- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 2 hrnky hladké ječné mouky (nebo vynechat a dohromady 4 hrnky špaldové)
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- studená voda dle potřeba (1-1,5 litru)
- olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)
- 2 jablka
- hrst rozinek
- skořice
- na posypání: kokos a obilný sirup (doporučujeme rýžový)
- Omytá jablka zbavíme jadřinců a včetně slupky je nastrouháme na hrubo na stuhadle. Můžeme použít i sekací příruční mixér, bude to rychlejší.
- Na dno kastrolku dáme takto nastrouhaná jablka, zasypeme je rozinkami propláchnutými ve studené vodě a přidáme trošku skořice pro vůni.
- Přidáme špetku soli pro zvýraznění chutě a sladkosti, přiklopíme a na mírném plameni dusíme zcela bez vody cca 15 až 20 minut.
- V míse rozmícháme všechny mouky.
- Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky.
- Na rozpálené pánvi pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat.
- Množství palačinek z tohoto těsta je dostatečné pro 4 lidi na najezení.
- Dělám palačinek vždycky rovnou víc – když náhodou zbydou, máme po ruce perfektní základ na svačinu po ruce.
- Mně se osvědčilo “smažit” palačinky na nepřilnavé pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.
- Palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo.
- Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři.
- Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.
- Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.
- Místo jablek můžeme použít hrušky, švestky, meruňky, podle sezónní nabídky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A bezlepková varianta? Zkoušela jsem půl mouky pohankové a půl rýžové, ale moc to nešlo. Líp to šlo z půl pohankové a půl kukuřičné. Jaké máte zkušenosti, z čeho to jde nejlíp? Bezlepkově. Díky.
Tak tento recept mě láká, asi jsem ho ještě nedělala, ač už jsem ho musela rozhodně tady na JJ někdy potkat. Zaujalo mě, že ta jablka se mají na mírném ohni dusit zcela bez vody… jak to, že se to nepřipálí? To je tou solí (předpokládám, že díky nim jablka pustí vodu), nebo máte nějaké speciální nádobí? Já mám všechny hrnce a rendlíky z nerezu, jen jeden velký mám z litiny…