Domů > Magazín > Blog

Síň slávy účastníků kurzu Jarní očista

Právě končí Jarní očista – šestitýdenní jarní půst. Ze srdce gratulujeme všem, kteří s námi programem prošli a došli až do konce. Kromě zkušených bardů s námi šla do půstu i velká část naprostých začátečníků, pro které slova jako miso pasta nebo ume ocet zněli jako slova z jiné planety. Ať jste se zřekli jen masa nebo šli s námi krok za krokem a postupně vynechali kromě masa také mléko, mléčné výrobky, vejce, mouku, pečivo a cukr, máte právo vstoupit do síně slávy a o svůj úspěch se podělit! Některé vaše zážitky jsou opět pro běžné čtenáře neuvěřitelné. Kéž bychom dokázaly spočítat, kolik jsme dohromady shodily kil, kolik se vyléčilo neduhů a kolik veselejších lidí se ráno budí samo od sebe. Stačilo trochu upravit jídelníček nebo uklidit. Opět se ukázalo, že to není jen o jídleV síni slávy se můžete pochválit a pochlubit, je to prostor pro vás. Právě ji otevíráme.

Máte být na co hrdé

Vedená část kurzu Jarní očista právě skončila a my se s Helčou denně radujeme z toho, že jsou mezi námi další spokojené ženské, kterým se podařilo bezpracně a s chutí zhubnout nebo změnit nějaký zlozvyk. Přibylo těch, které prožily to prozření, co jim dělá mléko nebo jiné běžně konzumované potraviny. Krom shozených kil se taky společně radujeme z toho, jak se vám daří dávat dohromady domácnost nebo úklid s dětmi. Vaše komentáře o tom, jak vyházení starých věcí přitáhlo do vašich životů něco pozitivního a nového pochopí asi jen účastníci kurzu. Jsme na vás všechny nesmírně pyšné a toto je místo, kde se můžete pochválit a pochlubit.

Pochlubte se

images (1)Zhubli jste? Uzdravilo se něco? Změnila se vaše psychika? Naučili jste se vařit nové potraviny? Začali jste cvičit, meditovat nebo nějaký jiný nový návyk?Pochlubte se, co se vám povedlo. Co jste zvládli, jaké máte výsledky. Můžete jen pod svým nickem, pod kterým jste registrováni. Můžete se podepsat či připsat věk, aby ostatní viděli, že ani věk není problém. Ano, jsme moc pyšné na príma ženské, co se s námi pustily do kurzu, i když už mají pět či šest desítek let zkušeností se životem, víme i o 70tileté účastnici kurzu! To je všechno na vás. Klidně zůstaňte zcela anonymní, chcete-li. Do síně slávy vstoupíte jednoduše tak, že pod tento článek napíšete do komentáře, co vám Očista dala a jaká byla vaše odměna, byla-li jaká. Stačí věta dvě.

Příběhy

Pokud dvě tři věty nestačí a máte ostatním co říct, napište nám svoje zážitky z půstu na email: info@jimejinak.cz a do předmětu napište Síň slávy. Rády zajímavé příběhy zveřejníme. Po loňské Jarní očistě jste tak mohli číst třeba krásný příběh Evy, která si stanovila jako odměnu výlet do Říma nebo Aleny, která původně ani neplánovala držet půst na 100% a výsledky byla velmi překvapená.  Některé vaše proměny, uzdravení a poznání jsou úžasné! Pokud se rozhodnete nám napsat, piště, prosíme,  s háčky a čárkami, nestíháme celé příběhy přepisovat :-)

Vaše komentáře

To je to, co nás na kurzu baví nejvíc. Vaše radost, výsledky, nadšení. Díky komentářům víme, jak jste na tom a na co se zaměřit. Když se seřadí za sebe komentáře některých z vás, vznikne krásný příběh. Jako třeba u první nominované do Síně slávy – Verunury.

Verunura

Jako první jsme společně s vámi už na začátku kurzu do Síně slávy nominovaly Verunuru. Ledva do kurzu vstoupila, chtěla z něj ven. Padla na ní depka a chtěla to vzdát. Dostala od vás ale neskutečnou podporu a zkusila to. Vzápětí jela s rodinou na dovolenou na hory a vařila si tam z dovezených zásob po našem! Během pár dní Verunura začala tát jako led a začala psát milé až vtipné komentáře. V průběhu sice měla např. krizi, že nemá žádné eliminace nebo že manžel kvůli ní zhubl 10 kg, ale nakonec se zcela otevřela a začala aktivně pomáhat jiným účastnicím kurzu s jejich osobními potížemi. Ke konci kurzu už jsme mohly sledovat jinak uvažující ženu, která se hodně zklidnila a začíná si uvědomovat mnoho souvislostí a má úžasnou sebereflexi a začínají se jí plnit přání. Vybíráme jen maličký vzorek z jejích komentářů pro vaši představu:

26.2. Nevím, jestli jsem začátek přestřelila nebo ne, každopádně jsem skoro rozhodnutá, že jdu od toho. Zle mi není a nemám žádné podobné potíže, ale to jídlo mi zoufale nechutná

6.3. Holky, věci se dějí dál – přidal se manžel! Nevyloučil sice vše úplně jako já, ale nemusím mu chystat jiné jídlo. Je to super!!!

8.3…moc se na to těším. Každopádně po dvou týdnech a něco už to není tak děsný jako na začátku – docela se už najím s chutí, před tím jsem měla pokaždé stažený žaleduk, když jsem sedala k jídlu s tím, že to bude blaf a vůbec se nenajím…i když je to ještě pořád o tom, že trávím mnohem víc času u sporáku a taky jsem zjistila, že mám málo nádobí :-) Dneska u nás třeba myčka jela 3x. A moje bezmasá zkušenost je zatím taková, že jsem opravdu celkově o něco víc v klidu a hodně se vyklidnil i manžel, který si dává maso tak 1-2 x týdně, protože úplně bez to zatím nevydrží, ale i to má velký efekt.

13.3…… že jo, to mám taky, jsem prostě jakoby odolnější, i když nespím víc, tak za den víc udělám a nesypu se z každé kraviny jako některé dny před tím… takže to vlastně asi má nějaký efekt, zdá se ;-)

15.3. …… já jsem prostě zaujala postoj – hlavně se z toho nepo… protože se mi to ze začátku málem stalo, jak se dá dohledat……. jsem eště furt taková jednou nohou skeptická, tak si říkám, jestli to není prostě jen peristaltika – když baštíme to, co baštíme :-)ale i tak je to dobrý – něco nezvyklého se tam evidnentně děje! Každopádně zjišťuju, že obilí a luštěniny jsou na náladu mnohem lepší než pilule :-D

19.3…..tuhle mi Eva psala, že ideální je vařit ve dvou, jedna mamina je s dětmi, druhá vaří. Což mi přišlo jako super nápad, ale nikoho takového, kdo by toho se mnou šel, jsem neviděla… A dnešek začal jako jeden z takových dnů, kdy mi vyloudit úsměv připadá jako vylézt Everest. Malá od rána řvala takovým způsobem, že v devět jsem měla v sobě takovou míru agrese, že jsem se musela vší silou držet, abych takovému prckovi prostě nedala na zadek. V tu chvíli zaklepala na dveře sousedka, která má o 5 týdnů mladší holčičku a byla neskutečně akční, viděla nás, mně v pyžamu totálně zadělanou od snídaně, kuchyň naruby, věci rozházené všude a zavelela jde se! Během snad vteřiny mi oblíkla malou, dotáhla mě do koupelny, opláchla jsem se, oblíkla a šlo se ven. Díky povídání a sluníčku byla nálada hned o 100% jinde. Z mého vyprávění už déle ví, že zkouším JJ a i když se nejdřív tvářila nedůvěřivě a pořád mě lákala na dorta, teď se přiznala, že když viděla, jak jsem zhubla a jaké mám odhodlání, že zkrátka už týden zkouší vařit bez masa a mléka! Když jsme došly domů, vzala si moji malou k sobě a já v klidu, bez řevu a během chvilinky stvořila oběd. Byla jsem jak tryskomyš a netuším, kde se to ve mně najednou vzalo. Dítě se naládovalo tak, jak dlouho ne – přidala si polévku i druhé jídlo, smála se na mě a já si najednou uvědomila, že se mi splnilo přání!!!

21.3. Já nedávám tento týden bez žádné mouky, každý den celozrnnou prostě někde mám, snažím se to omezovat, ale jsem důsledná v té bílé. Jo a tento týden už jsem 2x nezdravě mlsala, ale jsem v pohodě, protože jím ne o 100, ale o 1000% jinak a zdravěji než dřív a pár gumových medvídků to už nezboří. Vážím už míň, než před těhotenstvím a mám víc energie. Slunce v duši to teda eště není, ale rozhodně se blýská na lepší časy ;-)

25.3. ….přitom mám super manžela, kde bydlet, spoooustu bezvadnejch lidí kolem, bezva koníčky a teď už i dobrý jídlo ;-) no tak co furt řeším, že??? Asi to bude tím, že štěstí je stav duše a nezávisí na tom, jak to je objektivně, zvenku, co je změřitelné a zvážitelné? Kurnik to obilí je fakt ňáky radioaktivní asi – si připadám jako když na něčem frčím chvilkama :-)

Shari

Další nominovanou je Shari za “Hlavní bavičku a tahouna kurzu”. Ač má doma těžké časy, účastní se opět kurzu a svým humorem a nadhledem držela dobrou náladu nejednoho začátečníka. Však právě Verunura jí napsala: “Mně úplně baví, jak ty seš podle komentáře down a přitom furt megavtipná.” nebo “… naprosto souhlasím, že pro mě jsi tahounka očisty mezi účastnicemi. Janina je rovněž úžasná, ale o level jinde (stále nestíhám a klopím zraky studem, protože to fakt zatím tak jasné a jednoduché všecko nemám). Nemůžu ti říct, kdo jsi a kam jdeš, ale jestli jsi se ztratila tak jsme v pytli obě – páč pro mě seš v tomhle kurzu jako kotva. Já to, holka, nevzdala hlavně díky tobě a tomu, žes mě podržela!!! Eva mě nakopla, došlo mi, že je třeba abych si vytáhla hlavu ze zadnice a přestala fňukat, ale Eva s Helčou jsou pro mě s nadsázou jako antické božstvo na Olympu, potřeboval jsem někoho, kdo si ještě taky není tak úplně jistý, jehož slepé uličky jsou čersvtě umetené a stejně jde dál. Ukázalas mi, že to jde! A chtěla bych ti za to tady a přede všema ze srdce poděkovat. P.S. tak dík, vole, a depce zmar, kousání zdar!”

Z Shariných komentářů vybíráme pár kousků:

Po krizi, kdy si uvědomila několik pravd sama o sobě v jednom komentáři napsala: “…Kromě těch beznadějných stavů se mi občas projevuje stav štěstí – naposledy to bylo třeba včera, když jsem prvně vařila tofu pomazánku :-D To fakt, čestný pionýrský, při tofu pomazánce jsem se cítila naprosto spokojená. Asi je to už fakt na Chocholouška, co? :-D

Nebo v reakci na to, že když si umíme přát, tak se nám věci splní “….já zatím začínám zvládat ty objednávky parkovacích míst. Co se mi povedlo dokonale (myšlenku jsem dokázala krásně vypustit, ono mi totiž ani nedošlo, že jde o přání) – upařila jsem jahelník a toužebně jsem si pomyslela – teď je venku teplo, to bude chladnout pomaleji, já chci, aby vychladl rychle, abych si ho mohla dát. No a vezmu formu, vyklopím ho… A on se mi celej rozpadl:) Jo, vychladl pak fakt rychle:-D No a dumám, kdy jsem si do tohohle kurzu přála tebe i další kouzelný víly. Protože fakt tahle jarní očista je pro mne díky vám těžký masakr (myslím to v dobrém) pro moji hlavu (jakože můj psychický stav) a přijde mi, že mi to tady dává takovou školu, kterou bych snad nikde nenašla!”

A jindy:”… Mimochodem, se musím pochválit, vydržela jsem dnešním dnem svůj první týden bez masa, mléka, vajec, mouky a cukru!!! Nikdy bych nevěřila, že to dám. Tudíž se tu hrdě culím jak měsíček na hnoji (info pro Verunuru – váha se pohla směrem dolů!!!!!!!!!!), mám u toho slunce v duši (chich), nicméně mozek se začal bránit a šrotuje ve vysokých otáčkách – dej si čokoládičku, dej si chlebíček, dej si, dej… NEDÁM (ale chuť mám obrovskou).”

“…Úplně mi naskočilo, jak jsem taky googlila zde se vyskytující podivně znějící slova (co kdyby mi někdo nějakou cizí řečí nadával, že jo):-D A jak jsem si občas na nějakém cvičícím kurzu zoufale potichu vyla, když jsem slyšela lektorku říkat – a teď cvičení na zadeček, na bříško. A člověk se rozhlídnul a žádné zadečky, ale pořádné …. a žádná bříška, ale pořádná panděra:-D”

“…Podle mne Tammy a Veru kousl radioaktivní pavouk… Já to jinak nepobírám:-D Já se plahočím rok a ony mne ladným skokem během pár dní přehupsnou a ještě maj pocit, že to flákaj…. :-D

“…Jsem si chrochtla smíchy teď:) A teď mi došlo, že mne všelijaká slunce v duši a sluníčkoví a srdíčkoví lidé apod. taky děsně drásali a podezřívala jsem je z toho, že něco zobou:-D”

“… Mezi mé základní komplexy patřilo to, že jsem hnusná, tlustá a blbá. Už mi rozumově dochází, že to je blbost, ale pořád to nějak vystrkuje růžky:-D Je to v hlavě a obtěžuju s tím jak sebe, tak okolí. Ale šťastnej konec určitě přijde. Takže abych přebila to negativní, tak veřejně prohlásím: jsem krásná, štíhlá a inteligentní a na ty blbý kila z posledního půlroku se můžu vy…bodnout. Asi si to někam vyvěsím:-D”

“…A proč takhle pokračuju dál – motivace je pořád mrně – reklamní hlášky o tom, jak jsou dětské konzervičky zdravější, než jídlo vařené doma, jsou pro mne asi tak důvěryhodné, jako hlášky, že tenhle depilační vytrhávací přístroj je fakt bezbolestný. A mrně je větší a větší a tím pádem je míň možností se před ním s jídlem schovávat:-D Navíc jsem fakt zjistila, že ač jsem si myslela, že to se mnou nic nedělá, tak při určitých ulítnutích, se to projeví. Zjistila jsem, že je mi tomhle jídle dobře. Netlačí mne v žaludku, jsem schopná jít po něm klidně cvičit a je mi u toho fajn. Dřív jsem si musela mýt hlavu obden, teď to fakt není třeba. Přešlo mne svědění těla. Rýma minimálně. Našlo by se víc věcí, které si uvědomím právě při ulítnutích, ale teď mi to nenaskakuje.”

“….protože jsem právě po obědě, kdy jsem sežrala celou půllitrovou Esbitku (tedy ten plech ne, jen to rizoto uvnitř)…”

Kdo s námi nešel očistou, tak možná nechápe, protože jsme z vlákna komentáře vybraly vždy jen kousek. Ale kdo se kurzu účastnil a ví souvislosti, určitě se znovuJanina na procházce směje a stejně jako my děkuje Shari, že s námi šla znovu do Očisty a byla aktivní a pro ostatní užitečnou účastnicí.

Janina

Jasným hrdinou Jarní očisty je Janina, která přispěla svým životním nadhledem a upřímnou zpovědí o tom, jaká byla než se rozhodla být jiná. Její článek Slunce v duši a krásné slovo Alekdyš spustil lavinu. Otevřely se třinácté komnaty a provalily se vodopády slz. Jídlo je důležité. Je to základní stavební kámen. Ale není to jen o něm. Nemáme se rády, nevážíme si samy sebe a víc řešíme, co by řeklo okolí než co sami chceme. A platí to ve všech oblastech. A v tom je ten opravdový problém. Že vás Janiny příspěvek oslovil, o tom svědčí víc jak stovka dlouhatánských komentářů, které pod ním naskočily během pár dnů.

A další

Báječných ženských byl plný kurz. Nejde vyjmenovat všechny, doufáme, že se nám zde v Síni slávy samy přihlásíte své úspěchy shrnete, abychom žádnou neošidily :-)

Těšíme se na vaše úspěchy!

 

 

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

misa.pral
2. 5. 2015

ahoj holky, kam zmizel kurz jarní očisty? neměl být přístupný do 31.5.? chystala jsem se tam ještě brouzdat… byla jsem ve skluzu a nestíhala vše číst. díky za odpověď.

Konečně mám chvilku,tak tedy.Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru jsem si řekla,zkusím očistu!Poslední roky mám problém se železem-daruji krev,dostávám pilulky,mám jíst hodně hovězího masa,bla,bla,bla……..Inspirace jako blázen,očistu dám,zhubnu,krevní obraz bude na jedničku!Výsledek?Očista v pohodě,občas nájezd na čokoládu,nějaké to kafe, 9 kilo dole,odběr krve super vyšel bez pilulek,bez masa,no fakt to funguje,díky moc!!Snažím se vařit jinak pro sebe,zbytek rodiny zatím jenom pozoruje-napařené hrušky snědli všichni-víc nedali-třeba časem….Ve středu jsem byla na kurzu zdravého vaření u Biotety Drahušky,tak to mi nakoplo ještě víc, jít dál podle JJ!Ještě jednou díky

Ukázat další komentáře