- 1 cibule
- 1/2 strouhané cukety
- 1 hrnek černé čočky belugy
- 3 hrnky vody
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky čerstvého oregána
- 1 lžíce oleje
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl
- umeocet a sojová omáčka na dochucení
Jak připravit vařenou černou čočku
- Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
- Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
- Přidáme cuketu a kmín.
- Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
- Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
- Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.
Praktické
- Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
- Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.
Kombinujeme
- Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Bylo to moc dobré-děkuji!!! Jedl i manžel, ale musíme si zvyknout na menší porce, protože toho máme ve finále na talíři příliš, i když je to mňamka, nemůžeme dojíst🤣 Přidala jsem ještě červenou řepu…potřebovala už spotřebovat👍🌹
Tak čočka se mi opět rozvařila, nicméně ve výsledku to ničemu nevadilo. Já jsem si k tomu udělala pohankovou chlebovou placku podle vašeho receptu a napařenou brokolici. Bylo to luxusní!