Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová léčebná kaše – Congee

Uvařeno
bez lepku

Tradiční čínská každodenní snídaně. Velmi výživná, dobře stravitelná a jednoduchá.

Ingredience
  • rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
  • voda
  • špetka soli
  • kousek mořské řasy (doporučujeme kombu)

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit rýžovou kaši

  1. Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě.
  2. Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10.
  3. Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli.
  4. Na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.

Praktické

  • Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem.  Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.
  • Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Zkrátka zdravá snídaně i pro dny, kdy vám není nejlépe. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang.

Kombinujeme

  • Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.

Obměna

  • Rýžovou kaši Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.

Děti

  • Mohou ji kojenci již od 6. měsíce (bez soli), může být i jako základ obilného mléka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

78 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, já vařím nejčastěji jáhly způsobem, že je přes noc namočím s trochou jablečného octa. Ráno 3 x propláchnu, osolím a vařím na minimum zakryté pokličkou 35 minut bez odkrývání a míchání, aby neunikla energie. Bylo mi to doporučeno, že takto se to v Číně také vaří. Máte s tím někdo zkušenosti? Přijde mi to jako taková rychlovarianta congee.

Ako dlho asi treba kašu variť?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...