Čočková polévka s batáty a řepou » Jíme Jinak

Čočková polévka s batáty a řepou

Autor , Rubrika Polévky, Recepty, 16.04.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Sytá polévka, kterou jsem na jaře uvařila pro mého tátu, když mi pomáhal na zahradě. Tátovi natolik chutnala, že si řekl o recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 cibule
  • 4 PL červené čočky půlené
  • 1 PL horčičného semínka (tmavé nebo světlé)
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší červená řepa
  • 150 g batátu
  • 1 PL tahini
  • miso pasta
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: klíčky

Postup

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a červenou řepu nastrouháme nahrubo, batáty nakrájíme na malé kostičky.
  3. Na trošce oleje osmažíme cibuli se solí do skolovata, přidáme hořčičné semínko a čočku a společně ještě chvilku restujeme.
  4. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a přidáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu, mrkev a batát na kostičky.
  5. Vaříme společně asi 15 minut do změknutí zeleniny a čočky.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť, lžící tahiny a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.

Obměna

  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.

Pro děti od 1,5 polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 2 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Hetto Martin

    I po takové době mi stále ta červená řepa zůstává v lednici poslední. A vypadá to fakt hustě 🙂

    Řepa se dá propašovat do všeho, jen ji prozradí barva 🙂

    Jíme Jinak