Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna na houbách

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Ingredience
  • 2 větší hřiby (nebo hrst sušených)
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 hrnek vody z cizrny
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 ml kokosového mléka
  • olej
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • sůl

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit cizrnu na houbách

  1. Zeleninu a houby očistíme a okrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, mrkev ne delší sirky, houby na plátky.
  2. Na oleji orestujeme spolu se solí cibuli.
  3. Přidáme hřiby a kmín a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme mrkev, pórek a sladkou papriku a společně ještě krátce orestujeme.
  5. Na závěr přidáme sojovou omáčku, cizrnu a vodu z vaření cizrny a uvaříme společně doměkka.
  6. Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, vypneme, přidáme kokosové mléko a podle chuti cca 1 lžíci umeocta.

Praktické

  • Pokud je výsledný pokrm řídký, rozmixujte malou část ponorným mixérem a promíchejte nebo zavařte 1-2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Cizrnu na houbách kombinujeme pro kompletní talíř s uvařenou obilovinou (rýže, jáhly, quinoa apod.), případně s knedlíkem. Dá se podávat také s kváskovým pečivem.

Obměna

  • Čerstvé houby můžete nahradit sušenými, ty je ale potřeba předem namočit.
  • Cizrnu můžete vyměnit za fazole, čočku, mungo či hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít kokosový krém, kokosovou smetanu nebo kokosovou část zcela vynechat. Případně pro smetanovou chuť nahradit jinou rostlinnou smetanou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku s tím, že ubereme dochucovadla kvůli soli.
  • Pokrm připravíme bez dochucení, dítěti odebereme a dospělému přidáme podle potřeby sojovou omáčku a umeocet.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Svatava
4. 3. 2024

Vynikající….

Dnes uvařeno s jáhelným knedlíkem a lněným semínkem a zahuštěné kuzu . Bašta 😋👍. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Thajské rýžové nudle s hlívou v kari omáčce

Máte rádi thajskou kuchyni? Pak vyzkoušejte naši oblíbenou večeři pro teplé dny. Je to rychlovka a chutná naprosto skvěle.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...