Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Cizrnová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

“My máme paštiku?!” divil se před několika lety můj muž, když jsem tuhle pomazánku dělala poprvé. Cizrnová pomazánka je hitem jak u nás doma, tak na akcích mezi běžně se stravujícími kamarády. Víte, jak ji dochutit, aby připomínala paštiku?

Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 2 lžíce sezamového oleje (může být i olivový)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 cibule
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • citronová šťáva

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej
  2. Přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  3. Přisypeme vařenou cizrnu a necháme prohřát (bude se lépe mixovat).
  4. Odstavíme, přidáme tahiny, sojovou omáčku a umeocet podle chuti a rozmixumeje do hladka.
  5. Podle chuti můžeme přidat ještě citronovou šťávu.

Obměna

  • Ještě paštikovější chuť dostaneme, když na závěr přidáme rozmačkaný česnek a majoránku a rozmixujeme. Můžeme dochutit také pomocí sladké papriky (nebo pálivé či uzené, pokud je máme rádi), mletého kmínu, koriandru a hořčice.
  • Do pomazánky můžeme místo tahini dát lžíci hořčice.

Praktické

  • Kdo nemá po ruce uvařenou cizrnu, může stejnou pomazánku udělat z lupané červené čočky, která je za 15 minut uvařená. Alternativou pro úplné nováčky je cizrna v plechovce, ale pozor na složení a stravitelnost. Plechovkové luštěniny nebývají předem namáčeny a vařeny v tlaku, takže jsou hůř stravitelné.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pro striktně bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari (ne shoyou) nebo jen více osolte a omáčku vynechte.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.

    Děti

    • S minimálním množstvím oleje, koření a dochucovadel je vhodná pro děti od 1,5 roku. Ideální varianta je oddělit porci pro dítě a dospělému pak dochutit podle potřeby. S dochudovadly a kořením je vhodná cca od 2 let, ale nepřeháníme to s jejich množstvím!

    PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

    Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    37 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    JitkaMarie
    27. 2. 2024

    Pomazánka je velmi chutná, takže za mne i za manžela palec nahoru a velký dík za recept! Dělala jsem trojitou dávku, aby nám zbyla na 2. den, ale moc toho nezůstalo..😉😃

    Koupila jsem tahini pastu z Alnature v Globusu, horní vrstvu oleje jsem zamíchala s tuhým obsahem. Pasta mi ale chutná nahořkle – je to v pořádku?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Ředkvičková pomazánka

    Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.