Citrónové pusinky » Jíme Jinak

Citrónové pusinky

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Vánoční cukroví, 31.10.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Sušenky bez cukru, mléka a vajec jsou raz dva hotové a raz dva snědené, protože jsou moc dobré. Krásně voní po citrónu a neudělaly by ostudu ani na vánočním stole.

Ingredience
cca 70 pusinek

 

  • 5 hrnků špaldové (pšeničné) hladké mouky
  • 1/2 hrnků vody
  • 3/4 hrnku sladu
  • 1/3 hrnku oleje
  • kúra a šťáva z jednoho bio citrónu
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

 

Postup

  1. Omytý citrón ostrouháme ze všech stran na jemno na struhadle, šťávu vymačkáme.
  2. Do mísy dáme všechny ingredience: mouku, vodu, olej, citrónovou kúru a šťávu, slad a sůl.
  3. Řádně promícháme vařečkou a propracujeme v řidší těsto.
  4. Naplníme zdobičku těstem a na pečící papír na plechu tvoříme pusinky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut, dokud pusinky nezačnou tuhnout a lehce tmavnout.
  6. Po upečení skladujeme v suchu a chladu.

 

Praktické

  • Pusinky si můžete udělat do zásoby, jen tak se vám nezkazí.
  • Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku, v obráceném případě přidejte vodu.
  • Dobu pečení je potřeba přizpůsobit velikosti tvarů – malé pusinky budou za pár minut, veliké i za 20 minut.
  • Při pečení trochu nabudou.
  • Díky kypřícimu prášku nejsou úplně tvrdé, mají měkký střed.
  • Dělám větší množství, protože jsou trvanlivé a protože u nás se nezkazí. Ale pokud si nejste jistí, zda vám to bude chutnat nebo ostatní jíst s vámi, udělejte si vzorek z menší dávky na zkoušku.

Tip

  • Sušenky mohou posloužit jako vánoční cukroví.
  • Pokud je chcete svátečnější, můžete na ně dát čokoládovou polevu.

Obměna

  • Nemáte-li zdobičku, můžete těsto dát do plechovým či silikonových formiček a po upečení vyklopit.
  • Připravíme-li těsto tužší (méně vody/více mouky), můžeme tvarovat rukama koláčky, válečky nebo placičky, případně můžeme vyválet a vykrajovat.
  • Místo bio citrónu můžeme dát vanilku či jiné oblíbené koření nebo přidat kokos či ořechy.

Děti

Sušenky jsou vhodné pro děti cca od 1 roku. Jsou bez vajec, mléka a cukru, ale jsou z pšeničné mouky a pečené, což není ideální. Dětem proto dáme jednu dvě sušenky pro radost, ne celou mísu na jídlo. Je to vhodná alternativa, když jdeme do společnosti, kde se konzumují konvenční sladkosti a slané pochoutky – máme pro dítě svoje a dítě je spokojené.

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 20 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Dovolím si napsat zkušenost s těmito pusinkami – chtěla bych moooooc pochválit recept na těsto a doporučit k vyzkoušení. Oproti receptu používám ječnou mouku (kvůli intoleranci pšenice). Pusinky mi z toho sice nešly, ale opravdu báječně mi šlo rozválet a vykrajovat. Dokonce na něho jdou použít i razítka. Udělala jsem na zkoušku s perníkovým kořením ala perníčky a už se po nich zaprášilo, na synovu narozeninovou oslavu jsem právě dodělala vanilkové – přidala jsem 2 vanilkové pudinky a vanilkový lusk. Vodu navíc dle potřeby, aby se s těstem dobře pracovalo a opravdu krásně funguje. Na vánoce ho použiju i jako „linecké“ 🙂

    Moc děkujeme za zpětnou vazbu, Majinko, to jste to perfektně upravila podle vaší potřeby. Vykrajovaná těsta bez pšenice jsou oříšek, tak to je fajn, že jste vynalezla „vykrájvatelnou“ verzi 🙂 S ječnou moukou pracuju taky rády, palačinky děláme nejčastěji právě ječné. Kdybyste objevila nějakou zdravou dobrotu, klidně ji přidejte mezi čtenářské recepty.

    Největší dík patří Helče – viz níže, kde mi ječnou mouku poradila… upřímně tím pro mě začaly vánoce, udělalo mi to těsto takovou radost, jako bych už byla u stromečku 🙂 🙂 🙂

    To byla maličkost, ale chápu, že na maličkostech to prostě začíná :). Já ječnou také miluji 🙂

    Světýlko

    Ječná mouka je výborná :-)) Taky mi bylo doporučeno vynechat pšenici, takže volba padla na ječnou, dávám ji do všech těst a rodina to nepozná. Pohanková má přece jen trochu jinou chuť 😉 A pusinky se nám z počátku zdáli málo sladké a málo výrazné…a nakonec zmizely jak mávnutím proutku. Ale další již vánoční várka bude víc přislazená a víc ocitrónovaná. Díky za recept.

    Dievčatá kde kupujete jačmennú (ječnou) múku? Nenašla som u nás v žiadnom obchode, ani v zdravej výžive. 😉

    Já ji kupuji na Rohlíku 🙂

    Ďakujem, najskôr som nechápala na akom Rohliku 😀. Ale asi http://www.rohlik.cz

    Rádo se stalo, je skvělé, že si to umíte doladit podle potřeby, aby vám to chutnalo.

    Ahoj, nemáte doporučení jakou mouku použít, když bych potřebovala sušenky bezlepkové? Nebo alespoň bez pšenice? (Kvůli synovi.) Bezlepkově peču, ale se sušenkami zatím nemám zkušenosti, tak nevím, jestli risknout prostě použít třeba rýžovou … Díky předem za rady, tipy.

    Pokud vám stačí bez pšenice, použijte ječnou mouku. Jen výměnou pšeničné mouky za rýžovou to úplně nefunguje, jelikož tam chybí lepek a těsto se pak chová úplně jinak. Je potřeba v malém množství vyzkoušet, co to udělá, budou tam jiné poměry vody a někdy je potřeba, aby to drželo přidat i trochu namočených chia semínek nebo lněných.

    Děkuji Helčo, zkusím, sušenky vypadají moc lákavě. Syna jsem držela bezklepkově kvůli ekzemu, ten už mizí, ale na pšenici kůže ještě reaguje…

    Profilová fotografie na Facebooku

    Tak myslím, že se povedly, akorát děti na to chtějí ještě čokoládovou polevu 😀

    Tak to je fajn. S polevou budou ještě lepší 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Evi, právě se mi pečou v troubě. Dala jsem půl hrnku vody a bylo to strašně suché, musela jsem přidat. Máte tam napsaný správný poměr? Možná jsem to špatně pochopila a má to být 1 – 2 hrnky vody?

    Já dala jen jeden, ale měla jsem čerstvě namletou mouku, která asi je mokřejší než koupená vysušená. Proto vždycky do receptů píšu, že mouku a vodu podle potřeby, protože mě to taky jednou vyjde na hrnek a jindy na dva 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Mám prosbu, mám velkou chuť na medovník, nemáte prosím pěkně recept na zdravější verzi, asi největší oříšek by byla náplň, krém. Díky za tip. Karolína

    Světýlko

    Hezky vecer :-), medovnik pecu podle coconut-cream pod nazvem Javornik, je naprosto stejny nebo i lepsi jak ten klasicky. Uz jsem jej vyzkousela v ruznych obmenach, treba jsem pouzila jen med.. Krem taky upravuju, jeste jsem ho uplne nevychytala. Misto Alsanu pouzivam radsi farmarske maslo, zalezi komu ho pecu a jednou do roka kousek masla neublizi… Zkousela jsem i s kokosovym olejem a byl krasne vlacny, jen jsem uvarila vic pudinku (kokosove mleko vyrabim vlastni) a kokosoveho oleje jen tak polovicni mnozstvi. Zkuste, a napiste, u nas jsou vsichni nadseni 😉

    Profilová fotografie na Facebooku

    Taky jsem zkoušela a taky měla problém s vodou – má to být řidší těsto, ale na pět hrnků mouky jen půl hrnku vody je fakt málo. Určitě jsem dodala minimálně na hrnek, možná víc. Dala jsem dva citrony (kúru i šťávu) a stejně by mohly být i citronovější. Ale zaprášilo se po nich – část bez polevy, část s polevou….

    Přesně tak. Já ječnou mouku melu doma z koupeného ječmene. Někde mají ve zdravé výživě k dispozici mlýnek, tak kdyby měli ječmen i mlýnek, můžete si odnést domů čerstvou. Jinak dříve jsem kupovala od Probia.

    Zobrazit všech 20 komentářů

    Jíme Jinak