Domů > Nepřehlédněte

Toto jste o medvědím česneku nevěděli

sezóna jaro

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte, proč se jmenuje právě medvědí česnek a jak nám může pomoci?

Proč se jmenuje medvědí česnek?

Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten jim pročistí žaludek, střeva a krev a zbaví tělo parazitů. Jeho sezóna právě začala a proto se rády zmíníme o jeho prospěšných účincích na náš organismus. Navíc Vám doporučíme, jak si jednoduše udělat zásoby na celý rok.

Kde najdete Medvědí česnek

Medvědí česnek je v Čechách sice hojně zastoupen, ale roste velmi nerovnoměrně. Nejvíce se mu daří ve vlhkých, živinami bohatších lesích, hlavně luzích, spíše stinných místech v listnatých a smíšených lesích. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách. Častější je v nížinách, ale občas se vyskytuje i v horách. Velmi často roste v celých lánech až kobercích, které bývají nepřehlédnutelné. Naštěstí je v posledních letech natolik oblíben, že se začal běžně prodává na trzích, ve zdravé výživě a u nás třeba i v květinářství.

V poslední době je natolik oblíben, že má i svoje FB stránky.

Záměny s konvalinkou se netřeba bát

Jelikož mladé listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům konvalinky, můžete se obávat záměny, protože konvalinka je jedovatá. Stačí ale listy promnout v prstech a typická česneková vůně vám napoví, jestli jste našli opravdu česnek medvědí, takže žádné strachy.

Čím je medvědí česnek výjimečný

obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Třeba jablko má ve stejném množství jen 4 mg. Vitamín C je velmi důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév, pomáhá s větší vstřebatelností železa, které je také v medvědím česneku také hojně zastoupeno.

Dalších skvělá účinná látka, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální allicin. Což je silice, která obsahuje organické sloučeniny síry, proto tak typicky voní. V neporušených listech medvědího česneku najdeme pouze alliin, kdy teprve porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se spící alliin proměňuje na allicin. Proto je důležité lístečky před konzumací narušit, ať už krájením, vařením nebo mixováním.

Allicin velmi pomáhá při chřipce nebo nachlazení, při průjmech, angínáchpotírá stafylokoky a streptokoky. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran, to v kombinaci s vysokým obsahem vitamínu C. Pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.

Nevýhodou allicinu je, že je to nestálá sloučenina, proto je důležité ho zařadit do jídelníčku pravidelně, ideálně 2-3x denně po celou jeho sezónu (únor- květen) ideálně v rámci jarní očistné kúry.

Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny a proto vám doporučujeme si dopřát každý rok několika týdenní očistnou kúru pomocí této snadno dostupné bylinky. 

Medvědí česnek pomáhá při viróze a chřipce

Zvláště důležitý je užívat medvědí česnek, pokud se léčíte z nějaké chřipky či virózy. Například v Číně, kde není zvykem užívat léky a potravinové doplňky tak často jako u nás, se při jakékoli bakteriální či virové nákaze, doporučuje užívat medvědí česnek každé dvě hodiny. Celkem asi 100 g za den. Při menších dávkách lze česnek využívat po celé jeho vegetační období.

Medvědí česnek pomáhá také při léčbě mykóz a plísní, zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu a v neposlední řadě nás svou životodárnou silou staví na nohy.

Jak užívat medvědí česnek pravidelně

  • Snídaně – nakrájet několik lístků do již uvařené vroucí polévky, do slané obilné kaše nebo do rozdušené zeleniny na kaši. Dále lze přidat lžíci již hotového pesta do polévky nebo do dušené zeleniny a nechat pod bodem varu prolnout. Kdo má problémy se žlučníkem, raději i minutu, dvě povaří.
  • Oběd – z čerstvých listů lze udělat špenát, krémovou polévku nebo kombinovat s jinými vařenými zeleninami. Také můžeme pokrájet listy na jemno a zamíchat je do salátu či kvašené zeleniny. Nemáme-li čerstvý, můžeme použít lžíci hotového pesta do již uvařeného pokrmu nebo do polévky. Dále lze potřít pestem zeleninu a tu upéct v troubě.
  • Večeře – stejně jako na oběd můžeme použít čerstvý do jídla nebo jako pesto na těstoviny, do rizota, do pomazánky, do salátu, na placky, na chleba,…

Jak si udělat zásoby medvědího česneku na celý rok

Medvědí česnek roste jen pár měsíců v roce, proto vám doporučujeme udělat si zásoby na celý rok. Úplně nejlepší je připravit si z medvědího česneku jednoduché pesto nebo labužnické pesto z vlašských ořechů. Pesto z medvědího česneku má nespočet vyžití, viz výše a v lednici vydrží klidně i do další sezóny. Ověřeno a vyzkoušeno již několikátý rok :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

V této době mám medvědí česnek stále při ruce v lednici, v mokré papírové utěrce. Bohužel tady u nás nejsou takové plantáže česneku, jako na fotografii. Aniž bych věděla, že si mám udělat sezonní kůru, tak si česnek dávám všude a budu se snažit co nejdéle. U nás ho trhám na navážce a je to na slunném místě! A pesto vydrží klidně 2-3 roky. Je zajímavé, že pesto pak přes rok používám sporadicky.🤗

Už chodím, snažím se každý den, ale to počasí! Dnes odpoledne jsem zmokla, ale celý les zabahněný patřil jen mně. Pesto dělám klasické, ale i bez oříšků a parmazánu, aby se nekazil. A vynikající je i pesto z bršlice nebo již zmiňovaného polníčku, jak vidím, že zbytek z Lidlu začíná uvadat, hned ho zpracuju.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
61
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
20
3

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
21
9

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...
18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!
32
16

Fialka a maceška – léčivé violky

Víte která je která?  A víte, která umí co léčit? Violky jsou první pomocí pří kašli i při kožních potížích, ale pomáhají i na opary, opruzeniny a detoxika...