Bezlepkové dýňové palačinky z celé rýže » Jíme Jinak

Bezlepkové dýňové palačinky z celé rýže

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Placky a palačinky, Recepty, večeře, 14.12.2014

Štítky:, , , , , , , ,

V postním období, kdy se snažíme vyloučit i mouku se vám bude hodit recept na palačinky, které se dělají z celého zrna. Jediné, na co musíte myslet, je namočit včas rýži, ořechy a mandle. Palačinky jsou nejen velmi dobré, ale také vláčné a nadýchané, jakoby v nich bylo našlehané vajíčko.

Ingredience asi na 4 palačinky (pozor, jsou velmi hutné)IMG_8034

  • 200g celozrnné rýže Basmati
  • 30g mandlí a 30g vlašských ořechů nebo 60g jen ořechů
  • asi 200-250 ml studené vody
  • 100g dýně
  • lžička řasy Dulce
  • špetka kurkumy
  • sůl

Ingredience na náplň

  • 150g dýně
  • 1oog cibule
  • 150g mrkve
  • olej
  • sůl
  • umeocetIMG_8033

Postup

Celozrnnou rýži Basmati včetně ořechů a mandlí namočíme asi do půl litru vody a necháme alespoň 4 hodiny ve vodě. Ještě lepší je nechat suroviny namočené přes noc. Pak slijeme vodu, rýži i s ořechy přendáme do kvalitního výkonného mixéru a přidáme asi 2 dcl nové, čerstvé vody. Doplníme o trochu soli, dýni, řasu a trochu kurkumy a vše důkladně rozmixuje na vysoké otáčky, až vznikne těsto. Podle potřeby přidáme ještě vodu, aby těsto mělo konzistenci jako na palačinky nebo trochu hustší.

Kvalitní pánev vytřeme štětečkem trochou oleje a zapneme na nejvyšší stupeň. Když se rozpálí, nalijeme těsto v trochu tlustší vrstvě, než je běžné a rovnoměrně ho rozprostřeme po pánvi. Počkáme, až úplně ztuhne a palačinku opatrně nadzvedneme a otočíme. Když se opeče i z druhé strany, palačinku vyndáme, opět lehce vytřeme pánev štětečkem s olejem a dáme smažit další.

Mezitím, když se nám smaží palačinka, dáme do kastrůlku olej, do něj nakrájenou cibuli, mrkev a dýni s trochou soli a chvíli restujeme. Přidáme trochu vody a podusíme do měkka. Pokud je na vás takto upravená zelenina moc sladká, můžeme ji ochutit trochou umeocta.

Zeleninu dáme do půlky palačinky a tu přehneme napůl. Podáváme s kvašenou zeleninou.

PraktickéIMG_8036

Palačinky jsou trochu tlustší, než ty běžné. Vyloženě tenké, jako z mouky udělat nejdou, ale jsou po mixování neuvěřitelně nadýchané.

Kombinujeme

Palačinky lze naplnit i luštěninovými pomazánkami a kvašenou zeleninou. Výborná je z čočky nebo z cizrny. I když obsahuje dýni, je výborná i na sladko z marmeládou bez cukru nebo povidly.

Obměna

Místo rýže Basmati můžete použít i jiný druh rýže. Místo vlašských ořechů nebo mandlí můžete použít i lískové ořechy, slunečnicové semínko nebo jen mandle.

Děti

Tyto palačinky vzhledem ke smažení bych dávala v malém množství nejdříve od roka a půl, od dvou let už i jako celé jídlo samozřejmě doplněné o zeleninu.

 

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 44 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Ta rýže se před mixováním nevaří?

    Leo, já dělám tyto placky celkem často – někdy na rýži zapomenu a placky dělám třeba po dvou dnech namáčení 🙂 No a hrudky(krupičky) tam mám vždy a neřeším to, protože vím, že nemám kvalitní tyčový mixér. Pokud jede více jak minutu v kuse, tak smrdí, takže musí často odpočívat.

    tohle chce stolní mixér, tyčák musí být fakt dobrý, aby tohle zvládl. Naopak ten stolní na to stačí průměrný

    Profilová fotografie na Facebooku

    Holky, ty palacinky jsou luxusní, takže myslím, že ty hrudky by tam nejspíš nakonec taky nevadily. Jen jsem to nemela odzkoušené a někdo v komentářích níže zmiňoval, že jim pak v hotových palacinkach nebyly příjemné. Tak jsem raději mixovala dele. Ale příště asi zkusím též mixer víc šetřit. Mám i stolní i tyčkovy a vcera běželi oba a oba dost vydrží (evidentně :-)). Takže nebude trvat dlouho a zkusíme je znova, konečně po nich byla poptávka uz dnes, takže to možná bude už o víkendu 🙂 Že bych šla hned namáčet?!? 😀

    Profilová fotografie na Facebooku

    tak po 6 hodinách namáčení jsem zacala těsto mixovat a stále to mělo malé hrudky, i po hodne dlouhé době mixování. Kdyz uz to vypadalo, že bude těsto Prostě s těma drobkama, chopil se čudliku na mixeru můj prostřední synek a jal se jej tlačit opět velmi dlouho. Kupodivu ho to zaujalo a tak celkem držel 🙂 vydržel to vskutku překvapivě dlouho a přesto měla konzistence stále malinké drobečky, to uz jsme ale potřebovali začít smažit a tak jsem to ještě prelila do úzké vysoké nádoby a protáhla pěknou chvíli tyčkáčem. Opět se to výrazně zjemnilo a zvláčnělo, takže jsme nakonec mixovali v součtu minimalně půl hodiny, ale stalo to za to 🙂 těsto se skutečně vydarilo a nestíhali jsme dávat na talíře 😉

    Profilová fotografie na Facebooku

    Z výše uvedeného jsem nicméně usoudila, že to chce příště jiny postup (přesně opačný). Začnu naopak s minimem vody nejprve v úzké nádobě s tyčkáčem, jen rýži a ořechy a mandle, a az po zjemnění začnu přidávat po kouskach tu Dýni. Věřím, že pak žádané konzistence docílíme určitě driv a ještě nezmažem tolik mís a nádobí 🙂 jen aby to ten tyčkáč hlavně vydržel :-0
    Taky si myslím, že čím delší máčení, tím snáze se pak Zrno i ořechy rozmělní a zmizí ty malé hrudečky. Takže doporučuji klidne celou noc i den.
    To bude můj příští pokus… 🙂

    Tak to bude v mixéru, já mixuji sotva pár minut na plný výkon a nebyla žádná hrudka :-).

    je možné nechat to namočené i delší dobu? namočila jsem ráno kolem osmé, plánovala jsem placky k večeři, nakonec bylo něco jiného 😉 když to nechám namočené zítra do oběda (rýži + mandle + vlašáky), nestane se s tím něco nežádoucího? děkuji! 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    tak tohle je jeden z mála receptů z JJ, který mi nevyšel:( namočila jsem dokonce přes noc, mixovala hodně dlouho, ale těsto nebylo nadýchané, jak je zmíněno v receptu a i v upečené palačince to křupalo po tvrdé rýži:( nevíte, kde se mohla stát chyba?

    Možná slabý mixér, mělo by se to rozmixovat na úplně hladké těsto.

    musím se přidat – také se mi nepovedly 🙁 a na té fotce vypadají tak úžasně a já se na ně tak těšila… 😉 těsto nevypadalo vůbec kompaktně, tak jsem přidala trochu pohankové mouky a trochu ovesných vloček zalitých horkou vodou, a také v něm pořád byly vidět takové pidi kousíčky, ale robot to nedokázal nějak víc rozmixovat. na pánvi se to trhalo a nakonec rozpadlo na několik kousků, takže jsem nakonec místo palačinek udělala pár menších placiček (vešly se mi 3 na pánev), ale byly v nich cítit tvrdé kousky té rozmixované syrové rýže. zřejmě na to můj robot nestačil… asi. část těsta jsem ani neudělala, zítra zkusím ten zbytek ještě mixnout tyčákem, jak psal někdo níže, a uvidím, jestli z toho bude konečně hladké těsto…

    Na poprvé se mi také nepovedly. Musí to být opravdu hodně rozmixované. A teď už naprosto úžasné. Dělám to s mrkví, kterou nastrouhám na jemno a potom mixuji spolu s rýží. Rýži jsem dala podle Ethique celozrnnou kulatozrnnou, která je taková krémovější. Dělám to tyčkáčem neb jiný nemám. Rozmixuji hodně v misce, potom přecedím a ten hustý zbytek domixuji ještě pořádně v úzké nádobě – více špinavého nádobí, ale výsledek stojí za to.

    bude to tím mixováním, asi máte pravdu 🙂 dneska jsem vzala ten zbytek od včera a mixovala tyčákem do bezvědomí a konzistencí to opravdu začalo připomínat hladké těsto. na pánvi se mi to teda mělo pořád tendenci trhat, ale jak jsem to pořád roztírala plochou vařečkou na co největší placku, tak jsem díry rovnou zadělávala a výsledek byl luxusní. chuťově i vizuálně mi to připomínalo omeletu 🙂 příště zkusím použít tu kulatozrnnou rýži, jak píšete (já použila natural z dm) a budu muset vychytat ještě tu konzistenci – já měla to těsto docela tuhé – jako že se samo nerozlilo po pánvi, to ani náhodou (ale to asi nemá?), musela jsem to opravdu poctivě roztírat vařečkou. a aby se netrhalo, přidala jsem tam k výše zmíněným ovesným vločkám a pohankové mouce i trochu hrašky. no ještě budu vylaďovat, ale dneska už byly fakt o level jinde než včera! 🙂

    Tedy, nedělejte mi tady chutě, když jsem bez mixéru, jen se slabým tyčákem:-D A tak já se zeptám i tady (kromě FB), holky, co máte za mixéry? Budu se muset vydat za nákupem. Janina mi zmínila Vitamix, ať si ho přeju a že to nějak dopadne. Prekérka je v tom, že mi ještě to přání nejde (pořád mi vyskakuje, že to je pro mne příliš nepatřičné). No a než se naučím si ho přát, tak bych přece jen něco potřebovala:-D

    Janina

    Shari, vybavila jsem si, že jsem nedávno četla někde recenzi na Etu Ergo nevímjakéčíslo. Stojí do 2000 a myslím, že někdy vyhrál i v dTestu. Na přechodnou dobu (než budeš mít Vitamix!), by mohl být dobrý, ne? 😉

    Jani, no to jo! Jdu to omrknout! A až bude Vitamix, tak tenhle se bude hodit na chalupu:-D Mimochodem, kdybys škytala, tak na tě v poslední době dost myslím. Páč článek na téma „Nebojujte“ mi už stihl ušetřit několikrát pár nervů! A vždycky si u toho na tebe vzpomenu:)

    Tak koukám, na několika stránkách jsem našla, že prodej ukončen, někdo ho hodně kritizovali… Tak že by to bylo stylem Soyabella..? Jdu pátrat dál.

    Ahoj Shari, jsem v podobne situaci. Take uz nejakou dobu patram po dobrem mixeru a Vitamix se mi libi, ale ta cena se mi zda uplne silena. Takze jsem se nakonec rozhodla pro Blender G21 Smart smoothie. Cetla jsem, ze by mel zvladnout to co Vitamix. Tak pak dam vedet, jak se osvedcil.

    To budu ráda, díky:)

    Jéé, přesně tohle řeším, protože kromě ztráty kil začínám počítat i první materiální ztráty – odvařila jsem si tyčák. Normální mixer nepoužívám neb zabere příliš místa a s tím jsme na štíru. Takže jsem si našla jednoho dokonalého modela, kterého má navíc kamarád kuchař osvědčeného v profi provozu (jmenuje se Bamix a s různými nástavci umí leccos), ale ta cena! Tak jsem se rozhodla, že si ho budu přát, protože za tu cenu bychom asi byli nuceně celá rodina na půstu podle měsíce fáze-nefáze 😀 no a už mě tak nějak ani nepřekvapuje, že se tu jede i v přáních. Už léta používám vesmírnou objednávkovou službu a jakou techniku máte vy?

    Janina

    Verunuro, mám velmi schopnou a výkonnou vesmírnou asistentku a ta zařizuje věci naprosto skvěle 🙂 Nemám ji dlouho, takže si na sebe ještě zvykáme a hlavně jí průběžně ujasňuji, co vlastně chci 😉 Moc jsme si sedli a budeme skvělý tým!

    Jo a Ergo se ještě sehnat dá, ale má blbý recenze – je to zdá se prostě plasťák, který po pravidelném užívání po půl roce až roce odejde, protože se jako u všech podobných konstrukcí ty plasty ochodí a pak to nesedí a tudíž nefunguje 🙁

    Janina

    Alias Eta není, co bývala 😀 No nevadí, já chci Vitamix, druhý možný v pořadí je Omniblend.

    Vy mne, holky, bavíte:) Vtipný bude, až jednoho dne někdo zazvoní a tam Vitamix, Omniblend a k tomu jako bonus Bamix. Jdu si přát. No co, když dorazí všichni, aspoň bude co do rubriky Dar za dar:-D

    Vy mi mluvíte z duše, kromě ztráty kil počítám i první ztáty materiální a to, že tím naším JJ jsem kompletně odvařila tyčák. A našla jsem jeden báječný, který by mě snad i měl přežít… Ale ta cena, takže mě napadlo, že si ho vypřeju a už jsem přání poslala… je to tenhle fešák http://www.swissworld.cz/detail/ponorne-mixery-bamix/bamix-mixery/ponorny-tycovy-mixer-bamix-de-luxe/ kamarád kuchař ho má léty osvědčený v profiprovozu kuchyně…
    No a najednou mi tu naskočí vaše diskuse 🙂 Eta Ergo vyhrála v dtestu, ale má dost nelichotivé recenze uživatelů, že jim strašně rychle odešly ty plastové části, co na sebe nasedají, což je prostě problém už druhého tyčáku, který jsem měla za 5 let a nebaví mě to. Tak chci něco, co vydrží, ale musí se něco stát, páč za tuhle cenu bychom byli asi ňákou dobu na nuceném půstu dle měsíce fáze nefáze 🙁 Ale napadá mě, že už mě ani nepřekvapuje, že se tu jede i ve přáních – využívám už roky vesmírný objednávkový servis a jakou techniku máte vy?

    Vynikající! Dávám jedničku s * :o) Jelikož nám na den odešel počítač a já neznala přesný recept, leč rýže s mandlemi byla namočená, ale co s dýní? Tak jsem jí povařila, rozmixla, vše ještě zředila, přisolila a zahustila pohank. a kuk. moukou…..k tomu jen vařená zelenina, pro taťku pomazánka. Fakt moc dobré. Příště je zkusím na sladko – přidám do těsta kuk. slad.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Děvčata, Heli, ta dýně do těsta to je hokaidó? Nebo lze použit i jinou klasickou dýni, kdyz uz hokaidó došly… Chtěla bych zítra vyzkoušet, vypadá a zní to báječně 😉

    Já měla Hokaido, ale může to být jakákoliv.

    Výborné, krásně křupavé i vláčné zároveň. Napadá vás, čím nahradit dýni? Již mi došly zásoby a není vždycky všude k mání. Děkuji

    Čímkoliv, mrkví, petrželí… Lze dát i hrušku nebo jablko do těsta, aby bylo vláčné.

    Dekuju moc, urcite brzy vyzkousime i tyto varianty. Palacinky byly opravdu mnam 🙂

    Zkoušely jste to udělat z rýžové mouky celozrnné?

    Nejlepší palačinky!!! už jsem je dělala několikrát, vždy trochu jinak a pokaždé byly výborné 🙂

    Výborné, povedly se na jedničku. Manžel rozmixoval po částech tyčákem na hladkou hustší kaši a na titanové pánvi se obracely jedna rodost. Pomazala jsem je cizrnovou pomazánkou a pošmákla si celá rodina. Díky za skvělý recept!

    Moc dobré palačinky 🙂 těsto teda nevypadalo že by mělo držet pohromadě, tak jsem do něho ještě přidala trošku hrašky – a výsledek excelentní 🙂

    kamcitko

    Výborné, opravdu nadýchané, příště dám dvojnásobné množství, jsme jedlíci…

    Díky za tip ! Jdu namáčet na zítřejší oběd….Zrovna jsem si říkala, že by to hctělo nějaké palačinky, recept jako na přání. 🙂 Snad se mi povedou lépe než třeba ty z instantní kaše a pohankové mouky- ty se mi pořád trhaly….

    Profilová fotografie na Facebooku

    Výborné! 🙂 Dnešní postřeh: Dělat raději menší, lépe se obracejí. Velké se mi při obracení trhaly…

    Já mám mega obracečku, takže dělám přes celou pánev a netrhají se. Jen je potřeba je opravdu nechat ztuhnout než se obrátí.

    holky tak až najdete ten mixer co tohle všechno bude umět, dejte vědět 😀

    Musím fakt začít hledat nějaký dobrý mixér, jak to tady čtu…

    ano, to si říkám také. Musí umět dělat mandlové máslo, nasekat sezam, hodil by se něco na mletí máku…
    Palačinky jsem dělala z uvařené rýže a moc to nešlo. Po přidání pár lžic pohankové mouky skvělé.

    Dnes jsem dělala k obědu z poloviční dávky a litovala jsem, že jsem neudělala z celé 🙂 Byly výborné! Do náplně jsem přidala ještě uvařené adzuki a nemělo to chybu. Díky za skvělý recept! Konečně první palačinky, které se mi povedly 🙂

    No to je skvělé, moc děkuji! Moje děti palačinky milují, takže jdu namáčet.

    Zobrazit všech 44 komentářů

    Jíme Jinak