Domů > Magazín > Blog

Zeleninový rozvoj na Sázavě

Mám velikou radost – pomalu ale jistě se rozšiřuje sortiment zeleniny v sázavských prodejnách potravin.

V sezóně využívám pro nákup zeleniny trhy a domácí zeleninu, co se kde jen podaří sehnat. Ale v zimě jsem ponejvíc odkázaná na místní prodejny potravin a zásoby, které přežijí skladování. Máme tu Tesco Express a Flop, kde nakupuji nejčastěji. Do Žabky a místní večerky už nemusím, protože nic navíc tam ze zeleniny nevedou. Do Flopu chodím pro čerstvou petrželovou nať, polníček a rukolu (malá vanička tedy za šílených 52 Kč, ale co nadělám, když zatím nevypěstuju), do Tesco Express pro všechno ostatní od cibule po brokolici. Marně jsem tu však při nastěhování sháněla dýni, bílou ředkev daikon, kulaté bílé ředkve, tuříny atd. O většině z nich slyšely prodavačky poprvé.

Ale to není nějaká místní specialita. I v Praze ve velkých obchodech typu Hypernova (jak se to jmenovalo, když jme tam bydleli), kde tyto zeleniny běžně mívali, jsem občas brzdila svým nákupem frontu. Prodavačky mívaly problém najít v katalogu zeleninu a příslušný kód. Obvykle to probíhalo tak, že pokladní zvedla zeleninu, podívala se na mě s otazníkem v očích, já náhlasila název, ona našla v katalogu kód a namarkovala, vzala další kus a proces jsme zopakovaly. S chutí jsem střídala pokladní, když nebyl spěch. Brala jsem to jako zeleninovou osvětu :-)

Tady ve Flopu byl problém vychytat den, kdy vozí čerstvou petrželku (i když jsem vloni zasadila, máme takovou spotřebu, že nestíhala růst). V místní prodejně berou takový jeden velký svazek a bývá jen jednou týdně. Když jsem se po ní zpočátku sháněla, říkala mi paní prodavačka rozlobeně, že tam byl jeden pán a všechnu si ji vzal. Když jsem pak měla to štěstí já, váhala jsem, kolik si z toho “keříku” můžu vzít, abych nepůsobila hamižně :-) Naučila jsem se tedy chodit v den, kdy ji vozí a brát si dvě třetiny celé dodávky, aby zbylo na ostatní. Všimla jsem si, že když už si ji někdo bral, ulomil jednu větvičku a šel.

Naučila jsem se za ty dva roky, co jsme se odstěhovali, kde co mají a kdy to vozí. Přizpůsobila jsem režim týdne nákupu na trhu.  Je to jako za dávných časů – v úterý se na takový jeden plácek vozí ponožky a spodní prádlo, ve středu zelenina a drogerie, ve čtvrtek ryby a v pátek je na náměstí velký zeleninový a ovocný trh. To je můj den. Jsme tu extra zákazníci, občas dostaneme navrch zdarma svazek ředkviček, jablka pro holky do ruky nebo v létě vaničku jahod. Tolik peněz, jako my, tu asi jen tak někdo nenechá :-) Když to nezvládneme, máme na týden smůlu a jsme odkázaní na to minimum ve Flopu a Tescu. Někoho by to štvalo, ale mě se to ohromě líbí. Jasně, že bylo pohodlné, že jsem si v Praze mohla kterýkoli den pro cokoli dojít. Ale tohle má své kouzlo. Člověk musí trochu plánovat a neplýtvá časem ani penězi. Ví, co chce koupit ( koneckonců není moc nad čím přemýšlet, protože není zas tak z čeho vybírat) a kolik toho musí vzít, aby na týden vystačil. Žádné kazící se nadbytky nehrozí. Všechno se spotřebuje a koncem týdne meleme z posledního, alespoň co se výběru zeleniny týče.

A když jedeme někam na výlet, nejvíc se těším, že cestou domů navštívím nějaký větší obchod a přepadnu regály se zeleninou. Když jsme tuhle jeli přes Olomouc, odnášela jsem si asi deset kilo zeleniny, přestože jsem šla jen pro ty polníčky, rukoly a nějaký salát. Měli totiž černý kořen, batáty, kopr a jiné, mě teď vzácné plodiny :-) A nedávno v Praze jsem říkala manželovi, že se musíme před odjezdem stavit v obchodě. Nebyl nadšený, ale uklidnil ho moje věta: “Neboj, to nebude nadlouho, došla mrkev, takže jen popadnu pár kilo mrkve a můžeme jet.” Samozřejmě, že k té mrkvi přibyl ještě balíček polníčku, rukoly, bílé kulaté ředkve a daikon. Ani jsme neměli žádnou tašku, nesli jsme to v rukách do podzemní garáže přes celý ochoďák a lidi se na nás dívali zvláštně :-)

No ale proč to celé píšu? Věci se mění! V místním maličkém prvorepublikovém kolonialu, který ponejvíc slouží jako nálevna pro místní dělníky jsem nedávno objevila dýni Hokkaido. Paní majitelka, která se ukázkově stará o své zákazníky a zná je všechny jménem a všechny je tak také oslovuje, řekla, že někdo se po ní ptal, někdo jiný je pěstuje a neví, co s nimi, tak je začala brát a je vcelku odbyt. Dokonce prý je zdravá. Hurá, milujeme Hokkaido a vyrostlo nám málo! Poslední dobou se také zvětšil keříček s čerstvou petrželí ve Flopu a mívají ji častěji. A včera jsem našla vedle petrželky dokonce daikon – bílou dlouhou ředkev. Moje nadšení a překvapení neznalo mezí a u kasy, když se pokladní podívala nejdřív na daikon a pak tázavě na mě jsem vyhrkla: “To je skvělý, že máte tuhle bílou ředkev!” “No, my jsme to zkusili a je docela zájem, tak ji asi budeme brát,” řekla mi na to pokladní. “Tak to já si ji k vám budu chodit kupovat,” jásala jsem. A paní, co byla na řadě přede mnou, se zastavila na odchodu a začala se se zájmem vyptávat, co s tím dělám, jak se to upravuje a k čemu je to dobré. To si pište, že jsem se jí věnovala! A školení na téma daikon tak dostala ona, prodavačka i paní, co byla ve frontě za mnou. To víte, potřebuju, aby byl odběr a nechali mi bílou ředkev v sortimentu :-)

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Rada jak na petrzelku v zimě.minulou zimu( tuhle jsem zapomněl a tak vidím smutný rozdíl) jsem si záhon Petrželky přikryla větvičkami z lesa a ono to udělalo takový zelený sklenicek. Petrželkabyla celou zimu a touto dobou jsem již mela do výšky 10cm :) jen chce udělat tak 2m2 s vaši spotřebou.nám stačil 1 :)

Hlasim aktualni akci v Kauflandu. Maji v obchode a navic v akci turiny. Koupila jsem ho u nas na malem meste, tak myslim, ze by ho mohli mit ve vsech. Zaroven jsem u pokladny pani pokladni zodpovedela dotaz, jak se to vubec pripravuje, jen vzorek jidla ji asi nestihnu dodat☺.

Ukázat další komentáře