Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Červená řepa je moje oblíbená zelenina a snažím se ji zakomponovat do většiny pokrmů. Je navíc plná minerálů a skvěle doplňuje krev. V kombinaci s čočkou a slunečnicovými semínky vznikla výborná a rychlá večeře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 hrnek běžné čočky
  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek zeleninového vývaru nebo horká voda
  • umeocet
  • sůl
  • olej

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit čočku s řepou

  1. Čočku na hodinu namočíme a uvaříme v čerstvé vodě v běžném hrnci do změknutí (20-30 minut), lze i bez namáčení.
  2. Cibuli, mrkev a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, mrkev a řepu, osolíme. Společně chvíli restujeme, aby se zelenina opekla po všech stranách.
  4. Pak přidáme uvařenou čočku a opraná slunečnicová semínka.
  5. Podlijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr rozmixujeme tyčkovým mixérem a ochutíme umeoctem.

Obměna

  • Místo běžné čočky můžeme použít červenou, zelenou anebo jinou luštěninu.

Kombinujeme

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Za ten rok, co jsem tady jsem si už oblíbila pár jídel, která jsou rychlá a točím je pořád dokola. Občas ale dostanu chuť i vyzkoušet něco jiného, když je čas. Toto ale bude spadat do dalších oblíbených rychlovek. Výborné, ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Zase jsem se utvrdila, že čím míň ingrediencí, tím lepší 😊

Posilujici kombinace 💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.