Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Bezlepková kvásková vánočka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Asi před měsícem jsem u mamky objevila krásnou keramickou formu na vánočku a jelikož se snažím kvůli ekzému dodržovat bezlepkovou dietu, rozhodla jsem se formu otestovat :-) A tak vznikl recept na bezlepkovou vánočku.

Ingredience
  • 4 hrnky bezlepkové mouky - použila jsem 1hr jáhlové, 2rýžové, 1hr kukuřičné
  • 1 hrnek bezlepkového kvásku - použila jsem pohankový, ale určitě by byl lepší třeba kukuřičný nebo rýžový
  • 2 polévkové lžíce Psyllia
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • voda/obilné mléko (použila jsem krabicové rýžové)
  • 2 polévkové lžíce sezam. oleje
  • rozinky (namočené přes noc v mirinu), sušené meruňky
  • mandle, vlašské ořechy
  • obilný sirup (já měla jen kukuřičný, lepší by byl určitě rýžový nebo agávový)
  • citronová kůra (já použila citronový olej JUST)

Myslela jsem si, že kuřecí kůži a celulitidu prostě mám a mít budu. Stejně jako migrény a špatnou pleť. Jídlem se to ...

Inspiraci pro recept na bezlepkovou vánočku jsem našla tady:

Trochu jsem je zkombinovala a výsledek mě velice mile překvapil :-)

Recept na bezlepkovou vánočku

  1. Smíchat suché ingredience (mouka, škrob, Psyllium, sůl).
  2. V kastrůlku ohřát obilné mléko, v něm rozmíchat obilný sirup (mléko nesmí být horké, zabilo by kvásek!) a přidat sezamový olej.
  3. Přilít k suchým ingrediencím a přidat kvásek.
  4. Tuto “směs” jsem nechala přes dopoledne na topení (cca 5hodin).
  5. Potom namlít 2/3 mandlí spolu s vlašskými ořechy nahrubo, posekat meruňky. Spolu s rozinkami jsem přimíchat do těsta.
  6. Nejdříve do formy “poházet” zbylou 1/3 mandlí, potom celkem hutné těsto vyklopit do formy na mandle a urovnat ve vymazané a vysypané formě.
  7. Nechat na topení (v teple) kynout další cca 4hoďky.
  8. Troubu vyhřát na 200st., péct cca 10min, poté snížit teplotu na 180st. a dopéct dalších cca 35minut.
  9. Kontrolovat vpichem špejlí :-)

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Martina
9. 1. 2024

Dobrý den , prosím vás jak si mohu vyrobit pohankový kvásek , či z jiné mouky? Nikdy jsem to nedělala. Moc vám děkuji. Martina

Mila Beata
22. 10. 2023

Mnňam ❤️ moc velká dobrota, formu na vánočku nemám, tak jsem to rozdělila do různých forem…. Velká pochoutka ❤️ děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí

Miluji sezónu ovoce, protože si konečně můžu dopřát moje oblíbené plněné ovocné knedlíky. Těsto z jáhel je přirozeně bezlepkové a stačí na něj pouze 2 ingr...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...
22
31

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...