Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Bulgur s houbami a rajčátky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto
děti od 2 let

Houby už zase rostou a já mám stále dost fantazie, jak je upravit pokaždé jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
  • 2 mrkve
  • lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • svazek jarní cibulky
  • hrnek cherry rajčátek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
  • na posypku: pražený sezam
  • na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček...)

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit bulgurové rizoto s houbami

  1. Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
  3. Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
  4. Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
  6. Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
10. 1. 2024

Dobrý deň, mala som za to, že rajčata nie sú doporučované. Cherry rajčata sú teda ok? :)

Jaroslav Hlávka
28. 8. 2023

Po pár letech malý návrat 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...