Bezlepkový letní dort s ovocem » Jíme Jinak

Bezlepkový letní dort s ovocem

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, 13.05.2013

Štítky:, , , , , , , ,

Základní informace

Pravděpodobně už jste dávno odhalili, že naše recepty neobsahují cukr, mléko, vejce nebo droždí. Ani tenhle nebude v tomto směru jiný. Bude ale navíc bezlepkový. V naší rodině máme na lepek zátěž, a tak se mu vyhýbáme a hledáme, jak si na oslavu nebo občasné mlsání vyrobit něco, kde by lepek nebyl a přitom to drželo pohromadě a ještě chutnalo. Tento lehký dortík chutná i zcela konvenčně se stravujícím hostům, takže jej peču poměrně často a jiné občerstvení už nemusím řešit. Body navíc mu dávám i za to, že příprava je snadná a rychlá, dobře se porcuje a dva dny vydrží – když jej schovám.

Ingredience na korpusLehký osvěžující zákusek můžete ještě dozdobit datlovým sirupem

  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Ingredience na ovocný vršek

  • 2 jablka a 2 hrušky (nebo jiné sezónní ovoce cca 1 kilo)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky agaru v prášku nebo cca 3 lžíce vločkového

 

PostupDort se výborně porcuje a drží pohromadě

Najdeme vhodnou formu, která neprotéká, která neprotéká (doporučuji vyzkoušet napřed jen s vodou). Nasypeme do ní hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne  v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici v dortové formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 30 minut. Korpus je hotový, když ztuhne a začne hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci.

Než se korpus upeče, nakrájíme omyté ovoce na maličké kostičky a dáme vařit spolu s hrozinkami a špetkou soli.Vaříme zhruba 20 minut a na závěr vmícháme agar. Když je korpus upečený, vlijeme uvařené ovoce a necháme ztuhnout. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Moje dortová forma trochu teče, ale bez problémů v ní dort děláme, jen formu vložím do plechu který pak umyji.

ObměnaChutná i běžným strávníkům

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.  Mlsalům a čokoládomilům můžete ukrojený kousek ještě ozdobit datlovým sirupem a uvidíte tu reakci 🙂

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • Neuvěřitelných 89 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Je to dobrota :-). Misto krupice jsem dala jahly a jsem prekvapena, jak moc dobry to je :-).

    raiskubova.romana

    A můžete prozradit v jakém poměru jste to namíchala?

    Katchenka K

    Jak moc tuhý má být ten korpus? Já jsem to vařila z polenty 1:4 a vyšel mi z toho cca po 50 minutách pečení hustá kaše, kde jsem doufala, že ještě ztuhne. Neztuhla. Tak mám krásně tuhý agarový vršek s kaší. Ale i tak je to dobrý 😀.
    Příště zkusím o hrnek vody méně.

    Z polenty je třeba mít menší poměr, dala bych tak 1:2, z krupice stačí ten poměr 1:4, krupice nasaje víc vody než polenta.

    Katchenka K

    Díky moc za tip😊. Zkusím

    Polenta nesaje tolik jako krupice. Má to být normální tuhý korpus. S polentou bych dala o hrnek až hrnek a půl vody méně. Agar s kaší mě ale pobavil 🙂

    raiskubova.romana

    Zdravím, já jsem dopadla úplně stejně.Dělala jsem přesně podle návodu z kukuřičné krupice,pekla hodinu a pořád to mělo kašovitou konzistenci.Tak jsem to nakonec vzdala, vytáhla z trouby a nechala vychladnout a zalila tou ovocnou směsí ať to dopadne jak to dopadne.Není to úplně ideální, ale s datlovým sirupem je to dobré.Správně vytuhlé,to musí být opravdu dobrý dezert.

    Holky tohle tenhle dort je naše oblíbená rychlovka a vždy se povedl. Jediné co mě k tomu napadá, že máte jinak savou krupici a proto to neztuhlo úplně. Má to být tuhé jako polenta. Zkuste příště ubrat o trochu vody.

    raiskubova.romana

    Ano,určitě to bude druhem kukuřičné krupice.Jednou jsem z té samé dělala polentové knedlíky,taky přesně podle návodu.Držely krásně tvar, dobře se krájely,ale chuťově obsahovaly hodně vody,takže jakoby se nedovařily.Příště uberu o hrnek vody,nebo zkusím místo kukuřičné krupice jáhly. Děkuji za odpověď.Pořád je se co učit.

    Gabriela

    Na dortík jsem se moc těšila, bohužel mi nakonec protekl na dno trouby…. 🙁 Jakou dortovou formu kdo prosím používáte? Já mám klasickou kulatou s odnímatelnými okraji. Napříště musím asi holt použít nějakou vcelku, že?

    petrach

    Včera večer upečeno,přidala jsem datle a sušené třešně-vypadalo to moc pěkně. Jen malá chybička se bloudila,nestihla jsem to vyfotit,protože ráno zaútočily žravé kobylky a po nich už nebylo celkem co fotit. Ale asi jim chutnalo, z čehož mám velkou radost:-)

    Skvělý recept. Dort se napoprvé velmi povedl a moje dcera ho měla k prvním narozeninám. Konvenčně se stravující příbuzenstvo taky mlaskalo. Napodruhé to byl průšvih – použila jsem agarové vločky a dala jsem jich málo – místo dortu vznikl kompot s rozblemcaným korpusem. Bylo to poprvé, kdy jsem používala agarové vločky a v receptu jsem přehlédla 3 lžíce vloček a dala jsem jen 3 lžičky! Chybami se člověk učí:-)

    Dortík jsem dneska zkoušela a chuťově je výborný. Jediná vada je to, že mi samozřejmě z dortové formy vytekla skoro všechna voda a i když jsem dolévala, korpus zůstal příliš suchý.. Tak příště opravdu do něčeho jiného :). Ale jinak mňam. Díky za recept :)!

    Pecu uz asi hodinu (3,5 hrnku vody a 4 lzice sladenky) a furt je tam moc vody:( tak snad priste…

    Zrovna vaše mouka asi saje méně. Příště zkuste jen 3 hrnky, do čtvrt hoďky by se měla většina vody vstřebat a pak jen dotuhnou. Jestli tam máte pořád hodně vody, je to nějaká nesavá krupice.

    Já jsem si to udělala ještě jednodušší – bojím se experimentovat s tím korpusem a vodou. Uvařila jsem polentu, zamíchala do ní jabl.šťávu, navrch jsem rozvařila červené blumky, do nich jsem dala asi lžičku kokosu, dochutila, agar a vylila na ztuhlý spodek. Vypadá to skoro jak ovocný zákusek z Globusu a bylo to výborné – jen jsem musela nechat pro dítě na svačinky, takže jsem ochutnala jen jednou. Dalo by se toho s….t půl pekáče / já měla, bohužel, jen „pekáček“.

    No super, další rychloverze kukuřičného koláče.

    Já to tady miluju:-D To je dobrej fígl v těchto vedrech, kdy se člověku nechce zapínat troubu!

    Dítě mi to tady jí a já se na to jen smutně koukám…a koláčku je konec! Kdyby se sem daly vkládat ty fotky….. 😀

    Janina

    Musíš toho dělat hodně 😉 Všechno to je dost „žravé“, jsem už poučená 😀

    Tak mne napadá… Když vynechám sůl, tak je to možné i jako dortík k prvním narozeninám? Nebo už ani ta špetka při prvních narozkách nevadí?

    Sůl můžete vynechat. Od roka už se začíná dávat, ale po zrníčkách, takže jedno zrníčko můžete už dát.

    Díky za info:) Mimochodem, před chvílí jsem dělala tenhle dezertík potřetí. Poprvé mi to tak nejelo, připadalo mi to sladké. Tak jsem napodruhé a napotřetí úplně vynechala sladěnku. A byla jsem nadšená. No a napotřetí jsem vynechala i rozinky – do těsta jsem dala kustovnici, nahoru dala půl na půl jablka a meruňky, povařila ve 100% jablečném džusu (inspirace z Hraběnčiných řezů). No a chtěla jsem to nechat vychladnou. Pak že jen ochutnám. Sežrala jsem to:( Ale na ospravedlnění – nepoužívala jsem hrnek, ale paňákovku, takže to byl malý dortík:-D Jo a nejdůležitější – napoprvé to druhá polovička odmítla (sladěnka tam byla víc cítit). Napodruhé překvapeně prohásila, že to není špatný. Napotřetí měl smůlu, není doma a já to snědla celé najednou. No a Hraběnčiny řezy měly úspěch u něj i u rodičů!

    Chápu, mně jiné jídlo taky tak strašně chutná, že mám často problém se nepřejíst.

    výborný koláček… 🙂 mohl by se přidat do korpusu i umletý mák? takový makovec se švestkama… mňam

    Janina

    Teda to jsou super nápady! Bublanina, mák a švestky 🙂 To se mi líbí, budu zkoušet 🙂

    Určitě dal, výborný nápad, dejte vědět jak to dopadlo.

    Tak jsem dortík také konečně zkusila a povedl se hned napoprvé. Dělala jsem ho na menším plechu s vyšším okrajem, takže žádné vytékání se nedělo. Navíc hned po prvních pěti minutách pečení začalo těsto hezky tuhnout. Stačilo mi tedy těch 30minut pečení. Krupici jsem na plechu polévala teplou vodou a troubu jsem měla dopředu poměrně hodně rozpálenou. Sladila jsem rýžovým sirupem a přidala i lžičku melasy. Do ovocné směsi jsem přidala i jeden domácí kompot černé jeřabiny.

    Dělali jsem na kurzu u Dáši Lužné, ale ovoce jsme dali přímo do směsi na pekáči a pekli společně. Chutnalo to jako klasická bublanina. Mňam

    Janina

    Potvrzuji, bublanina je úžasná. Nechala jsem zapéct korpus a do měkkého vršku nasázela třešně (a podruhé borůvky) a dopekla. Navrch ještě drobenku z rýžové (kukuřičné) mouky, lžíce sirupu a lžičku kokosového tuku. Fakt výborná.

    Mňam!!!Dík za typ!!!

    Zdobiš

    taky jsem zkusila obměnu..jen jsem zkombinovala kukuřičnou krupici a jáhly, dala zapéct, asi po 20 min. zasypala povrch rybízem a zmiňovanou drobenku (do té jsem přidala skořici a trochu ovesných vloček) a dopekla ještě asi 20 min. a s tím datlovým sirupem je to fakt bašta.

    Výborně!

    Tak dneska jsem se taky vrhla na pečení:) Protože je mi jasný, že drahá polovička to jíst nebude (málo sladké, bez chuti, bez barvy), tak jsem místo hrnku, který by byl moc velký, použila odměrku ze Soyabelly, aby toho nebylo tak moc. Pekla jsem z polenty. Mohla jsem dát méně vody (dala jsem 1:4, ale pak jsem ještě pidižvíček vody přilila, spíš jsem mohla dva tři pidižvíčky ubrat). Pekla jsem na 180 a hodinu. Příště tedy přidám teplotu na 200 a uberu vodu. A příště vynechám sladěnku, jablíčka a rozinky to osladí dost. A asi jsem udělala blbost, že jsem jablka s agarem nalila na ještě teplý korpus, asi se má až na vychladlý, ono mi to pak do toho korpusu prosáklo. No prostě to příště vychytám:) Nicméně i tak mi to chutná – jsem chtěla ze zvědavosti ochutnat a sežrala jsem třetinu. Jo a pekla jsem ve skleněné zapékací míse, nemá rovné dno, tak přiznávám, že mi na okrajích chybí ten korpus, s ním mi to chutná víc. Nebo je to na těch okrajích asi rozblemcané z toho, že jsem ještě na horký korpus lila ten agar…

    Jo a na to, že jsem v podstatě ještě před týdnem pořádně nevěděla, co je to polenta, netušila o existenci sladěnky a slovo agar mi připomínalo nápovědu z křížovky, tak to beru jako úspěch! Předevčírem jsem prvně použila Shoyu a umeocet při tvorbě čočkové omáčky a včera prvně vařila adzuki. To všechno pro mne opět ještě nedávno byly nějaký záhadný šifry. A všechna ta jídla jsou tak baštózní!

    Janina

    Jo, jo, takhle to začíná 🙂 Bude vám chutnat čím dál víc, alespoň já to tak mám. Vychytáte leccos a bude vás to bavit, jen vydržet 🙂 Ze začátku rodina ohrnovala nos, taky by tenhle dort nejedli. Ale teď je náš nejoblíbenější, s různým ovocem 🙂 A držím palce!

    během týdne tolik novinek – gratuluji! Někomu to zabere rok 🙂

    Já to také nalévám na teplý korpus a docela se nám líbí, že i to těsto je tak trochu mokré díky agaru s ovocem 🙂 Navíc jak to zuhne, tak se to dobře krájí. Ale máme zkušenost, že to chutná i návštěvám zdravé stravy zcela neznalým. A když jim na to naliju datlový sirup, tak myslí, že je to s čokoládou a to pak opravdu chutná všem.

    Chtěla jsem se jenom zeptat ohledně sladěnky v kombinaci s obilím: Když jsem kdysi dělávala k snídani obilnou kaši se sladěnkou a nesnědla se a já ji nechala na stole a kolem poledne jsem ji chtěla dojíst, tak ta kaše už začínala kvasit a vyhodila jsem to.. Proto se sladěnky v těstě trochu bojím. Jak to s ní tedy je? Asi zvláštní dotaz, když všem evidentně sladěnka s obilím nekvasí, tak bych strašně ráda věděla, jaký máte fígl 🙂

    To je logické, sladěnka s obilím začíná fermentovat, začne ho rozkládat a proto začíná řídnout a kysnout. Ale jakmile projde tepelným zpracováním, její enzymy se zabijí a už nic takového neudělá, takže do pečení se vůbec nemusíte bát a pokud ji chcete použít třeba na nepečený dort, dejte raději rýžový sirup.

    Jeee, koukám, že jsem se překlepla s množstvím vody, které se nalije na korpusovou směs.. Abych nezmátla ty, co chtějí péct korpus na plechu jako já.. Není to 1400ml, ale 1800ml!!! (prostě 4 hrnky jako podle receptu, akorát já odměřovala tím velkým hrnkem, aby mi to vyšlo na celý plech a dezert vydržel i do zítra (mám doma vděčné strávníky ;)) Jinak Helčo moc děkuju vám oběma za bezvadnou inspiraci!!

    Neodolala jsem a už chládne jáhlovo-polentový korpus s kokosem a na něm čerstvé jahody zalité rozvarem (jahody, rozinky povařené a rozmixované s agarem), vypadá to nádherně a těším se, že bude mít celá rodina zdravou svačinku… dala jsem to také na plech – jednak nevytéká voda jak před tím z formy a pak je toho i víc. Helča má pravdu, jak už člověk pochopí některé principy, vaří kreativně – obměňuje a je to zábavné. Je ale úžasné mít vyzkoušený základní recept, na němž se dá stavět! Díky, holky! A všem za sdílení…

    Janina

    Přesně tak to mám. A vaření mě díky tomu začalo bavit. Předtím, to obyčejné vaření, povinnost, teď relaxace, zábava. A sdílení a zkušenosti jiných – k nezaplacení 🙂

    Ale ovšem, toto je neskutečně dobrá a rychle připravitelná ňamina! Díky moc za úžasný recept!!! 🙂 Já jsem použila klasický hlubší plech a velký hrnek na odměřování (450ml); kuchtila jsem bez sladěnky a bez agaru. Rovnoměrně jsem na plech nasypala krupici, kokos a rozinky. Do 1400ml teplé vody jsem přidala 2 lžíce sezam. oleje a špetku soli. Opatrně jsem sběračkou polívala směs na plechu a dala péct na 40 minut při 200st (přesně jak psala Helča – dp trouby jsem dávala „plný plech vody, na které plaval kokos“ 😉 Ale věřila jsem, že to dobře dopadne.. Pak jsem 5 jablek nakrájela na kostičky, přidala 1/2 velkého hrnku rozinek, špetku soli a trochu skořice, zalila litrem vody – vařila jsem 30 minut a na závěr, až byla jablka měkká, zahustila BIO vanilkovým pudinkem a 2 lžícemi kuk.škrobu (obojí rozmícháno v trošce studené vody), nechala jsem 5-10 minut povařit, až to mělo hustotu pudinku a nalila jsem na korpus. Jelikož to bylo méně sladké, nasypala jsem pak po vrchu sušený kukuřičný slad, který na tom vytvořil takovou slabounkou karamelovou krustičku. Vše ztuhlo do porcovatelné podoby do 20 minut. Pak jsem to dala do ledničky a teď se těším, až to kluci ochutnají. Já už chutnala a je to vynikající! 🙂 Ještě jednou díky za skvělý recept a přeji všem kuchařinkám hodně zdaru! 🙂

    Moc se mi líbí Baru, jak jste si recept krásně přizpůsobila situaci a o tom to je!!! Jakmile začnete něco dělat podle sebe, už to půjde samo a nové recepty pro vás budou jenom inspirací.

    Janina

    Dort jsem dělala už asi 4x, s různým ovocem, nádherně obarví agar borůvky. Teď, v době jahod, ho budu muset dělat z dvojnásobné dávky na plech, protože z dortové formy je pro naši 4-5 člennou rodinu jen na „příděl“ 🙂

    Já už dělala tento výborný dezert pro velký úspěch 2x. A povedl se na jedničku. I manželova nezdravě se stravující babička mi ho chválila a to už je co říct, protože ta nikdy nechválí. Krupice jsem dala hrnek, vody hrnky 3 a pekla jsem na 200 stupňů na horký vzduch přesně 30 minut. Jo a slad jsem nedávala vůbec. Jen jsem rozinky předem trošičku povařila se špetkou soli v jablečném moštu a pak rozmixovala. Takže jsem měla v misce krupici s vodou, do ní jsem vmíchala metličkou trošku oleje, kokos a rozmixované rozinky. Pak jsem vše jen přelila na plech. Vrch jsem si trochu pozměnila, protože máme na zahradě krásné jahody. Uvařila jsem 3/4 hrnku rozinek ve 2,5 hrnku vody, opět špetička soli. Pak jsem k nim přidala hrnek nakrájených jahod, ty už jsem nevařila, ale vše rozmixovala. Nakonec jsem přidala ještě hrnek nakrájených jahod, aby tam byli i kousky, přivedla k varu a zahustila agarem. Dort je fakt vynikající, díky moc za recept.

    Katko, díky za obměnu receptu, právě jsem přemýšlela, že jej udělám s jahodami a Vy jste to vymyslela za mě – už se těším, až to zrealizuji! i ty rozmixované rozinky v korpusu jsou dobrý nápad. To je úžasné na techto stránkách, že se můžeme sdílet a člověk si nemusí na všechno pracně přicházet sám…

    Výborný nápad, bez sladu je bezlepkový.

    Heli a Evi, právě zkouším dort péct a musím říct,že korpus se povedl hned na poprvé,ale ještě není hotovo a dělám vršek z jahod a třešní,tak uvidíme jak to ještě dopadne.Jinak jsem musela také upravit poměr vody a sladěnky.Dala jsem pouze 2,5 hrnku vody a 2 lžíce sladěnky a pekla cca 40min.na 200 st. a vše je ok, nic neplave a krásně mi voní byt po kokosu.Až bude hotovo a snědeno,napíšu jak nám chutnalo.

    pěkný večer, i já se přidala k těm, co vyzkoušeli 🙂 Ale bála jsem se, aby netekl z formy a tak jsem udělala polentu v hrnci, přidala sladěnku a kokos a hotovou nechala ve formě vystydnout. Na vychladlé jsem dala jablíčka s agarem. Jediný problém je, že se to od sebe oděluje. Ale to je spíš kosmetický problém 🙂

    jinak je to další hami ňami recept, díky!

    Nevíte zda je nějaký rozdíl mezi polentou a krupicí, krom velikosti zrníček?

    Polenta je instatní a krupice se musí vařit min. 30 minut.

    Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli jde dort i zamrazit. Nebo jestli by slo zamrazit jenom korpus, pak vzdy dodelat horni vrstvu z ovoce. Varim si totiz jenom pro sebe a cely dort nejsem schopna snist! Dekuji

    My mražení moc nedoporučujeme. Dort je velmi jednoduchý, proto bych volila raději poloviční dávku a udělala si ho vždy čerstvý.

    já teda moc kukuřičnou mouku/krupici nemusím, asi jí i špatně trávím, tak proto … ale já bych do takového dezertu nedávala slad, ale sirup – sladivost je mnohem vyšší, nemá tu nepraktickou vlastnost, že obilí díky enzymům zřeďuje. Připadá mi, že když už se do dortu dává takové množství ovoce (které tomu dává hlavní sladkost), tj. převážně jednoduchý cukr, pak už bych se nesnažila dodávat další „složitý“ cukr v podobě sladu. Myslím, že kdyby se přepočetlo množství „jednoduchého“ cukru ve sladu a sirupu, vyjde to velmi podobně (sirupu stačí mnohem míň), chuťově lepší a nebudu zbytečně zvyšovat podíl cukru „složitého“, který stejně špatně strávíme (nebo nestrávíme vůbec), protože tak jako tak přijde do našeho trávicího traktu s větším množstvím toho ovoce. No, omlouvám se za krkolomnou formulaci.

    Tak jsem dnes tenhle koláč zkusila a trošku jsem se bála, poté, co jsem přečetla tady všechny komentáře :-). Když dělám nové věci, tak se mi to taky spíš nepovede, tak to bylo napínavé. Do dortové formy jsem dala na dno pečící papír, protékalo to trochu, tak taky šla na plech. Když to trochu ztuhlo, plech jsem vyměnila za jiný, protože to, co vyteklo, se pálilo, a já se bála, že to pak neumyju.
    No, 30 minut to teda nebylo, možná k hodině, vršek už byl suchý, popraskaný, ale na jedné straně to pořád bublalo. Tak jsem to vyndala, opatrně promíchala, a ještě chvíli pekla. Mezitím mi vychladlo to, co zbylo na lžíci, kterou jsem míchala, takže jsem zjistila, že to po vychladnutí ztuhne 😀 Tak jsem korpus vyndala z trouby a bylo.
    Ovoce v litru vody se mi málem nevešlo do formy, příště toho udělám trochu míň.
    Ale výsledek je dobrý. Nesu koláč na návštěvu, ale napřed jsem kousek ochutnala, tak vím, že příště trochu víc osladím těsto, pro běžně cukrem sladící rodinu to asi bude málo. Tak s sebou vezmu ještě sirup na polití.
    Jo a neměla jsem kokos, tak jsem tam dala mák 😉

    Pokus č. dvě – dala jsem o dva hrnky méně vody, korpus vypadal dobře, ale celkově je to zklamání, chutové – korpus i ovoce, ze kterého se i po 10min vaření vytratila chut 🙁

    Pekla jsem korpus ve forme, pod ní jsem dala plech, protoze mi bylo jasne, ze bude protékat. Pekla jsem z kukuřičné krupice, dala 4 hrnky vody a 4 lžíce sladěnky, ale po hodině a dvaceti minutách mi to stále bublá. Takže příště méně vody a dám bud sirup nebo jen lžíci sladenky, protože ta se teplem rozpouští na „vodu“.

    Zdobis

    a šlo by to i z kukuřičné mouky? co myslite ?

    Janina

    Kukuřičná krupice je kukuřičná mouka, ne? Nahrubo umletá tedy 🙂 Dort jsem dělala včera s jahodami a borůvkami, pekla jsem ho ve skleněné formě na koláč (což nebyl nejlepší nápad, protože se mi tam nevešlo všechno ovoce s agarem) a byl vynikající. Myslím, že u nás s obměnami „pojede“ celé léto 😀 Jinak formu na dort, která mi protékala, můj šikovný muž stáhl a už teče minimálně, spíš jen rosí. Co já se s ní nazlobila a pak prý „stačí říct“ 😀 😀 😀

    Já pečeu podobrý dort z jáhel, ale jáhly nejdříve uvařím v trojnásobku vody 20minut. Pak ještě zahorka domíchám zbylé ingredience a pak to dám do dortové formy. Peču cca 30-40min na 200st. Myslím, že tento kukuřičný bude lépe také tak vyzkoušet. Vody dám klidně ten čtyřnásobek, kukuřice myslím více saje. Pak budete mít ve formě těsto a ne vodu. To nevyteče.

    Tak dnes jsem to takto zkusila z jahel, korpus jsem ani nedávala péct do trouby, ale jen rozetřela do formy a za 30 min to krásně ztuhlo. Namázla jsem navrch marmeládu bez cukru, přelila trochou ovocného rozvaru a měli jsme rychlou ňamku…

    Super nápad! Jde to i s kuskusem.

    A vážně se to k formě nepřipeče? Polentu máme moc rádi, ale vždycky, když ji vařím, tak se mi fest přichytí ke dnu. Možná by pomohlo, kdybych celou dobu, co se vaří, stála u plotny a důkladně míchala, ale na to zatím čas nemám. Jestli na to máte nějakou vychytávku, tak budu ráda za radu.

    já vařím polentu tak, že ji hodím do vařící vody, chvíli míchám metličkou, aby nebyly pucky (klidně 1díl polenty, 2díly vody) a pak dám na vodní lázeň (mám takový 2 hrnce, co do sebe dobře zapadají) a nechám provařit, aby se to pořádně udělalo.

    Vážně se dort k formě nepřipeče a to já ho pekla v nerezovém pekáčku a jde krásně ode dna. Ono to není ani těsto, jen krupice plavající s kokosem a hrozinkami ve vodě a pak se z toho stane vlhčejší korpus.

    Tak jsem se těšila na dort a už peču skoro 2 hodiny a pořád je v korpusu spousta vody a buble tak nevím kde jsem udělala chybu 🙁

    No a v dortové formě jsem to ani nezkoušela, protože to by okamžitě proteklo, tak peču ve skleněné zapékací míse, že by to bylo tím?

    Janina

    Dort jsem ještě nezkoušela, takže jen teoreticky, i když Eva to má určitě vychytané. Každá kukuřičná krupice saje jinak. Nebo instantní polenta. Nikdy jsem u polenty (jedno jaký výrobce) nedodržela návod, protože to bych z ní knedlík neudělala. Dávám daleko méně vody. Tak mě napadlo, jestli to nemůže být tím. Jestli pečete ve formě nebo ve skle je jedno. Tak jsem teď nahlodaná, že snad ještě dneska ten dort zkusím 😀

    Já myslím, že to bude hodně tím podílem sladěnky, která se mění na vodu. Takže pokud dá někdo celé 4 lžíce, tak musí výrazně ubrat vodu. Na recept se zatím chystám, tak procházím všechny komentáře. Snad to pak půjde napoprvé. Líbí se mi ta verze s rozmixovanými rozinkami v těstě.

    Sladěnka opravdu začne rozkládat obilí, takže pokud ji nalijete na již hotovou kaši, zřídne vám někdy tak, že se dá skoro pít :-). Ale pokud sladěnka projde varem, což je i případ u tohoto pečeného dezertu, nemůže nic rozložit, protože tím se její rozkládací enzymy zničí. Mně se dezert povedl již po několikáté přesně podle receptu, můžete mít třeba jinak savou krupici, tak pro začátek zvolte menší množství vody a uvidíte.

    Dnes jsem letní dort zkusila a asi jsem něco zmotala, jelikož se mi špatně udělal korpus. Pekla jsem ho dle receptu v horkovzdušné troubě na 180 stupňů, ale částečně ztuhl až po 50 minutách:-( Také mi protekla tekutina se sladěnkou z dortové formy do trouby :-(. Asi to chtělo pečící papír 🙂 Jsem v pečení začátečník, tak to taky tak vypadá.

    Janina

    Možná bude spíš problém v dortové formě. Moje stará držela jak „víra Páně“. Neproteklo nic. Jenže jsem musela mít teflonovou a i když jsem ji reklamovala, protože tekla (a to je od Tescomy), ta druhá teče taky. Takže dort udělám raději v koláčové formě. Nebo zkusit pečící papír a ještě formu postavit na plech a ubrousek (saje).

    Díky, teď si aspoň nepřipadám jako nemehlo, když je to tou formou :-)…

    Janina

    Nejste nemehlo. Fakt ne. Je to tou formou. A možná hodně vody 🙂

    Měla jsem stejný problém, ale počítala jsem s tím, takže jsem pekla s formou na plechu… Nevím, jestli jsem tomu pomohla, ale nalila jsem pak i do toho plechu vodu a až to bylo trochu ztuhlé, z plechu jsem ji zas vylila a dopekla, taky mi to trvalo dýl, ale je to dobré 🙂

    Já ho shodou okolností dneska také zkusila a protože znám svojí dortovou formu, lehce protéká, dala jsem ho raději rovnou na malý plech. Nejdřív jsem se bála, že vrstva těsta bude nízká a když jsem do trouby dávala v podstatě plech plný vody, ve které mi plaval kokos, začala jsem se obávat výsledku a šla zkontrolovat množství surovin na web. U Evy jsem ho už několikrát jedla a vím, že ho má fakt zmáknutý, ale také se mi to nezdálo. Pekla jsem na 200’C a po půl hodině byl ještě hodně mokrý, tak jsem ještě 10 minut přidala a pak 5 minut pekla na 180’C. Ale každá trouba peče jinak, to se musí vychytat. Navrch jsem dělala agar jen z jablek a měla jsem pár jahod, tak je třetina i s jahodami. Agar se mi zdál také moc řídký, použila jsem vločkový a už jsem se začala poprvé bát, že mi neztuhne. No prostě jsem koláč moc pozorovala. Strčila jsem ho nakonec do lednice a jela se synem na pár hodin ven na kolo. Když jsem se večer vrátili, koláč byl přesně takový, jaký má být. Ztuhlý, perfektní a výborný. V přírodní Sojadé (bílý sójový jogurt) jsem rozdělala trošku rýžového sirupu a ke koláči to byla fakt mňamka. Na zítra má prcek osvěžující svačinku, asi pošlu i učitelkám do školky, jsem na něj fakt hrdá!

    Příště pečte na víc a déle, každá trouba je jiná a místo formy ho dejte do něčeho, co neprotéká.

    Chci se zeptat, zda máte také horkovzdušnou troubu a na jaký program pečete. Na tradiční nebo horkovzdušné? Děkuji.

    Já sice mám vymakanou troubu, ale nejraději peču na klasiku, horní a dolní ohřev. Koláč jsem pekla 40 min na 200’C a 5 min na 180’C.

    A ještě dotaz – myslíte, že by to šlo udělat z rebarbory?

    Janina

    Určitě šlo, ale rebarbora hodně okyseluje (obsahuje šťavelany stejně jako špenát, chřest, rajčata a některé zdroje uvádějí i mangold) a pokud se jí, tak by se měla kombinovat s mléčnými výrobky. Třeba s tvarohem. Jenže pokud mléčné výrobky nejíte, není s čím kombinovat 🙂

    mak obsahuje oveľa viac vápniku ako mliečne výrobky;)

    to je pravda, ale skúste zjest 10dkg maku na posedenie 🙂

    bohužel sladěnka není bezlepková, bezlepkový je jenom kukuřičný sirup, jinak dort určitě vyzkouším

    Moc děkujeme, už jsem to opravila, máme na recepty čas až v noci a to už se občas nějaká chybka vloudí.

    Děkuju za recept, vypadá to dobře 🙂 Kukuřičná krupice je předem namočená, nebo instantní? Nebo úplně obyčejná? Stihne se dostatečně tepelně zpracovat?

    Nezkoušela jsem polentu, používám přímo kukuřičnou krupici, neinstantní a nenamáčím ji předem, protože dezert je rychlý a většinou ho peču těsně před příchodem nějaké návštěvy 🙂 Tráví se nám dobře, tak předpokládám, že je v pohodě. Když je něco špatně provařené, poznám to na trávení a tady je to bez potíží.

    Dobrý večer,
    dnes jsem pekla z polenty a povedl se fantasticky. Dokonce i poměr 1:4 seděl:-) Dortík nám moc chutná! Díky za recept.

    Zobrazit všech 89 komentářů

    Jíme Jinak