Bezinková šťáva bez cukru » Jíme Jinak

Bezinková šťáva bez cukru

Autor , Rubrika Nápoje, Právě se děje, Recepty, Svačiny, 26.06.2016

Štítky:, , , , ,

bezinkova stava

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkoušejte oblíbenou bezinkovou šťávu jinak - bez cukru. Můžete ji přidat do vody i do čaje. Krásně voní po čerstvých květech, osvěží nás a ještě má léčivé účinky. Květy obsahují látky, které zpevňují cévy, mají ochlazující účinek a podporují vykašlávání.

Ingredience
na cca 2,5 litru šťávy
  • 10 velkých květenství černého bezu
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 3 citróny

Postup

  1. Ve dvou litrech vody svaříme půl litru sladu. Stačí přivést k varu a rozpustit slad.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí ještě za tepla nalijeme do čistých sklenic.
  7. Ihned zavíčkujeme a uskladníme v chladu.

Použití

Dostaneme po bezinkách vonící sladkou a po citrónech lehce kyselou šťávu, kterou lze pít samotnou. Našim dětem stačilo dát do hrnku cca lžíci a dolít čajem nebo vodou a byly nadšené, že mají voňavý čaj či bezinkovou limonádu.

Praktické

Chcete-li šťávu sladší, dejte více sladu. Můžete místo šťávy připravit hustý sirup. Kyselost či sladkost si určete sami už při výrobě – stačí ochutnat a přidat slad či citróny.

Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte.

Pokud chcete prodloužit životnost,  můžete zavřené lahvičky ještě sterilizovat. Pokud šťávu v dohledné době nezkonzumujete, je potřeba důsledně pohlídat čistotu lahví a víček, vhodné je předem je vyvařit. Doporučuje se také vytřít vršky lihem nebo přímo kápnout na povrch trošku lihu, který se odpaří, ale zlikviduje bakterie. Do sirupů a šťáv se také standardně přidává kvůli konzervaci cukr a kyselina citrónová. To jsem nechtěla a proto nepoužila.

Na takovou hygienu já si nepotrpím, věci se u nás většinou rychle zkonzumují, takže já jsem použila lahvičky umyté v myčce a po vychladnutí jsem je dala do lednice. Šťáva rychle mizí, nemá šanci se zkazit 🙂

Dokonce ani květy jsem neoplachovala ve vodě. Tak krásně voněly a byl na nich pyl, že mi bylo líto ho opláchnout. Sbírám ovšem v lese.

Děti

Bezinkovou šťávu můžete podávat dětem v dobách chřipek a kašlů jako medicínu podporující pocení a vykašlávání místo kupovaných sirupů. Při horečce pomáhá ochladit.

Osobně jsem svoje děti nejprve naučila pít samotnou vodu a čaj až mnohem později dostaly ochutnat sladký nápoj jako je bezinková šťáva (a to ještě naředěná čajem či vodou). Navíc viděly, že je potřeba nasbírat květy, vyluhovat, svařit a že máme omezené množství. Nehrozí tedy, že by si vynucovaly jen sladké nápoje, na to už jsou velké.

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 5 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Nechtěla jsem sirup dělat s cukrem…květy bezu už nejsou, tak až příští rok. Sirup se dělá i z bezinkových kuliček, takže se sladem by se taky snad povedl.
    Slyšela jsem, že bez do sebe natahuje škodliviny z okolí. Proto se má sbírat jen v čistém prostředí.
    Jinak děkuji za recept.

    janapelka

    Z kuliček(plodů) jsem dělávala likér, nevím jestli jde i sirup, každopádně plody musí projít tepelnou úpravu, jsou jedovaté, zasyrova se nepoužívají.

    Obávám se,že je název trochu zavádějící.Jakmile začnu tepelně zpracovávat slad,beta a alfa amyláza mě přetváří škroby na cukry a dextriny.Při množství uvedeném v receptu se dá jednoduše spočítat,že v takto zpracovaném „roztoku“ sladu a vody (v pivovarnictví se tomu říká „dílo“) bez vyslazování se nachází cca 20% cukrů.

    Bezinkový roztok by se vám líbil víc? 🙂

    Míša B.

    Recept jsem našla pozdě. Bez u nás již odkvetl, takže letos klasika s cukrem. Ale zkusím z máty a meduňky. Snad se to povede. A můžu použít rýžový sirup? Mám ho doma místo sladěnky.

    Jíme Jinak