40 dní bez masa – Velikonoční masopůst » Jíme Jinak

40 dní bez masa – Velikonoční masopůst

Autor , Rubrika Právě se děje, 28.03.2011

Už jste někdy drželi masopůst? Tak to musíte vyzkoušet! Jestli celý život jíte maso a nikdy nebyla od něj pauza, bude vám tělo nesmírně vděčné, když mu dáte šanci si odpočinout a trochu se vyčistit. Maso je pro nás poměrně těžce stravitelné, mražené skoro nestravitelné. Navíc se masem většinou krmíme víc, než na kolik je náš metabolizmus uzpůsoben. Přetěžujeme si tak trávení, následně trpí celá imunita.

Zkuste dát tedy tělu šanci na očistu. V březnu a dubnu jsou navíc velmi v oslabení játra a žlučník. Pokud vynecháte maso, odpočinou si a další rok vám budou dobře sloužit.Postní období s bezmasou stravou se podle našich tradic dodržovalo 40 dní od konce Masopůstu do Velikonoční soboty.

Letošní půst začíná Popeleční středou 9.3. a trvá do Bílé soboty 23.4. 2011.

Základem postního jídelníčku jsou vařené obiloviny, luštěniny, pučálka, domácí celozrnné pečivo, vařená zelenina, kvašené zelí a čerstvé bylinky.  Pokud tedy seberete odvahu a vůli a vynecháte i sladkosti a mléčné výrobky, uděláte pro sebe to nejlepší. Po Velikonocích se maso jedlo jen 1x týdně. To ostatně pamatuje ještě i moje babička. Není to zas tak dávno, co jsme ještě věděli, co je pro nás dobré…

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 25 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    TAK LETOS SE DOTOHO PUSTIM TAKY:S VAMI TO ZVLADNU:-)

    Má někdo v plánu přestat s masem nadobro?

    asi nás bude víc 🙂

    Díky všem za reakce. Na maso jsme zvyklí, máme svoje domácí – kuřecí, králičí, vepřové, hovězí, a když se podaří chytit, tak i rybí :-). Ale právě díky těmto stránkám, kde zjišťuji, že to není značka ideál, chci vyzkoušet ten půst, co to se mnou udělá. A hlavně dcera před pár dny ze dne na den řekla, že maso nechce, i když před tím ho jedla bez problémů, asi nějaká intuice nebo nevím. Tak už kvůli ní teď musím vyřešit kompletní talíř, o kterém bych neměla ani tušení, kdyby nebylo vás. Díky. A hlavně bych její odmítnutí vnímala negativně, takhle ho vnímám pozitivně…

    To je nádherné, kolikrát děti mají víc rozumu než my dospělí. Lidi, přestaňme už prohánět naši potravu zkrz těla jiných živočichů. Samozřejmě, že se dá bez masa žít. Ještě před relativně nedávnou dobou našich prababiček se maso jedlo pouze ve sváteční den – jednou týdně v neděli. Dneska v době konzumu a absolutního nadbytku všeho je již obecně bráno jídlo bez masa jako nejídlo a nikomu nepřijde divné snídat, obědvat a večeřet něco masitého.
    Maso stejně odmítá moje 4letá neteř, z čehož měla její máma dost dlouho těžkou hlavu, protože si otázku výživy položila nesprávně jako: čím mám v její stravě nahradit maso? místo správnějšího: jak ta holka přišla na to, že nebude jíst maso? a nakonec místo úplně nejsprávnější reakce: konečně jí došlo, že zvířátka se nepapají!

    Já myslím, že lidi budou pořád maso jíst v nadbytku, i když jich možná bude postupně méně. Je to jak s mlékem. Lidem prostě mléčné výrobky chutnají, sice někde slyšeli, že by mohlo zahleňovat nebo něco podobného, ale neřeší to. A když jsou nemocní, tak spoléhají na doktory, kteří tenhle směr k uzdravení nedoporučí, na prášky, nikoliv na svou stravu. Ale ještě že tak, manželova živnost je založena na prodeji masa, to by se musel poohlédnout po jiné práci 🙂 🙂 :-). Z časového hlediska by mi to vůbec nevadilo, ale to už se dostávám úplně někam jinam :-)…

    Asi jej to běh na hooodně dlouho trať. Ale jinak jeden nikdy neví – můj muž tuhle odmítl zakázku pro farmaceutickou firmu, protože je nechtěl podporovat 🙂 Peníze za ten kšeft by se nám hodily, jsem na mateřské, ale řekli jsme si, že na to kašlem. A rovnou se mi přihlásili dva zákazníci, co dělají hezké zdravé věci pro lidi a my si řekli „Jo, takhle to funguje“! Ale to už jsme opravdu někde jinde :-o)

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Jojo, to máte pravdu, Jíťo a Martine 😉 dnes leč maso vlastně k životu vůbec netřeba lidé se ničí jeho nadkonzumací. Mě osobně nechybí ani jednou týdně a to jsme ho též mívali skoro denně. Ani uz na ta zvířátka nemám chuť, kdyz si navíc uvedomím, čím vším bych musela tu ‚chuť‘ masa přebít, aby bylo vůbec pozivatelné, neskutečně se těším na ta svá zrnka a zeleninku, ktera maji vynikající nezamenitelnou chuť i vůni 😉 K tomu si představím toho tvorečka a prostě mi to je proti srsti. Martin to vystihl naprosto přesně – proč prohánět svou stravu přes jiné živočichy… (když navíc ta naše strava je taaaaak dobrá a lahodná 🙂

    Otázka čím nahradit maso, mléko, sunar apod. je taaaak častá… zdá se, že ty nově narozené děti nás to naučí. Tedy pokud je nepřeškolíme 🙂

    Co vím, tak masové vývary (i pro malé děti) naopak velmi doporučuje i Mudr.Eleková…ale její názory na výživu, se v lecčems dost liší od JJ…tak asi jako ve všem, každý si musí vybrat, co mu víc intuitivně „sedí“…:-)…a samozřejmě je maso a maso…:-)

    Tak tak, maso z obchoďáku bych vyvařit děťátku nedala. V nějakých extra případech bych zase neváhala použít vývar z dobrého bio masa, ale přednost bych dala i v takové situaci kvalitní rybě a třeba vývaru z ní. Vidím to jako Jiba.

    Doktoři se rozcházejí v mnohém. Nejen MUDr. Eleková masové vývary doporučuje i pro malé děti, někteří doporučují ml. výrobky, atd.
    Naopak jiní např. MUDr. Bukovský masové vývary hlavně malým dětem nedoporučuje vůbec. Když ale víme, že maso obsahuje velké množství bílkovin (nadbytek bílkovin se projevuje kloubními problémy, ledvinovými kameny,…), tuku (obsah cholesterolu v tmavém mase, mase ryb a drůbeže je přibližně stejný), vyšší množství sodíku a nižší množství draslíku, že je velmi špatným zdrojem vápníku, neobsahuje vlákninu…, způsobuje mnoho civilizačních chorob…, tak z toho všeho mi vychází, že ani masový vývar nebude to pravé.
    Maso navíc obsahuje velké množství škodlivých látek z řek, moří, jezer…je kontaminováno velkým množstvím léků, které se užívají při průmyslovém chovu zvířat, např. hormony, antibiotika aj..
    Bio maso by mělo být méně kontaminováno než běžné maso.
    Pokud někomu masový vývar pomáhá např. při nachlazení, údajně to může být způsobeno tím, že je to vlastně teplý nápoj s obsahem různých bílkovinných derivátů (peptidy) a toxických látek (kys. močová, močovina…) a to vše dohromady vyvolává zvýšené prokrvení celého organizmu, vč. sliznic.
    Ale nikoho od masových vývarů neodrazuji. Je to na každém z nás co víme, čemu věříme, co nám vyhovuje…
    Každý to máme trochu jinak, podle mě „zdravá“ strava neobsahuje žádné živočišné produkty, protože ani kvalitní ryba vzhledem k znečištěnému životnímu prostředí již neexistuje.
    Jdu si raději uvařit Bio obilovinu, bio zeleninu a bio luštěninu podle receptů Evy a Hely. Dobrou chuť.

    Tak to byla první polévka, kterou mi doktorka doporučila pro dítě, pěkně kuřecí vývar. Já bych si naopak myslela, že nestravitelné a těžké je právě samotné maso, ale je fakt, že jsem o tom nic nečetla. Jen si říkám, že ty různé omáčky s masem, guláš atd., tak tam se maso nejdřív prudce osmahne, aby právě žádná šťáva z toho masa neunikla nebo alespoň minimum.

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Jituš, nevím jak Janka ale já naopak vím, že silné (i masové) vyvary se dávají slabším jedincům, třeba pro rekonvalescenci po nemoci či po nejakem zákroku. Dokonce i po porodu se doporučuje hnedle si dát silný vývar (nejlépe z kapra – říká se mu koikoku). Ale jistě i jiné masové vývary nejsou v tomto směru vůbec špatnym řešením. Sama cítím, jak mi pěkný vydatný vývar udělá lépe i třeba při nachlazení 🙂 a to uz maso taky dost dlouho jime pouze rybí a ostatni mi naprosto nechybí. V podobe vývaru musím ovšem konstatovat, že jako vzpruha, kdyz na člověka něco leze, popřípadě uz mu není dobre, určitě neuškodí, ba naopak. A že by byl takto jednou za čas nějak obzvlášt tezce stravitelný, se nedomnívám, protože spíše splní svou funkci „léku“. Třeba holky doplní, popř vyvrátí, pokud se pletu. Ale tohle si o vyvarech myslím obecně, Takže příležitostně nebo ‚svátečně‘ bych se jich vůbec nebála. Na pust to asi moc není, nicméně jste-li zvyklí na maso skoro denně, i pouhý vývar bude jistě odlehčením 🙂 Takže hurá do půstu 😉 my uz jsme bez masa víc nez rok (na skutečně pár vyjimek), Takže zkusím rozšířit o pečivo a zapracovat na sladkém (slinivka by mi byla jiste konečně vděčná 🙂

    Přesně jak to napsala Lea, vývary se dávají jen hodně nemocným a oslabeným lidem a to ještě z kvalitního biomasa a jen se zeleninou. Mně koikoku (rozvar z celého kapra se zeleninou) velmi pomohla a teď co kojím, mám jí skoro ob den.

    Kam na to ti lékaři jenom chodí…?

    Někde jsem četla, že masový vývar je horší než to vyvařené maso. Což je logické. Proto se malým dětem nemají dávat vývary, i když jí občas maso.

    Kdo spočítá, kdy bude začínat letos?

    Chtěla bych poprvé vyzkoušet masopust do slova a do písmene, sice začíná až víc jak za měsíc, ale už teď přemýšlím, jak ušetřit čas při vaření dvou jídel, protože manžel se rozhodně nepřidá. A s tím souvisí otázka, jaký máte názor na masový vývar nebo omáčku, ve které se vaří maso. Příklad hovězí guláš s obilným knedlíkem, já bych použila guláš bez masa a přidala si do něj fazole. A takových receptů by se našlo… Je mi jasný, že ideální to není, přesto bych ráda znala váš názor. Děkuji.

    Tak jsem se také přidala, i když trochu pozdě, ale přece 😉 A tak nějak myslím, že by to pro mě nemusel být kdovíjaký problém, maso jsem nejdela moc často… Jediné, co mi bude určitě hodně chybět, jsou masové vývary a polévky, ale zeleninka je snad zvládne plnohodnotně nahradit.

    Nikdy není pozdě 🙂

    To se nepočítá, vy ho držíte celej rok 🙂

    No, je fakt, že já už dlouho říkám, že bych bez masa mohla klidně být…Většinou 2x ročně mám 21 denní dietku bez masa a vůbec mi nechybí. Ale 40 dní je dvakrát tolik! Vloni jsem to chtěla zkusit a dopadla jsem tak, že jsem si 36. den dala s vámi kachnu, knedlík a zelí někde u Sázavy. Ne kvůli tomu, že už to trvalo dlouho, ale protože jsem prostě zapomněla a v hospodě se dalo vybírat mezi svíčkovou, gulášem a kachnou 🙂 Takže je to výzva! Já se zatím držím a pomalu se ze mě stává vegetarián 🙂

    To se teda počítá!!! Protože my maso jíme, i když poslední rok méně a méně. Ale musím souhlasit s Evou, že jsme v tom našly zalíbení. Je nám tak nějak lehčeji a nemáme vůbec chuť si to kazit něčím mrtvým těžkým do žaludku :-). Začátek byl nejhorší, protože jsem zrovna měla kolem sebe samé lákající dobrůtky. Dokonce manžel uvařil moje milované jídlo svíčkovou a další den se grilovalo na zahradě. Kdo mě zná, ví že jsem hroznej mlsoun a jídlo zbožňuji. Ale vydržela jsem a o to víc jsem z toho měla radost, protože bez nástrah by to nebyl žádný půst.

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Kdo se k nám přidá? Já a Helča ho už držíme.

    Zobrazit všech 25 komentářů

    Jíme Jinak