Batátová polévka se smetanou » Jíme Jinak

Batátová polévka se smetanou

Autor , Rubrika Polévky, Recepty, 11.08.2011

Štítky:, , , ,

Výborná krémová polévka oblíbená hlavně u malých dětí pro svojí nasládlou chuť a oranžovou barvu.

Základní informace

Jemně nasládlá polévka oblíbená pro svoji sladkost a oranžovou barvu hlavně u dětí.

Ingredience pr 4 osoby

  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 300 g batátů
  • kousek celeru
  • kousek petržel
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 3/4 litru
  • miso pasta
  • sojová omáčka
  • ume ocet
  • sójová smetana dle chuti
  • na ozdobu lístek bazalky a dýňová semínka

Postup

Dáme ohřát  zeleninový vývar . Pokud ho nemáme, dáme do varné konvice ohřát vodu. Do dalšího hrnce dáme olej a nakrájenou cibuli, mrkev,  petržel a celer. Lehce osolíme. Vše chvilku restujeme a pak zalijeme horkým vývarem, nebo vodou. Přidáme nakrájené batáty a vaříme asi 10-15 minut do změknutí. Pokud vaříme pro dítě mladší 1 roku, po uvaření zeleniny trochu odebereme i s vývarem a pro děťátko jí roymačkáme vidličkou, nebo lisem na česnek.

Na závěr přidáme sójovou omáčku, odstavíme a rozmixujeme mixovací tyčinkou se lžičkou misa do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka. Dochutíme trochou ume octa, pozor, je zároveň slaný. Nakonec přidáme podle chuti trochu sójové smetany, nebo jí jen polévku pokapeme. Podáváme posypané čerstvými bylinkami a opraženými semínky slunečnice, nebo dýně.

Praktické

Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Batáty můžeme nahradit dýní, nebo dát více mrkve.

 

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 5 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    jaká sojová omáčka je nejlepší,děkuji

    Shoyu a Tamari

    Nemela jsem petrzel, ume ocet, miso pastu ani sojovou smetanu..zato jsem pouzila balsamikovy krem a bylo to fantasticke 🙂

    Mimochodem 300g batatu = 1 velky batat v obchode

    Belldandy gratulujeme, to jsme přesně chtěly – abyste tvořily z toho co máte! skvěle 🙂

    Výborná a fakt rychlovka…děkuji za nápad 😉

    Jíme Jinak