Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové dýňové palačinky z celé rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

V postním období, kdy se snažíme vyloučit i mouku se vám bude hodit recept na palačinky, které se dělají z celého zrna. Jediné, na co musíte myslet, je namočit včas rýži, ořechy a mandle. Palačinky jsou nejen velmi dobré, ale také vláčné a nadýchané, jakoby v nich bylo našlehané vajíčko.

Ingredience
4 palačinky
palačinky:
  • 200 g celozrnné rýže Basmati
  • 30 g mandlí a 30 g vlašských ořechů nebo 60 g jen ořechů
  • asi 200-250 ml studené vody
  • 100 g dýně
  • lžička řasy Dulce (není nutné, lze nahradit nori)
  • špetka kurkumy
  • sůl
náplň:
  • 150 g dýně
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit palačinky z rýže

  1. Celozrnnou rýži Basmati včetně ořechů a mandlí namočíme asi do půl litru vody a necháme alespoň 4 hodiny nebo přes noc ve vodě.
  2. Pak slijeme vodu, rýži i s ořechy přendáme do kvalitního výkonného mixéru a přidáme asi 2 dcl nové, čerstvé vody.
  3. Doplníme o trochu soli, dýni, řasu a trochu kurkumy a vše důkladně rozmixuje na vysoké otáčky, až vznikne těsto.
  4. Podle potřeby přidáme ještě vodu, aby těsto mělo konzistenci jako na palačinky nebo trochu hustší.
  5. Kvalitní pánev vytřeme štětečkem trochou oleje a zapneme na nejvyšší stupeň.
  6. Když se rozpálí, nalijeme těsto v trochu tlustší vrstvě, než je běžné a rovnoměrně ho rozprostřeme po pánvi.
  7. Počkáme, až úplně ztuhne a palačinku opatrně nadzvedneme a otočíme.
  8. Když se opeče i z druhé strany, palačinku vyndáme, opět lehce vytřeme pánev štětečkem s olejem a dáme smažit další.
  9. Mezitím, když se nám smaží palačinka, dáme do kastrůlku olej, do něj nakrájenou cibuli, mrkev a dýni s trochou soli a chvíli restujeme.
  10. Přidáme trochu vody a podusíme do měkka. Pokud je na vás takto upravená zelenina moc sladká, můžeme ji ochutit trochou umeocta.
  11. Zeleninu dáme do půlky palačinky a tu přehneme napůl. Podáváme s kvašenou zeleninou.

Praktické

IMG_8033

  • Palačinky jsou trochu tlustší, než ty běžné. Vyloženě tenké, jako z mouky udělat nejdou, ale jsou po mixování neuvěřitelně nadýchané.

Kombinujeme

  • Palačinky lze naplnit i luštěninovými pomazánkami a kvašenou zeleninou. Výborná je z čočky nebo z cizrny. I když obsahuje dýni, je výborná i na sladko z marmeládou bez cukru nebo povidly.

Obměna

  • Místo rýže Basmati můžete použít i jiný druh rýže. Místo vlašských ořechů nebo mandlí můžete použít i lískové ořechy, slunečnicové semínko nebo jen mandle.

Děti

  • Tyto palačinky vzhledem ke smažení bych dávala v malém množství nejdříve od roka a půl, od dvou let už i jako celé jídlo samozřejmě doplněné o zeleninu.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Něco je špatně 🤔, možná nemám dost výkonný mixér, testo není hladké a není a není, takže na pánvičce trhanec a ne palačinka. A taky to chce asi velmi dlouho smažit, mám pocit že se mi po 3,5 hodinách “vrací” syrová dýně, i když jsem hokaido před mixováním nastrouhala najemno.

Palačinky výborné, jen teda mi není jasne proč jsou z celého zrna a ne z mouky? Mám za sebou detox, takže i info o mouce a celém zrnu. Jen tady mi přijde, že z rýže udělá mouku mixer. Tak v čem je rozdíl? Kdybych udělala těsto z rýžové mouky a pak to nechala třeba do rána odležet mělo by to nutričně/energeticky stejnou hodnotu? Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!