- 1/2 hrnku celozrnné rýže jasmínové nebo jakékoliv jiné rýže
- 1/2 hrnku jáhel
- 3 PL slunečnicového semínka
- 3 hrnky vody
- sůl
Jak připravit rýži s jáhlami
- Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Jáhly propláchneme ve studené vodě na sítku a dáme jako druhou vrstvu na rýži.
- Zalijeme 3 hrnky vody, přidáme sůl, 3 lžíce slunečnicového semínka, přiklopíme a dáme vařit.
- Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
- Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.
Praktické
- Pokud použijte bílou rýži, zkraťte dobu varu na 25 minut.
Obměna
- Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
- Můžeme přidat do vaření i jiná propláchnutá semínka dýně, sezamu či lnu.
Děti
- Rýže s jáhlami je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl a slunečnicové semínko a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Po prvních narozeninách mohou děti i špetku soli a slunečnicové semínko, jen je potřeba ho před podáváním propasírovat. Od 1,5 roku můžete servírovat bez výjimek.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Je vhodné časté používání rýže paraboiled? Je rychleji hotová než celozrnná a sní ji i manžel. Takže ji vařím docela často. A co jasmínová rýže?
… a když směs vychladne, ale je ještě dostatečně lepivá, tak vlhkýma rukama nadělat kuličky a obalit v gomasiu. To je pak žůžo. Jemné knedlíky bez dalšího vaření, trochu jinak – kroketo-knedlíčky.