
Toto jídlo můžete servírovat dětem od 3 let.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Výborné👍
Vynikající, přidala jsem i dva žampiony a místo tempehu seitan😋