Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Ingredience
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • špetka soli
  • rozinky, sušené meruňky
  • nasekané mandle
  • slunečnicová semínka
  • voda nebo rostlinné mléko
  • rýžový sirup
  • kokos
  • citronová kůra

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Jak připravit kváskového beránka bez cukru

  1. Z mouky, kvásku, sirupu, soli, vody nebo mléka vypracujeme vláčné těsto. Ne moc husté, ale ani ne tekuté.
  2. Zamícháme do něj mandle, semínka, kokos, citronovou kůru a sušené ovoce (může být namočené v rumu nebo mirinu).
  3. Formu na beránka vymažeme a vysypeme, a na místa, kde mají být oči, vložíme rozinky.
  4. Naplníme formu těstem a necháme kynout 4 – 8 hodin na teplém místě.
  5. Pak pečeme asi 50 minut (podle velikosti formy) na 200°C.

Praktické

  • Pokud dáte více sušeného ovoce, nemusíte dávat moc sirupu, ovoce to krásně osladí.
  • Beránka můžete polít i polevou, např. mandlovou nebo čokoládovou a třeba zasypat kokosem.
  • Kvásek do těsta dejte už aktivovaný – tj. den předem ho vytáhněte z lednice, dokrmte moukou a vodou ve stejném poměru a nechejte 9-12 hodin kvasit. Poté odeberte hrnek do těsta na beránka.

Obměna

  • Místo špaldové mouky můžeme použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Dětem podáváme až od 1,5-2 roku. Pokud už ale dítě jí klasické pečivo a koláče, bez obav mu dáme tuto zdravou alternativu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Beránek chuťově výborný, natřený čokoládovou slastí hořkou je mňamka

Dobrý den, velikonoční beránek před chvílí dopečený
ve staré jenské míse i s deklem. Nevím, zda něl být takto pečený, ale já pekla cca 20 minut s deklem,
potom nadzvela, vypustila páru, přikryla a opět pěkla 20 minut. Nakonec jsem stlumila teplotu na
180 st., oddělala dekl a cca 15 minut dopékala na barvu.
V receptu jsem přidala trošku másla /cca 3 dkg jsem nastrouhala/, dala jsem jako nějaká cukrářka přede mnou oloupané a nasekané mandle, slunečnicová semínka a hrozinky. Přidala ještě 2 PL rumu. Na citronovou kůru jsem zapomněla. Jak bude chutnat
uvidíme zítra, je celý pečený ze špaldové mouky
/kvásek z celozrnné/, zbytek z hladké

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.