Víte kolik obsahuje Brumík Éček? » Jíme Jinak

Víte kolik obsahuje Brumík Éček?

Autor , Rubrika Právě se děje, 21.05.2012

Jelikož jsme si na brumíka posvítili jen lehce, z hlediska toho, kolik je tam přidaných, "divně znějících" látek, kterým běžný spotřebitel nerozumí, rozhodli jsme se seznámit vás s podrobnějším popisem všech uvedených přísad. To, že je Brumík bez barviv a konzervantů je opravdu malá útěcha. Věděli jste, kolik obsahuje Éček? A jako na potvoru to nejsou zrovna jen ty neškodné.

BrumikJelikož jsme si na Brumíka posvítili jen z toho hlediska, kolik taková malá dobrota může obsahovat divných neznámých látek, rozhodli jsme se seznámit vás s podrobnějším popisem celého složení:

Pšeničná mouka 22,1%, vejce, cukr, glukózo-fruktózový sirup, řepkový olej, med 8,8%, žitná mouka 8,6%, stabilizátor (glycerin), kypřící látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), glukózový sirup, emulgátory (estery mono – a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, polyglycerolpolyricinoleát), sušené mléko odtučněné a plnotučné, sůl, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, aroma.

Pšeničkou a žitnou mouku i když vymletou a tím pádem zbavenou většiny minerálů tady asi rozebírat nemusím. Z celého složení jsou to asi nejlepší přísady, co Brumík obsahuje.

Vejce a cukr, opravdu potraviny značně nevhodné pro malé děti, ale dobře, jsou to alespoň potraviny.

Jdeme dál, glukózo-fruktózový sirup – další jednoduché cukry, řepkový olej nebude určitě olej lisovaný za studena, takže bude nejspíš obsahovat stopy chemikálii, které se používají při extrakci olejů, jako jsou formaldehyd, benzen a tetrachlormetan, asi nemusím zdůrazňovat, že jsou karcinogenní.

Med –  jednoduchý cukr o jehož původu nic nevíme a budeme jen doufat, že včelky med sbíraly na nestříkaných polích a výrobce ho neobohatil o přidaný cukr.

Stabilizátor- glycerin, nebo glycerol, víte někdo co to je? Jinak se skrývá pod značkou E 422. Je to alkohol, který se vyskytuje přirozeně v živočišných a rostliných tucích. V upravených potravinách pochází hlavně z živočišných zdrojů. Je to rozpouštědlo, které slouží jako nosič pro potravinářská barviva a chutě, zahušťovadlo a změkčovadlo, které se používá často k ošetření povrchů sýrů a masa a také ho často najdete v pekárenských, masných výrobků v rosolu a v nápojích. Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku.  Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň (dehydratace organismu) a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. Snad je relativně bezpečný, ale přiznám se, že v potravině, která je určená pro děti na mě nepůsobí dobře.

Kypřící látky:

Difosforečnan disodný, jinak E 450. Působí jako látka upravující kyselost, kypřící látka, stabilizátor, emulgátor a tavicí sůl. Další jeho schopnosti zahrnují bránění nežádoucím reakcím přítomných kovů a vázání šťáv při výrobě masných výrobků. Lze je proto nalézt v uzeninách, masných a pekařských výrobcích, tavených sýrech nebo práškových směsích pro výrobu čokoládových nápojů. V menších dávkách jsou difosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. Difosforečnany představují zdroj fosforu a v těle se rozkládají na fosforečnany. V České republice lze difosforečnany využít při výrobě některých potravin. Že jsou to zrovna potraviny určené pro děti mě docela mrazí.

Hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, je další, tentokrát neškodné éčko E 500. Používá se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látka. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. Proti jedlé sodě nemám žádné výhrady.

Emulgátory

Estery mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou, nebo -li E 472 jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou. Nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.  V ČR je povoleno přidávání těchto látek v nezbytném množství do většiny potravin. V dětské výživě je povoleno používat tyto látky v omezeném množství pro výrobu dětských příkrmů.

Estery polyglycerolu mastných kyselin jsou E 475. Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V ČR smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, mléka v prášku, žvýkaček, emulgovaných tuků, sladkostí na bázi cukru a dezertů. V minulosti u nás tyto látky nebyly povoleny, dnes se běžně používají… Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky. No to mě moc neuklidnilo, proč tedy nebyly v minulosti povoleny?

Polyglycerolpolyricinoleát E476. Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje. Nachází se také v mléčných výrobcích, majonézách, instantních polévkách, mražených dezertech nebo margarínech. Například v Německu je polyglycerolpolyricinolát zakázanou látkou a některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. Uklidnilo vás to?

Sušené mléko – mléko a mléčné výrobky nejsou zrovna ideální potravina pro děti. Když se jedí občas a v dobré kvalitě, tělo je zvládne zpracovat, horší je to s těmi průmyslově vyrobenými, což bude i toto sušené. Obávám se, že to nebude jen usušené mléko, minimálně tam budou ještě protihrudkující látky.

Sůl -určitě to bude obyčejná kuchyňská, která nám moc užitku nepřináší a ještě navíc ten jód a protispékavé látky. Lepší je používat mořskou, která obsahuje spousty minerálů. Také by mě zajímalo, kolik tam té soli je? U malých dětí je potřeba dávat soli co nejméně, v podstatě po zrnkách.

Kakaový prášek, odtučnělý – kakao bohužel obsahuje velmi často toxické plísně, proto se pro děti vůbec nedoporučuje. Plísně, navíc ty toxické, zbytečně zatěžují už tak dost namáhaný dětský organismus. Také přemýšlím jak se odtučňuje kakao? Snad ne pomocí další chemie?

Aroma –  co si pod tímto názvem představit? Aromata jsou přírodní, nebo syntetická, jaké konkrétně použil výrobce se nedozvíme. Kdyby byly přírodní, jistě by se s nimi pochlubil. Takže nejspíš další chemikálie neznámého názvu.

Kolik má tedy Brumík Éček? Jen uvedených jsem napočítala šest. U třech z nich bych měla obavy, další dvě jsou sporná. A hlavně, co udělá v těle koktejl těch všech chemikálií dohromady? A co to udělá třeba u 1,5 rok starého dítěte? Ještě pořád máte na Brumíka chuť? Já tedy ne a s čistým svědomím bych ho nenabídla ani svému psovi.

Bohužel, většina běžných sušenek a cukrovinek je na tom podobně. Ono někdy najít složení a ještě ty pidi písmenka není jednoduché a výrobce nám to schválně moc neusnadní. Proto i když tam nejsou uvedená žádná éčka a názvy znějí velmi podivně, raději to nekupujte. Na rozboru jedné cukrovinky určené pro děti jsme našli hned šest skrytých éček.

Víte proč se sladkosti nemohou skládat jen z několika přísad, které jsou opravdu potraviny? Např. jáhly, mandle a rýžový sirup? Protože by vydržely jen pár dní a to se výrobci nevyplatí. Proto doporučujeme zdravé sladkosti vyrábět raději doma, abychom se co nejvíce vyhnuli chemikáliím a víte, co jste do nich dali. A dejte si pozor i ve zdravé výživě, ne vše, co se tam prodává je opravdu zdravé.

 Většinu informací o tom, co neznámé látky znamenají jsem čerpala z http://www.chemievjidle.cz/

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 27 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    No a s tolik potřebnou a oblíbenou optimalizací nákladů se nám výroba týhle mňamky přesunula do Polska (ostatně jako asi už 99% výroby Opavia mňamek…) a stejně jako u jiných výrobků se nám složení posunulo k horšímu… Zkusil jsem jednou, dítěti bych to NIKDY nedal, tfuj!

    No vida, tady nějaký osvícený muž! 🙂 Příspěvek padl do spamu, ale už jsem ho našla a už ho schvaluji!

    Zrovna dneska jsem dostala podpásovku od kamarádky, která ještě neni uplně zvyklá na moje jídlo…Byly jsme s dětma venku a já vytáhla z tašky jáhelník..Koukla na to a zeptala se mě jestli jí dávám taky něco normálního ?..Tak sem jí řekla, že to bych se měla zeptat spíš já, protože ona měla pro chlapečka brumika ….vzpomněla jsem si na tenhle super rozebraný článek a dala jí ho přečíst…no tvářila se rozpačitě a byla lehce nasupená…že prý by nemohla jíst nic….. já se musela smát…každý má na výběr jíst skutečné jídlo nebo amarouny.

    Brumíka jsem nikdy nekoupila, to složení člověk předpokládá – ani to u takové trvanlivé potraviny nemusím číst! Mě spíš zaráží skutečnost, že dnes už opravdu čerstvé pečivo nekoupíte ani v pekárně a kolikrát ani v cukrárně – vše je rozpékané ze zamrazených polotovarů, o jejichž složení si nedělám iluze! (konkrétně např. koblížky v Karlově pekárně) Takže nám už pomalu nezbývá nic jiného, než péct doma! 🙂

    Ďakujem za potvrdenie mojich „najhorších“ obáv… je smutné, že ľudia sa naháňajú za hlúposťami a nenájdu si chvíľu času pripraviť si niečo chutné a zdravé doma, trébars aj niečo sladké, pre deti… a kúpia si takúto chemickú dobrotku. na grcanie mi je keď vidím, aké sračky sa nám podarilo naviesť do krajiny…veď „ovce“ to kúpia… čo tam po deťoch, hlavné je predať toho tony… kam ten svet speje. chlieb už nieje chlieb…..

    Nechápu že už to není trestný, kor u potravin pro děti ! 🙁

    Kdyby bylo, byly by regály v supermarketech poloprázdné a to by se nelíbilo ani výrobcům, ale obávám se ani konzumentům. Brumík je ideální svačina, jak to tak všude kolem pořád vidím. Koupíš, rozbalíš, sníš, neřešíš…kdo by se dnes doma dětem dělal s něčím s sebou? Tady nás naštěstí pár je 🙂

    Přesně tak, první co jsem udělala, tak vypínám reklamy když už děti čučí občas na pohádky 🙂 a když už nějakou viděly, tak jim cpu do hlavičky, že v reklamách lžou ! A má to úspěch 🙂 se svačinou se budu raději dělat než je odbíjet těmahle jedama 🙂

    Dobrý den, já se nějak dnes dostala k těmto stránkám, tak jsem pročetla co tu píšete.. Musím souhlasit, hodně chemie, málo přirozené stravy, koktejl éček s následky ze kterých se nám ještě bude motat hlava. (a co teprve našim dětem až budou chtít porodit zdravé děti..!) Moje anglicky mluvící kolegyně mi řekla jednu větu a ta mi z ní v uších.. „tady v Čechách jste zvyklí mlčet a nechat si všechno líbit“ „vy se neozvete, když se vám něco nelíbí!!“ tak jsem pochopila, že se nám ty věci budou dít, dokud si my občané neřekneme své „DOST“.. Od té doby oslovuji věci nahlas.. je to boj, ale postavím se za sebe, a to se počítá. pěkný den všem..

    Co to je zase za snusku dohadu a kydu. Co jste jedli kdyz jste byli male decka? Kdyz to dite nechate se cpat sragorama tak to ani tak nemuze vyrobce, ale vy. Znam 12 do tuctu „maminek“ ktere si ulehcuji takto. Nechat dite „sezrat“ nekolik brumiku za den je proste problem jinde nez pri vyrobe.

    Zrovna jsem zakoupila výhodně brumíky v krabičce, ale teď už vím, že je vnoučatům na svačinku k jogurtu nedám. Je to humus-čím nás výrobci krmí. A jak pěkně se na nás všechno to zboží v regálech supermarketů směje. No, nekoupili byste ho?

    Marie, máte mojí poklonu, že to svým vnoučátkům nedáte. To už je lepší upéct jim domácí bábovku, než je krmit touhle chemií. Ale vše je o poptávce a nabídce. Dokud to budeme kupovat, tak se to bude vyrábět. Když budeme křičet, že chemie už bylo dost, budou se muset výrobci přizpůsobit.

    díky, že jste si s tím daly práci. vypadá to, že na těch sušenkách je pro děti vhodný tak možná název 😉

    Díky za ocenění, Báro, práce s tím bylo dost. Já sotva vyluštila ta mikropísmenka ve složení, zasloužilo by to bývalo lupu a tu nemám. A Helča si dala tu práci, že dohledala a ověřila všechna ta éčka. Máte pravdu, že zepředu vypadá Brumík jako skvělá sváča….nesmíte však otočit a číst 🙂

    Můžu mít otázky k té jedlé sodě – pokud je v pořádku, dá se použít do pečení? Ve všech zdravějších receptech se používají kvásky, ale se sodou by to bylo mnohem mnohem jednodušší.

    Určitě, vždyť zdravější verze kypřícího prášku se skládá z vinného kamene a jedlé sody. Jedlá soda je zásaditá a dle mého na ní není nic špatného. Dokonce se při odkyselování i doporučuje užívat, s čímž úplně nesouhlasím, ale občas do pečiva proč ne.

    Proč mám k jedlé sodě přidávat vinný kámen, když stačí soda samotná? To je článek bez jakékoli informační hodnoty. Žádná konkrétní fakta o účincích jen dojmy a pojmy.

    Nikdo neříká, že máte k jedlé sodě přidávat vinný kámen, jen že se zdravější verze kypřícího prášku z těchto přísad skládá. Myslím že faktu o konkrétních účincích je tam dost. 🙂

    Nemáte receptík na domácí zdravé sušenky?:-) Zkoušela jsem vyrobit, ale buď nechutnaly nebo byly tvrdé nebo něco jiného… Můžu udělat palačinky, pyré apod., ale potřebuji i něco „do ruky“ do kočárku:-)Díky

    A co použít některý z receptů na zdravé vánoční cukroví?

    no zrovna vcera jsem si stahla na muj telefon aplikaci Ecka v mobilu. protoze vim ze ne vsechna ecka jsou spatna. nektera jsou napr. vitamin c. tak kdo mate zajem stahnete na http://www.nutriatlas.cz
    jo taky jsem kupovala sladkosti z obchodu. ale naucila jsem se varit tu vasi dobrou kasi (rozmixovane jahly, ryze a mandlicky ochuceno sladovitem) a mne i male to moc chutna 🙂 musim rict ze od te doby co jsem zacala cist na potravinach jejich slozeni me to take dost desi a postupne me na ne presla chut. ono co me napada je, ze sice nektere latky jak pisi v malem mnozstvi nejsou skodlive… hmm ale co je male mnozstvi? tak dejme tomu ze cloveku co ji mikrobio to jednou neuskodi ale co kdyz se to za ten den ci tyden nascita?kdyz nekdo ji sunku (ktera ma mmj E250 coz je dost des) a pak syry tavenacky atd atd a co to zpusobi telu pak?

    Přesně tak, Soni, ono se to sčítá, je to pěkný chemický mix a čím je dítě mladší, tím hůř… Nikdo neví přesně, co to s námi dělá, ale dobré to určitě není. Ono vlastně není ani dobré do jídla přidávat uměle vitamíny jako třeba zdánlivě nevinné céčko, o vápníku či déčku ani nemluvím.

    A tady se dá/dala koupit forma: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=40054486&tab=8

    No tak jo, tak já to sem tedy napíšu. Už jsme na fcb právě o Brumících jednou diskutovali. Jde na ně koupit forma a náplň jistě zvládnete. Já je extra zdravé neměla (pro holky 8 a 12 let), ale pořád lepší než kupované: špaldovka, rýžový olej, trochu třtinového cukru, sojové mléko a prášek bez fosfátů (k vinnému kameni jsem zatím nedospěla). Trvanlivost byla skutečně velmi omezená. Pár jsme jich schovala, abych druhý den nemusela péct znova. Tady je galerie: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2931062676932.2124604.1271958569&type=3

    no s těma éčkama to vidím stejně. ať je to jak chce, tak i třeba éčka, která dospělému nemusí škodit, tak nikdy nevíme co se stane když je tam těch „sporných“ éček víc a navíc ještě pro děti…
    o ty éčka se zajímám a je až udivující že neexistuje moc vědeckých výzkumů právě na kombinování éček v potravinách 🙁

    Já myslím, že není možné aby výzkumy nexistovaly, ale myslím si, že je z jistých stran vyvíjen tlak na jejich nepublikování. (A tím nemyslím jen v ČR). Navíc většina látek je nových a oni ani netuší, co to s budoucí generací udělá v dlouhodobém sledování.

    Vidím to podobně. Ale je taky otázka, kdo by platil výzkum, který by dokázal špatnosti některých potravin. Výrobci na tom zájem nemají a stát to neřeší. je rád, že firmy platí daně atd. Kdo si zkusil změnit životní styl a jídlo, vlastně ani nepotřebuje výzkumy. Je mu jasné, že průmyslové zpracování, chemie a přídatné látky jsou špatně, hodně špatně.

    Zobrazit všech 27 komentářů

    Jíme Jinak