Ingredience
- 1 smažený nebo uzený tempeh (pokročilí mohou i přírodní)
- hrnek a půl dýně nakrájené na malé kousky
- 1 větší cibule na proužky
- hrnek a půl mrkve nakrájené na proužky či sirky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička sladkého rýžového octa
- 2 dcl studené vody nebo zeleninového vývaru
- 2 obalené lžíce sladu (podle chuti)
- 2 -3 lžíce oleje
- sůl
- na dochucení umeocet
Postup
Nakrájíme zeleninu a na rozpáleném oleji na pánvi orestujeme cibuli s mrkví a trochou soli. Po 5 minutách přidáme dýni a ještě restujeme několik minut. Mezitím nakrájíme tempeh na proužky nebo větší kostičky a přidáme ji orestovat k zelenině. Ve studené vodě rozmícháme škrob, rýžový ocet a sladěnku a když se tempeh lehce osmahne zalijeme vše na pánvi touto směsí. Povaříme cca 4 minuty než škrob ztuhne a omáčka zhoustne. Ochutnáme a podle chuti můžeme přidat ještě trochu sladěnky nebo sladkého rýžového octa. Na dosolení a zároveň okyselení je výborný i umeocet.
Kombinujeme
Podáváme s rýží nebo bulgurem či jinou oblíbenou obilovinou. Talíř doplníme trochou kvašené zeleniny a letní salát. Skvělý je s okurkovým salátem.
Obměna
Zeleninu můžeme vyměnit za květák, pórek, čínské i letní zelí… kombinací je mnoho.
Místo tempehu lze použít i seitan nebo tofu.
Děti
Toto jídlo mohou děti od 2 let, jen bych byla opatrná s ochucením. Pro děti od roka a půl bych použila bílé tofu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vylízala jsem pánev a málem snědla i vařečku 👌luxus
další vynikající jídlo,moc jsem si ochutnala😋