Bezlepkova buchta » Jíme Jinak

Bezlepkova buchta

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Vaše recepty, 25.02.2014

Štítky:

Původní recept na tuhle buchtu je od p. Těrešové, ale upravila jsem ho na bezlepkový a dětský.

Ingredience a pomůcky

  • 1 hrnek jáhlové hladké mouky
  • 1 hrnek kukuřičné hladké mouky
  • 1 hrnek rýžové celozrnné mouky
  • 1 hrnek nasekaných nebo namletých ořechů
  • 1 hrnek sladěnky (stačí i méně nebo sirup pro úplně bezlepkáře)
  • 2 šálky nastrouhaných oloupaných jablek (stačí nahrubo)
  • lžička skořice
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátu
  • špetka soli

Postup
Smícháme suché ingredience, obalíme v nich nastrouhané jablko, přidáme slad/sirup a pak dolejeme vodou nebo obilným mlékem do konsistence hustší krupicové kaše.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme jakoukoliv polohrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

Praktické rady
Tuto buchtu má moje dcera moc rada k svačině, zůstane měkká 2/3 dny a moc nedrolí, tak ji dělám často. Vyborná je i s karobovou náplní nebo polevou a posypaná oříšky.

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 9 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Můžu se zeptat, jaký je rozdíl mezi hrnkem a šálkem? Děkuji

    Hrnek má 3 dcl, šálek 2 dcl.

    Zkoušel někdo mrkev, dýni nebo cuketu místo jablek?

    Ahoj Ivule, omlouvam se ze odpovidam az ted ale mam za sebou „hekticke obdobi“. Ta konzistence je takove podobna jako na klasicky plum cake,mozna malinko hustsi, kdyz ho naberu lzici a pak ho vratim zpet do formy tak se za chvilku sleje. Jinak samozrejme nenaskoci tolik jako kdyby byl s lepkem ale trochu nakyne, ja pouzivam kyprici prasek z DM, tusim od Alnatury s babovkou na obalu a jsem s nim moc spokojena.

    Ahoj, vůbec není potřeba se omlouvat 🙂 já už jsem od té doby udělala několik pokusů, bambino se po ní může utlouct, je fakt výborná. Díky za tip na prášek od Alnatury, já mám teď vinný kámen a mám pocit, že mi nenaskočí vůbec (což zásadně nevadí, ale zkusím i s jiným práškem). Ještě jednou díky za recept.

    Díky za recept. Právě buchtičku dopékám, voní krásně, určitě bude i výborná. Jen jsem asi správně neodhadla konzistenci těsta, vůbec mi nenaskočila, měla jsem těsto asi příliš tuhé. Musela jsem ho z mísy spíš vyklopit než nalít. Jakou konzistenci míváte vy? Lije se těsto trošku? Hustá krupicová kaše je pro mě široký pojem 🙂

    Maria – nemáte obrázek vašeho výtvoru? A dcera je bezlepkář? Já jsem místo jáhlové dala pohankovou mouku, místo ořechů mandle a 3/4 hrnečku jiného sladidla, zbytek podle receptu. Každopádně je to nejpovedenější poživatelná buchta, co jsem kdy ze základních mouk dělala, většinou to dopadlo jako zdrclá placka! Kdyby se to nakrájelo na kostičky a nějak ozdobilo (karob, čokoláda, mandle apod.), byly by to krásné zákusky 😀 Takže děkuji za recept!!

    moc dobrá buchta. Škoda, že nejspíš nezjistím, jestli vydrží 2-3 dny, protože jí prostě sníme (nebo možná dokonce sním) dřív 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    To zni skvěle, Maruško, to musím vyzkoušet 😉 díky za tip, zítra to asi prubnem, ať to stihnem sníst, dokud není ten pust ;-D

    Zobrazit všech 9 komentářů

    Jíme Jinak