Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Napařovaný jáhlelník s kokosem (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovinrozinky, mák, ovocenka… Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

 Ingredience
  • 3 hrnky  uvařených jahel a bílé rýže
  • 1 hrnek kukuřičné polenty
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • vyšší kastrol jako forma na dezert
  • velký hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než  kastrol
Postup

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do těsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem.  Velký hrnec s vodou přiklopte pokličkou, na těsto žádná poklička nepřijde. Když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pro test píchněte do dezertu špejlí. Je-li čistá, bez těsta, jen mokrá, máte hotovo. Pokud je dezert po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Krájejte až po vychladnutí.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc sladu než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo kokosu dejte oříšky. Můžete přidat rozinky. Já jsem použila zbytek jahel vařených s rýží, ale můžete udělat z jakéhokoli jiného obilí.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Kokos používáme jen občas a  u zdravých dětí.

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Světýlko
23. 3. 2016

Mé první napařování a povedlo se.;-) Výsledek je výborný chuťově i na pohled. Dala jsem do silikonové bábovkové formy,místo kokosu lískové oříšky,přídala hrozinky a napařovala radši hodinu a půl. Připomíná mi tvarohovou bábovku,která je u nás velmi oblíbená,ale já ji už nejím. Příště přidám ještě tofu a bude úplně přesná jak ta s tvarohem :-)

Šárka
3. 3. 2015

Dnes jsem si napařila a je to mňamka. Můj první pokus, udělala jsem z půlky dávky….. Ještě že je už pozdě :D ale zítra do práce určitě beru.
Vážně jednoduchý recept. Pořád jsem se bála péct, protože mi to připadalo složité a opak je pravdou! Příště se vrhnu na další recept, peču totiž velmi ráda.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...