Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Celozrnná rýže

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Celozrnná rýže je léčivá a na vitamíny a minerály bohatá obilovina. Obsahuje oproti bílé, obroušené rýži až čtyřnásobně více vlákniny. Rovněž má třikrát tolik vitamínů B6 a E, dvakrát tolik vitamínu B2 a o třetinu více vitamínu B3. Také obsahuje více minerálů, někdy i víc než dvojnásobně. Týká se to hlavně hořčíku, fosforu a draslíku, ale značně více je i selenu a zinku.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek celozrnné rýže (160 g)
  • 2,5 hrnku vody
  • sůl

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Jak uvařit celozrnnou rýži

  1. Rýži propláchneme a zalijeme 2,5 násobkem vody.
  2. Dáme vařit a přidáme trošku soli.
  3. Vaříme asi 35 – 40 minut do vstřebání vody.
  4. Během vaření nemícháme! Jinak se rýže připálí.

Praktické

  • Délka varu záleží na typu rýže, některé druhy jsou rychleji, jiné se musí povařit trochu déle. Nejlepší je rýži po vstřebání vody ochutnat. Pokud by rýže nebyla ještě uvařená, přidejte trochu horké vody a nechte ji 5 minut ještě vařit. Bílá rýže je hotová už za 20 minut.

Obměna

  • Do rýže lze přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko. Další variace získáte, když část rýže nahradíte jinou obilovinou, např: jáhly, bezpluchým ovsem, kroupami, pohankou…

Děti

  • Rýže a jáhly patří mezi první potraviny, které děti ochutnají. Do roka vaříme bez soli a zvětšíme podíl vody. Rýži více rozvaříme, aby byla dobře pro děti stravitelná. Od roka můžeme rýži už trošku přisolit, začínáme pár zrníčky soli a postupně přidáváme.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím všechny, v obchodě jsem viděla prodávat červenou a černou rýži. Máte někdo s nimi nějaké zkušenosti? Jsou vhodné?

moc tomu nerozumím,proč když se to olupe,tak ceny byvají o mnoho nižší.obdoba je to i s moukou,kdy celozrná byvá klidně o polovinu dražší než ta která se pracně mele do podoby hladké mouky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala...

Řepa na fenyklu

V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.