Domů > Magazín > Vaše příběhy

Po vysazení mléka nastala ohromná změna (Jana)

Jana si roky myslela, že kravské mléko je zdravé a důležité. Zkušenost s dcerou, která byla stále nemocná ji ukázala jiný pohled. Když dceři přestali mléko úplně dávat, stala se ohromná změna. Janě se nakonec podařilo zařídit i ve školce, že dcera nebude dostávat mléko. A k jejímu překvapení to nebyl vůbec žádný problém.

Věřila jsem, že mléko je zdravé

Odmala jsem všude slýchala, že jsou mléko a mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku. Mléko je dobré na zuby a kosti a já mám právě dobrý základ, protože piji mléko od malička a moje zoubky jsou tedy zdravé. Věřila jsem tomu. Koneckonců to říkali i v reklamách na mléko a také lékaři. Při prvním těhotenství jsem se nutila každý den alespoň trochu mléka vypít, sníst aspoň kousek sýra, dát si aspoň obden jogurt. Miminko přece taky potřebuje získat ten dobrý základ. To nevadí, že na to vůbec nemám chuť, že se mi skoro zvedá žaludek. Je to potřebné, tak prostě musím. Malá byla nakonec kojená jen částečně, dokrmována UM. Věřila jsem tomu, že dostává to nejlepší, vzhledem k ublinkávání a ekzému nám lékař doporučil kupovat hypoalergenní mléko.

První setkání se zdravou stravou

Někdy v tomto období naši kamarádi, též s jedním dítětem, praktikovali zdravou stravu. Na návštěvu k nám si brali ty JEJICH zvláštní jídla, dokonce nechtěli ani černý čaj a pili jen banchu. Když jsme poslouchali řeči o bílých jedech a o tom, co může způsobovat třeba zrovna mléko, nechápali jsme to. Dokonce jsme si tak trochu mysleli, že (omlouvám se vám, kamarádi:-)) jim trošku přeskočilo či co. Byli jsme prostě přesvědčení, že maso, mléko, vejce, atd. jsou pro nás nepostradatelné.

Přišlo druhé těhotenství, strava podobná, akorát jsem se snažila ubrat cukr. Malý je kojen stále (téměř 3 roky, no ano, už bychom to mohli utnout:-)). Postupně během těchto let jsem se o skutečně zdravou stravu začala více zajímat a došlo mi, že malému mléko dávat nechci. O tom mě hlavně přesvědčil fakt, že dcerka byla na mléku doslova závislá, až jsme si začali všímat jistých souvislostí a “odstavili” jsme ji.

Po vysazení mléka dcera přestala být zahleněná

Leden a únor tohoto roku jsem ji odhlásila ze školky kvůli chřipkám a zaměřila se více na její stravu. Sice nemá ráda skoro nic, co jíme my, ale sem tam něco zobne a hlavně – nedáváme jí mléko ani jogurty ani sýry. No a po těch dvou měsících šla do školky a téměř 3 měsíce vydržela nezamarodit. Podotýkám, že před tím chodila cca na 3 dny do školky a pak byla 2 týdny nemocná. Stále se jí opakovaly záněty průdušek, vloni dokonce bylo podezření na pylovou alergii – neustálé pokašlávání, mimo pylovou sezónu pak hlavně v noci kašel a takové to pochrchlávání- zahlenění. No hrůza. A vida, stačilo vysadit na 2 měsíce mléko (máslo jsme na pečivo mazali, takže to nebylo stoprocentní) a stala se ohromná změna! Jenže ve školce mají mléko denně, co s tím? Nechci se smířit s tím, že u mého dítěte bude zánět průdušek běžným každoměsíčním jevem a že bude zase potřebovat foukátko, které stejně nezabíralo. Samozřejmě že ani nemohlo zabrat, když příčina byla někde jinde.

Ve školce se nám to podařilo vyřešit

Nevěděla jsem si rady, jak to ve školce vyřešit. Zkusila jsem se opatrně paní učitelky zeptat, jestli by ohlídali, aby malá mléko nepila a ona řekla že to není problém. Ani nevíte, jak se mi ulevilo:-). A u synkova zápisu jsem řekla paní učitelce hned, že mu nedáváme nic mléčného a taky to prý nebude problém. Tímto moc děkuji za vstřícnost a doufám, že takových školek bude víc a víc. Taky doufám, že tato naše zkušenost povzbudí jiné maminky, které třeba ještě váhají, zda mají vysadit mléko a jejich děti jsou často nemocné, nebo mají strach, že ve školce narazí na odpor. Zkuste to a uvidíte samy.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👍gratuluji k úspěchu,😘😘😘

Lentilko, zkuste se zaměřit na sebe- malé dítě(do 6, někdy až 10 let)je náš slabší článek, naše potíže se projeví na něm.A zkusila bych dávat probiotika.

Ukázat další komentáře