Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Polevy a náplně

Ovocná čokoládová poleva nebo pudink

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Čokoládovou polevu či pudink běžně dělám ze sladěnky nebo obilného sirupu. Jenže teď nebylo nic takového po ruce, tak jsme sáhla po poslední sladké hmotě – ovocence. Myslela jsem, že bude rodina zklamaná, že čokoláda chutná po jablíčkách… ale byli nadšení! I Helča dostala uchráněný vzorek a chválila, že je to příjemně osvěžující. Dnes jsem ji na vyžádání dělala znovu, tak jí rovnou dám na web i pro vás. Až budete chtít udělat změnu, zkuste tenhle ovocně čokoládový pudink, který je opět bez cukru,mléka a kakaa. Je to rychlovka, dá se udělat i pro nečekanou návštěvu jako dezert za pár minut.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (špaldová káva, caro, vitakáva apod. pro chuť hořké čokolády, jinak nemusí vůbec být)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 litru vody
  • špetka soli

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Jak vyrobit čokoládovou polevu

  1. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob, aby v něm nebyly hrudky.
  2. Přidáme karob a obilnou kávu a pořádně promícháme.
  3. V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme ovocenku.
  4. Společně prohřejeme a přilijeme zbytek ingrediencí (směs káva, karob, voda, škrob, sůl) a přivedeme k varu.
  5. Na mírném planemeni mícháme do požadované pudinkové hustoty a ihned poléváme dort či zákusky, rychle chladne a tuhne.
Praktické
  • Směs dostane tu správnou čokoládovou barvu až když se vaří.
  • Poleva se dá jíst samotná jako pudink – dáme do mističek a necháme ztuhnout.
Obměna
  • Místo oleje můžeme použít i tuhý kokosový olej.
  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.
  • Místo karobu můžete použít kvalitní kakao.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Veronika
24. 9. 2020

Evi, kde prosím objednat ovocenku?

Diky za recept, pudink je vybornej, rychlej, presne to jsem ted potrebovala :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...