- 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
- 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
- 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- sůl dle chuti
- umeocet na dochucení
- 3 polévkové lžíce oleje
- půl hrnku nakrájené petržele na jemno
- půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
- čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno
Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami
- Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
- Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
- Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
- Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
- Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
- Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
- Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.
Obměna
- Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
- Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
- Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.
Praktické
- K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
- Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
- Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
Děti
- Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
sekaná se moc povedla
Dobrý den,
měl bych poněkud obecnější dotaz: Je zřejmé, že je vhodné se vyhnout “průmyslovému masu” – myslím tím zvíře, které žilo ve velkochovu, “stravovalo” se předvyrobenými směsmi a denně udělalo nejvýše pár desítek/stovek kroků, protože mělo všechno naservírováno přímo pod nos. Co si ale myslíte o masu ze zvířete, které se během příhodných podmínek vždy páslo venku a v zimě dostávalo seno atd.? Otázka by se mohla analogicky vztahovat i na mléko, vejce a ostatní zvířecí “výtvory”.
Velice předem děkuji za vaši odpověď.