Čínská rýžová kaše – Congee » Jíme Jinak

Čínská rýžová kaše – Congee

Autor , Rubrika Snídaně, Kaše, Recepty, 14.03.2011

Štítky:, , , , , , ,

Základní informace

Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou začínají svůj den. Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Její výhodou je ale obrovská výživnost a velmi dobrá stravitelnost. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang. Kaše harmonizuje a posiluje střední ohřívač.

Ingredience
  • rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
  • voda
  • špetka soli
  • kousek mořské řasy
    (doporučujeme kombu)

Postup

Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě. Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10. Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli a na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.

Praktické

Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem.  Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.

Kombinujeme

Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.

Obměna

Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.

  • ZDARMA: Podzimní seriál Jak upravit jídelníček

    materiály

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Jak regenerovat přetížené orgány
    • Jak se na podzim nezakulatit
    • VIDEO: Jak upravit jídelníček a vyhnout se tak podzimním rýmám a kašlům
    • Vzorový jídelníček s recepty na tři dny, nákupní seznam a videoprůvodce jídelníčkem
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail. Chci seriál ZDARMA
  • Neuvěřitelných 69 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat – jak velký kousek té řasy asi dávat? A ta řasa se potom taky jí nebo se rozvaří? Měla jsem ji raději nastříhat na menší kousky? Děkuji za odpověď. Jinak Vaše stránky jsem objevila teprve nedávno a v pátek jsem si zaplatila členství. Už se nemůžu dočkat, až mi příjdou přístupové údaje a vyrazím na nákup podle seznamu. Je to zvláštní, ale letos mám vyloženě touhu „projíst Vánoce zdravě“, tak snad mi to vydrží 🙂 A poslední dotaz – bude po Novém roce spuštěný ten seriál o „povánočním restartu“? A kdy zhruba? Děkuji moc za odpovědi a přeji pěkný adventní čas. Lucka

    Lucko, vítejte v Klubu! Řasy stačí kousek, cca 2×2 cm. Pokud vám chutná, klidně ji snězte, pokud ne, klidně ji zrušte 🙂 Vaši touhu po zdravých Vánocích naprosto chápeme a sdílíme 🙂 Povánoční restart spustíme po svátcích, přesné datum zatím nemáme, ale když máte u nás email, dostanete na něj info, že se to chystá a kdy to vypukne.

    rocato1313

    Děkuji za tento úžásný recept. Vynikající jídlo! Poprvé jsem vařila z půl hrnku bílé rýže a půlku jsem snědla jen tak samotnou na svačinu. Překvapila mě vynikající chuť! A to nemluvím o tom, jak si pak žaludek lebedil. Podruhé jsem zkusila z hrnku rýže natural a 12 hrnků vody. Chuť trochu jiná, ale stále vynikající. Pomáhá mi to zahnat hlad, když je nejhůř a já už už sahám po nějakém pečivu nebo čokoládě.

    Rocato tak to jste skvělá, že vám to chutná. Mě teda taky, ale málokdo se mnou tuhle libůstku sdílí 🙂 Pro mě je to taky ideální plnidlo ři chutích i hladu, nemocech i cestování.

    Vařím tuhle kaši pro kojence (tedy úplně bez soli) a dávám do ní trochu mateřského mléka. Nevadí to z hlediska trávení? (nemůže to v bříšku nejak kvasit apod.?)
    Děkuji za radu

    Nevadí, je to dobrý můstek na zvyknutí si jiných chutí.

    cucoriedky – mozu byt aj susene, staci ich povarit. Tiez ma to zachranilo (po neuspesnej liecbe s atb), ked som bola babatko

    Dnes jsem se vrátila s 15měs. synem z nemocnice, kde byl od soboty hospitalizován kvůli rotavirům. Zvracení ustalo, ale průjmy jsou stále silné. Tuto kaši nám tatínek vařil do nemocnice a vařím ji synkovi i teď:) Myslíte, že ten malý kousek wakame pokryje to velkou ztrátu minerálů? Syn nedostával žádné léky, pouze probiotika. Na pití střídám minerálku a heřmánkový čaj. Čím bych kromě této kaše mohla synovi pomoci? Hodně nám i zhubnul (desetinu své váhy).
    Díky za radu. Maya

    Milé maminky, opravdu se zde nenajde některá, co by poradila, jak pomoci synkovi při přetrvávajícím průjmu? Jeho stav se zlepšuje velmi pomalu, je hodně zesláblý a pohublý. Dávám rýžovou kaši z bílé rýže, někdy přidávám duš.mrkev. Lékař nám radí rohlíky, banány a rehydratační roztok Kulíšek (s glukozou). Toto dávat samozřejmě nechci ikdyž přiznávám, že rohlíky a banány jsem v zoufalstí už vyzkoušela (bez výsledku). Jak a čím doplnit ztrátu minerálů a jak posílit jeho oslabené tělo abychom nechytli ještě nějakou virozu, kterých je v tomto období požehnaně?
    Moc děkuji za každou radu!

    na průjem je dobré kuzu. Zde na stránkách je jedno video s D.Lužnou, které se věnuje průjmům. Jinak ale být vámi, ptám se s konkrétním popisem stavu a diagnózy odborníka – např. MUDr. Strnadelové – tel. najdete na internetu

    Děkuji Vám, Slávko, za reakci.. Nakonec jsem opravdu volala MUDr. Strnadelové- byla moc ochotná a doporučila nám homeopatika a kuzu. Kuzu jsem uvařila, ale nemůžu to do syna dostat (max. pár lžiček, ale to je málo). Nevíte zda je možné to přimíchat třeba do rýže nebo se musí podávat samostatně?

    Kuzu můžete i přidat do pokrmu nebo naředit jako nápoj. Já z něj vařím synovi puding se šťávou z jablíčka, což asi není v případě průjmu úplně žádoucí.

    s jídlem prý má minimální účinek – ale pořád lepší něco než nic. Já bych v případě odmítání osladila rýž.sladem.

    Myslím, že nemá problém s chutí (není na sladké zvyklý, v pohodě pije neslazený čaj i vodu), ale spíš ve „vazké konzistenci“.. No něco jsem do něho dostala, změna zatím žádná (možná spíš o trochu horší)… uvidíme zítra

    tak řidší, stejně určitě potřebuje akutně tekutiny. Kuzu se dá připravit i tak, že se rozmíchá v minimu studené vody a rozpuštěné jen zalije vařící vodou z konvice. Podle toho,kolik je vody, tak vznikne hustý puding / řidší puding / skoro voda. Pokud pije ochotně jinou tekutinu, naředila bych kuzu až skoro do konzistence vody, ta slizovitost je fakt mnohem menší.

    Tak s radostí můžu napsat, že kuzu nám společně s homeopatiky opravdu zabralo! 🙂 Nakonec se nám nejvíce osvědčilo kuzu přidat nahusto do zel. vývaru (na radu Dr.). Můžu potvrdit, že v jídle má účinek opravdu minimální. Díky za rady!

    Zdravím dámy,
    zasloužíte můj obdiv, vaříte-li kaši skutečně 4 hodiny… Začal jsem na doporučení z centra čínské medicíny s úpravou stravy a snídaňová kaše je základem mého jídelníčku. Součástí „návodu“, jak se správně stravovat je i postup její přípravy a ten dobu vaření stanovuje na 1,5 hod. a konzumaci mezi 7-8,30 hod. ráno. To k sobě poměrně ladí – nedokáži si dost dobře představit, jak bych vstával ve 3 resp. 4 hod., abych mohl v klidu posnídat do 8,30 (pak už prý snídaně ztrácí svoji hodnotu). Myslím si, že ani celá Čína nevstává tak brzy, aby si kaši připravila a ani nemá rýžovary, kde by se to událo automaticky. Takže z těchto důvodů tuším, že 1,5 hodiny je správně (u kaše z rýžových vloček dokonce stačí 15 minut :-))..
    A kašička je opravdu dobrůtka…
    Zdraví
    František

    Díky za poklonu, Františku, ale je to trochu jinak 🙂 My si tuhle kaši vaříme při půstu nebo léčení. Ale není nutno vstávat před východem slunce, aby se to do rána stihlo, stačí ji uvařit večer, dát do peřin nebo prostě ráno ohřát. Když ji vařím na několikadenní půst, ohřívám si vždy porci z hrnce navařené kaše.

    Pokud se kaše nejí čerstvá, jak ji co nejšetrněji po vytažení z lednice ohřívat? V práci máme pouze mikrovlnku, nevadí to moc?

    Vadí to hodně, já bych to třeba z mikrovlnky jedla jen v krajní nouzi (v letadle apod.). Nosila bych si ji do práce v termosce a doma bych ji ohřívala na plotně po přidání trošky vody, aby se nepřipékala.

    Rýžový odvar jsme dávali kojenci při střevním kataru.

    Zastavuje průjem, stará věc.

    Michaela (kovalda)

    TAk jsem to zkusila a jsem úplně v šoku, jak moc to změnilo chuť, že je rýže vařená v takovém množství vody.
    Je neskutečné, jak blahodárně to na mne působí. V bříšku jak kdybych měla předoucí kočky – ne zvuky, spíš pocit toho blaha 🙂
    Moc díky 🙂

    Tak congee bylo super. Jedla jsem ho zeleninou a občas se semínky. Zajímavé je, že člověku stačí jeden hrnek rýže na dva dny (snídaně, obědy a večeře) 🙂

    Janina

    Fakt na dva dny? Já to měla za den v sobě 😀 A k tomu asi tak jednu brokolici, dvě mrkve, nějaké zelí … A hlad jsem měla jako vlk! No ale já vím, že bych měla snížit porce 😀

    Opravdu 🙂 A to mi přišlo, že se nacpávám, ale by mi líto to vyhodit. Byla to vždy spíš hustá polévka, ale čím dál hustší. Ale už se nemůžu dočkat jáhlové kaše, kterou si plánuji dělat ráno na snídani 🙂

    Dobrý večer, právě si vařím congee, už tři hodiny, a pořád je tam hodně vody, tak mne napadalo, jestli se má vařit s pokličkou nebo bez :-). Můžete mi prosím poradit? Děkuji.

    Janina

    Vařila jsem 4 hodiny z celozrnné dlouhozrnné rýže pod pokličkou na nejnižší stupeň na sklokeramice. Po uvaření řidší, během dne houstlo, až z toho večer byl skoro pudink.

    Moc děkuji za odpověď :-). Budu to vařit ještě hodinku a uvidím, jakou to bude mít ráno konzistenci. Každopádně už se na to moc těším, víkend byl náročný na spoustu nezdravých věcí, tak je potřeba se trošku očistit a už trošku najet na postní režim :-). Krásný večer. Lucka

    Profilová fotografie na Facebooku

    Hezký den přeji, zajímalo by mne, proč musí být poměr 1:10? Díky moc

    Janina

    Kromě skutečnosti uvedené v článku o vyrovnanosti energií, harmonizaci… je po dobu půstu nutné přijímat dostatek vody. A voda navázaná na rýži je pro tělo daleko víc přínosná než pití vody samotné. Takže vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou – jíte i pijete 🙂

    Ahoj holky, prosím vás, je možné congee vařit v papiňáku? Možná hloupý dotaz, vím, že píšete, že cca 4 hod. na plynu zhruba trvá vaření…Jen mne to napadlo, ráda dělám v papiňáku, luštěniny i obiloviny jsou chutnější, samozřejmě i rychleji připravené. Děkuji moc za názory..

    určitě, ale zkraťte čas vaření na půlku a dejte dost vody.

    Přesně tak.

    Aby to byla kaše a dobře rozvařená :-), navíc v tomto poměru je lehce stravitelná.

    Děkuji za odpověď 🙂 Dám pak vědět výsledek.

    Zdravím vás holky, takže výsledek po vaření congee v papiňáku – dala jsem o 2 hrnky více vody, čili poměr byl 1:12, vařila o polovinu méně , čili 2 hoďky a výsledek byla spíše polévka. Bylo tam dost vody, nicméně jsem ji (tu vodu) přidala do vývaru k obědvové polévce a zbytek vody jedla v congee.Takže pro příště nechám určitě podíl 1:10, možná i méňe. Ještě jen malý dotaz – je v pořádku, když se congee nebo voda s ní ( vařená s mořs. řasou, ale bez soli) dá 8 měs. dítěti? Děkuji za odpověď.

    Pro mimino je to ideální kašovitá strava.

    Díky Heli za odpověď, ještě ke skladování congee – jak dlouho je možné ji skladovat v lednici? 2-3 dny je ok? I pro to mimčo?

    Pro jak staré mimčo? Do roka bych mu kaši dala max den staré. Jinak vydrží asi 3 dny.

    Pro 8 měs. mimčo, děkuji za odpověď.

    Heli, já mám informace, že celozrnné obiloviny by děti min. do 1 roku jíst neměly. Takže tady se bavíme o kaši z bílé rýže? nebo alespoň propasírované, ne? Děkuji. 🙂

    nejde o vlastní rýži, ale o odvar z rýže. Je to staré, rýžový odvar se dával kojencům při střevním kataru, při průjmech.

    Dobrý den,chtěla bych poradit, mám problémy s tenkým střevem,nemohu laktózu,furt se mi nafukuje břicho a vypadám jak těhule,co byste mi poradili,děkuji moc.

    Začněte jíst jinak (podle našich stránek),na laktózu tu určitě nenarazíte.

    Je mi líto, že díky Soyabelle se již na stránkách neobjevují recepty na kaše, recepty na mléka, pudinky atd. Vše je pod zámečkem. Oroduji za členy Klubu JJ, myslete i na ty, co Soyabellu nechtějí a raději vaří na plynu.

    Pudinky, mléka a kaše na webu jsou, nejdříve jsme je taky vařily normálně. Do sekce Soyabella jsme jen přidaly návody, jak to samé připravit v mlékovaru. Takže nebojte, o nic nepřicházíte 🙂

    Přesně jak píše Eva, tyto recepty jsou pouze modifikované přesně na přístroj Soyabella, bez něj jsou k ničemu.

    Zdravím všechny rýžojedy. V pátek jsem se vrátila z třítýdenního pobytu v Číně a musím říct, že do té doby jsem jinak rýžovou kaši než na sladko nevařila. Tam jsem ale byla sama překvapená, jak je příjemná s řasou po ránu na žaludek. Myslím, že oni to moc nesolí a slanou chuť tomu dodává ta řasa. Rýžovar mám „originál Čína“, takže jsem si musela nechat přeložit názvy různých funkcí. Doposud jsem na něm vařila jen tak, že jsem dala vodu, rýži a zmáčkla jen to jedno tlačítko na klasickou přílohovou rýži a prostě počkala až to zapípá, že je hotovo.Rýžovar jsem dostala asi před dvěma lety, ale používat jsem ho začala až před vánoci a nemohu si to vynachválit. Všem doporučuji. Mimochodem jídlo mi tam chutnalo, zasytilo a dokonce jsem shodila 5 kg. Ale možná to bylo i pohybem navíc :).

    Ahoj Alenka, chystam sa do Ciny uz o necele 3 tyzdne a velmi rada by som sa ta spytala na vela veci. Hlavne neviem, ake su tam cenove relacie ci uz jedla, al. roznych veci, co si si dovolila zjest, aby si predisla „prehankam“atd.atd. ak si najdes chvilku a napises, budem rada marikakovy@centrum.sk

    Aleno,
    v ryzovaru uvaris i congee? Varis jen y ryze,nebo i z jinych obilovin? Diky Eva

    Chtěla bych vám poděkovat za tento skvělý web, pročítám si ho celý den. Já věděla, že jsem blízko, co se týče zdravé výživy, ale pořád mi chyběly některé kousky skládačky, ale teďka mi to docvaklo. Hned jsem vás doporučila dalším svým kamarádkám 🙂

    Ještě jedna vtipná věc. Vždycky jsem si vařila rýži ve velkém množství vody, když jsem třeba měla nějaké střevní potíže, z nebo kocovinu. A přitom jsem ani nevěděla, že to je congee, jenom to, že mi to pomůže 🙂

    Ale mám jiný dotaz, co se týče rýžovaru. Mám rýžovar, který má jenom dvě funkce cook a warm. Je i v tomto rýžovaru možné uvařit congee?

    Anchie, díky za zpětnou vazbu, to nás vždycky potěší. Známe ten pocit, když to docvakne a najedou je všechno jasné, gratulujeme 🙂 Je úžasné, že člověk spoustu věcí nějak tušil nebo dělal dobře, jen nevěděl proč to tak je, že? Jako s tou rýží. Rýžovar, bohužel, ještě ani jedna nemáme, takže z vlastní praxe říct nemůžeme. Ale zkuste prostě dát hodně vody, třeba to vyjde 🙂 A dejte pak vědět, další čtenářky budou rády za zkušenost.

    Dobry den Anchie, doma mam stejny ryzovar a myslim, ze funkce cook je na uvareni ryze a warm je znameni toho ze je ryze hotova. Jednou se mi totiz podarilo ryzi neuvarit, protoze jsem to nechalana fci warm 😀 jinak kazdy z rodiny ma rad ryzi jinou, ja miluji lepivou a proto si do ni pridavam vetsi mnozstvi vody, pritel ji ma rad sypkou a tak dava vody mene. Ryzovar pouzivame uz dlouho a kupujeme jen jasminou ryzi, o vikendu nam ale dosla a v zasobe byla ryze pytlikova, mela jsem trochu strach ji uvarit a tak jsem si potvrdila ze bych se ryzovaru nezbavila 🙂
    A Evicko, prave sedim ve skole a jelikoz s pritelem se zdravou vyzivou zaciname a o vikendu ma narozeniny, hledala jsem zdravy dort. Moc Vam chci podekovat za tuto stranku, nasla jsem se jak pozadovany dort tak i mnoho uzitecnych rad a receptu, co budu postupne zkouset a ochutnavat. Moc se na to tesim, jen bych potrebovala poradit, kde ty zdrave suroviny potrebne k vareni mohu sehnat. V normalnim obchode jako je Tesco je asi nesezenu, nebo se mylim ? Dekuji za odpoved, preji mnoho uspechu a budu vas doporucovat vsem svym znamym i neznamym 😀

    Děkujeme za pochvalu. V Tescu opravdu nic nekoupíte, zkuste zdravou výživu, pokud je dobře zásobená, budou mít všechno, nebo nějaký e-shop.

    čínská snídaně

    tak tahle kaše mě velmi zaujala a hned jsem ji i vyzkoušela. Mám doma už několik let rýžovar a rýži ani jinak už vařit neumím než v něm. Je ale pravda, že ji máme od „našeho“ vietnamce, takže je tam i možnost vaření kaše 🙂
    Zatím jsem nechutnala, ale vypadá to, že kaše bude každou chvilku hotová. Doba vaření v rýžovaru cca hodina a půl, ale za to bez hlídání a připečení 🙂
    Taky jsem se chtěla zeptat jestli ji mmůžu třeba ve větším množství, když ještě plně kojím (dcera 3,5měs.). Potřebuju nějak dát dolů kila co jsem nabrala v těhotenství (26kg, zbylo mi porodu 13kg). Diety nedržím, ale stravuji se více méně podle vašich zásad již více jak měsíc, ale ani kilo dole 🙁 Poradíte mi? Děkuji Ivana

    Upravit jídelníček je pro úbytek váhy nesmírně důležité, ale je potřeba i kila někde ‚spálit‘. Cvičte s dítětem, když usne, tak si zaposilujte, choďte spolu plavat a ven na procházky. Doma si dopřávejte horké koupele či sprchy, masáže, občas si špíček ‚profackujte‘ a choďte spát s problémovými oblastmi zabalenými v teplém svetru 🙂

    Děkujeme za radu, kupodivu moje tělo roky zvyklé na cvičení a přitom nehubnoucí a hublo jen změnou stravy jak nikdy a to jsem poslední dva roky téměř bez sportu. Ale každý jsme jiný a pohyb určitě ke zdravému životnímu stylu patří. Kéž bych byla zase schopná sportovat pravidelně, jako dřív.

    Prave aj ja som na tom rovnako, cvicenie nepomahalo vobec, navyse sa mi zmensoval rozdiel medzi obvodom pasu a bokov co opticky vypada objemnejsie.

    Výborně chutná vařená v rýžovaru se speciálním programem na tento způsob vaření. Doplňuji sušeným ovocem – brusinky, rozinky, meruňky,švestky, podle chuti nebo ovocem lehce vařeným v páře. Slazení cukrem lze obejít rýžovým nebo datlovým sirupem. Vynikající je též obohatit drcenými mandlemi či oříšky. Velmi šetrná na žaludek je i s banánem. A není po tom hlad… snad psychicky. Ale tomu lze odvyknout.

    Takže rýžovar je dobrý, Alice? Zrovna jsem o tom nedávno diskutovaly s děvčaty, jestli by se vyplatilo mít ho doma, když tolik vaříme. Děkujeme za inspiraci. Pokud bychom chtěly být přísné a striktní, pak bychom doplnily ještě informaci, že kombinace obiloviny a ovoce není příliš vhodná (jsou to různé druhy cukrů, které se různě štěpí a zároveň se blokují, takže se to hůř tráví), takže je pro nás všeobecně výhodnější kombinovat obiliovny jako je rýže spíše se zeleninou nebo s těmi oříšky, semínky apod. Ale věříme, že s ovocem je to mňamka 🙂 Každpádně, kdo je zdravý, má v pořádku zažívání a dobře se mu tráví, může si občas dopřát i tuhle kombinaci s ovocem. Všichni potřebujeme sladké chutě, děti obzvlášť a aspoň nebude na talíři nuda. Jen bychom tedy alespoň u malých dětí vynechaly banán. Kažodpádně díky za tip, Alice.

    Mužu prosím znát Vaš názor na brambory rybí kuřecí a krutí maso?děkuji za odpověd. J.B.

    Děkujeme za dotazy, vše by bylo na samostatný článek, tak jen stručně. Rizika časté konzumace brambor jsme popsali v našem článku pravda o bramborách.http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

    Co se týče konzumace masa, tak bohatě stačí jednou týdně,pokud na něj máte chuť, nás už pomalu přešla. Rybí maso je vhodné pouze z volných chovů, rozhodně ne uměle chovaného lososa z farmy, kterého mají v supermarketu. Ale to by bylo opět na další článek 🙂

    A je to každopádně úžasný balzám (nejen) na střeva. 🙂

    Díky za úžasný komentář a osobní zkušenost, Kopretino! Přesně jak píšeš, v Číně se nedochucuje něčím. Tam se dokonce poslední dobou vaří z bílé opracované rýže, což je nesmírná škoda jednak kvůli úbytku minerálů opracováním zrna, jednak kvůli látkám, které se na rýžové zrno při jejím přepracovávání na rychle uvařitelnou bílou rýži používají. Řasa se doporučuje do vaření přidávat jen v maličkém množství, aby samotná konzumace rýžové kaše (zvlášť pokud ji pojmeme jako celodenní jídlo při půsti či redukci váhy) vykompenzovala kyselinotvornost rýže. Navíc jsou řasy velmi velmi jinové, takže jsou určitě zdravější než přidat do kaše cukr. Ten totiž extrémně překyseluje organismu a odčerpává tak z těla minerály. Pokud tedy chceme v horkých dnech kaši upravit, aby ochlaovala, využijme právě řasu nebo přirozený cukr z ovoce. Ale jak píšeš, je to už dost „nečínské“ 🙂
    Ideální je vařit vždy vše čerstvé, o tom není pochyb. V našich podmínkách to ale leckdy není zcela realizovatelné. Obiloviny a luštěniny jsou nejméně citlivé na ohřívání, proto při redukčních dietách doporučujeme navařit kaše víc, o jídlo a vaření se tedy tolik nestarat a jen si ohřívat danou porci. Určitě je úleva navařit si kaši alespoň na ten jeden den. Už je proto, že se vaří 4 hodiny, to se opravdu nedá denně několikrát absolvovat 🙂 Jen se člověk nesmí divit, když všechnu kaši nesní hned, že ta voda (o které píšeš, že v ní rýže plave), pak ztuhne na jakýsi rosol či pudink 🙂 Každopádně na běžné snídaně ji to chce určitě něčím dopolnit, jinak je to „hladové“ jídlo. Díky za tip na knedlík, to jsme ještě nevyzkoušeli. Nejlépe by to asi chutnalo s čínským mochi.

    Chtěla bych se zeptat. Vařila jsem kaši na plynu, na nejslabším sporáku, ale i tak jsem měla po hodině a půl vodu vyvařenou. Mám přidat více vody nebo nevadí, když se rýže vaří kratší dobu?

    Plyn je rychlejší, takže klidně můžete přidat trochu horké vody i během vaření. Pokud byla rýže už na kaši, tak to klidně stačí.

    Na povídání o této kaši jsem narazila nedávno v knize Proč Číňané nepočítají kalorie. V Číně nám ji dávali každý den ke snídani. Tak tedy … nebyla vůbec ochucená (ani solí, natož řasami), ale v obzvláště horkých dnech nás vždy nabádali si ji osladit dvěma lžičkami obyčejného cukru. Dále .. kaši nazývali polévkou, patrně proto, že byla více vodnatá než kašovitá, voda nebyla úplně vstřebaná ani vyvařená, jde spíše o škrobovitou tekutinu, ve které na dně plavou rozvařená zrna (dle druhu: rýže, mungo, pohanka, ap.). Je skutečně bez chuti a jakékoliv další dochucování (kompotem apod.) je dle mého názoru „nečínské“. Tato kaše je totiž pouze součástí snídaně, do které patří další věci jako kynuté knedlíky (přikusují se k této kaši-polévce), a chuťově výraznější složka – např. fermentovaná strouhaná ředkev v sojové omáčce.
    V knize je za harmonickou označována dvojice knedlíky – „kaše“. Podle mého názoru se dá ale popíjet i k jiné koncentrovanější stravě, např. k pečivu, není-li zbytí.

    A nakonec velmi důležitá poznámka – NEVAŘÍ SE DO ZÁSOBY!! Jídlo by mělo být připraveno každý den čerstvé ..

    Zobrazit všech 69 komentářů

    Jíme Jinak