Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Bylinková veggie sekaná bez masa

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Ingredience
6-8 porcí
  • 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
  • 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • sůl dle chuti
  • umeocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl hrnku nakrájené petržele na jemno
  • půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
  • čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno

Zuzka chtěla shodit 10 kg za 5 měsíců. Přidala se k nám do programu a za 6 týdnů měla dole 11 kg. Byla překvapená, že...

Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami

  1. Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
  5. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
  6. Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
  7. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
  8. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
  10. Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
  11. Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.

Obměna

  • Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Praktické

  • K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.

Děti

  • Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Babi Martina
25. 9. 2023

sekaná se moc povedla

Dobrý den,
měl bych poněkud obecnější dotaz: Je zřejmé, že je vhodné se vyhnout “průmyslovému masu” – myslím tím zvíře, které žilo ve velkochovu, “stravovalo” se předvyrobenými směsmi a denně udělalo nejvýše pár desítek/stovek kroků, protože mělo všechno naservírováno přímo pod nos. Co si ale myslíte o masu ze zvířete, které se během příhodných podmínek vždy páslo venku a v zimě dostávalo seno atd.? Otázka by se mohla analogicky vztahovat i na mléko, vejce a ostatní zvířecí “výtvory”.
Velice předem děkuji za vaši odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...