Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá čočka Beluga s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Černá čočka Beluga vám zpestří jídelníček. Má lehce oříškovou příchuť a vysoký obsah bílkovin, vitamínů řady B, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Příjemná je tím, že drží tvar, takže si při jídle máte do čeho kousnout. Většinou její chuť ocení i ti, kdo potřebují na talíři maso. Stačí jim to patřičně ochutit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 strouhané cukety
  • 1 hrnek černé čočky belugy
  • 3 hrnky vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • umeocet a sojová omáčka na dochucení

Jak připravit vařenou černou čočku

  1. Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
  4. Přidáme cuketu a kmín.
  5. Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
  6. Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
  7. Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
  • Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.

Kombinujeme

  • Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
4. 3. 2024

Bylo to moc dobré-děkuji!!! Jedl i manžel, ale musíme si zvyknout na menší porce, protože toho máme ve finále na talíři příliš, i když je to mňamka, nemůžeme dojíst🤣 Přidala jsem ještě červenou řepu…potřebovala už spotřebovat👍🌹

Veronika
22. 9. 2021

Tak čočka se mi opět rozvařila, nicméně ve výsledku to ničemu nevadilo. Já jsem si k tomu udělala pohankovou chlebovou placku podle vašeho receptu a napařenou brokolici. Bylo to luxusní!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkový koláč s cuketou (bezlepkový)

Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma...