Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Červená čočka po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

V Indii se používá mnoho druhů koření, takže i obyčejné jídlo je díky tomu chuťově velmi výrazné. A jelikož my Jíme Jinak, šetřila jsem s kořením a připravila jsem pro vás jen mírnou formu indického pokrmu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 strouhaná mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
  • 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
  • 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
  • 4 lžíce slunečnicového semínka
  • 3 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl
  • umeocet

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Jak připravit indickou čočku

  1. Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
  4. Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  5. Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.

Kombinujeme

  • Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojky, recept luxusní. Dělala jsem z adzuki😍

Jaroslav Hlávka
19. 12. 2022

Indickou kuchyni mám moc rád 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...