palačinky:
- 200 g celozrnné rýže Basmati
- 30 g mandlí a 30 g vlašských ořechů nebo 60 g jen ořechů
- asi 200-250 ml studené vody
- 100 g dýně
- lžička řasy Dulce (není nutné, lze nahradit nori)
- špetka kurkumy
- sůl
náplň:
- 150 g dýně
- 100 g cibule
- 150 g mrkve
- olej
- sůl
- umeocet
Jak připravit palačinky z rýže
- Celozrnnou rýži Basmati včetně ořechů a mandlí namočíme asi do půl litru vody a necháme alespoň 4 hodiny nebo přes noc ve vodě.
- Pak slijeme vodu, rýži i s ořechy přendáme do kvalitního výkonného mixéru a přidáme asi 2 dcl nové, čerstvé vody.
- Doplníme o trochu soli, dýni, řasu a trochu kurkumy a vše důkladně rozmixuje na vysoké otáčky, až vznikne těsto.
- Podle potřeby přidáme ještě vodu, aby těsto mělo konzistenci jako na palačinky nebo trochu hustší.
- Kvalitní pánev vytřeme štětečkem trochou oleje a zapneme na nejvyšší stupeň.
- Když se rozpálí, nalijeme těsto v trochu tlustší vrstvě, než je běžné a rovnoměrně ho rozprostřeme po pánvi.
- Počkáme, až úplně ztuhne a palačinku opatrně nadzvedneme a otočíme.
- Když se opeče i z druhé strany, palačinku vyndáme, opět lehce vytřeme pánev štětečkem s olejem a dáme smažit další.
- Mezitím, když se nám smaží palačinka, dáme do kastrůlku olej, do něj nakrájenou cibuli, mrkev a dýni s trochou soli a chvíli restujeme.
- Přidáme trochu vody a podusíme do měkka. Pokud je na vás takto upravená zelenina moc sladká, můžeme ji ochutit trochou umeocta.
- Zeleninu dáme do půlky palačinky a tu přehneme napůl. Podáváme s kvašenou zeleninou.
Praktické
- Palačinky jsou trochu tlustší, než ty běžné. Vyloženě tenké, jako z mouky udělat nejdou, ale jsou po mixování neuvěřitelně nadýchané.
Kombinujeme
- Palačinky lze naplnit i luštěninovými pomazánkami a kvašenou zeleninou. Výborná je z čočky nebo z cizrny. I když obsahuje dýni, je výborná i na sladko z marmeládou bez cukru nebo povidly.
Obměna
- Místo rýže Basmati můžete použít i jiný druh rýže. Místo vlašských ořechů nebo mandlí můžete použít i lískové ořechy, slunečnicové semínko nebo jen mandle.
Děti
- Tyto palačinky vzhledem ke smažení bych dávala v malém množství nejdříve od roka a půl, od dvou let už i jako celé jídlo samozřejmě doplněné o zeleninu.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Něco je špatně 🤔, možná nemám dost výkonný mixér, testo není hladké a není a není, takže na pánvičce trhanec a ne palačinka. A taky to chce asi velmi dlouho smažit, mám pocit že se mi po 3,5 hodinách “vrací” syrová dýně, i když jsem hokaido před mixováním nastrouhala najemno.
Palačinky výborné, jen teda mi není jasne proč jsou z celého zrna a ne z mouky? Mám za sebou detox, takže i info o mouce a celém zrnu. Jen tady mi přijde, že z rýže udělá mouku mixer. Tak v čem je rozdíl? Kdybych udělala těsto z rýžové mouky a pak to nechala třeba do rána odležet mělo by to nutričně/energeticky stejnou hodnotu? Díky.