„Čokoládová“ poleva z karobu » Jíme Jinak

„Čokoládová“ poleva z karobu

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Svačiny, 16.12.2011

Štítky:, , , , , , ,

Připravuje se stejně jako karobová čokoláda, jen místo oleje použijeme ztužený tuk a na ztuhnutí přidáme agar. Je vhodná všude tam, kde chceme, aby poleva držela tvar a neměla pudinkovou konzistenci.

 

Základní informace

Ingredience (cca na hrneček čokolády)

  • 1 lžíce kokosového tuku nebo oleje
  • 1 lžíce sladěnky
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolady, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo sojové smetany, kokosového krému či jiného rostlinného mléka)
  • 3 lžíce kukuřičnoho škrobu
  • 2 lžičky sypaného agaru (není nutné, je tam pro ztuhnutí)
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody

Postup

Obilnou kávu, karobový prášek a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.  V kastrolu rozehřejeme tuk a na horký přidáme sladěnku. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. Jen chvilku povaříme, přidáme agar a hned naléváme na ovoce či poháry.

Praktické

Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a sušené mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná.

Agar nemusíme dávat, pokud nepotřebujeme mít polevu ztuhlou.

Obměna

Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

 

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 30 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Lenka

    Když je trvanlivost karobové polevy 2 dny, tak se musí cukroví s touto polevou sníst do 2 dní. Jak to praktikujete? Děláte polevu co 2 dny nebo je v zásobě v ledničce, kde vydrží déle a pak znovu v rozehřáté polevě namáčíte cukroví?

    Jde o skladování při pokojové teplotě. V lednici vydrží určitě o něco déle.

    Prosím jak je to s agarem? V postupu je uveden 2x, v prvním a posledním řádku, dává se na začátku či na konci? Nebo je to 1?

    Už jsem to upřesnila, na konci.

    Profilová fotografie na Facebooku

    To přesně mám též v plánu, že ještě nejake cukrovi do Vánoc zpola namočím do polevy. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Nektere druhy (hlavně ty spojovane marmeládou) totiž už nasakly a změkly nyní, tak aby se s polevou uplně nerozmočily ;-0 Tož uvidíme 😉

    Dnes jsem namáčela do polevy cukroví z ječné mouky s matcha čajem a namočené půlky cukrovíček velice změkly, až nepříjemně. Asi nasály vlhkost z čokolády. Máte s tímto nějaké zkušenosti? Díky.

    Ctěla bych se zeptat jestli je nezdravé čisté nepražené kakao? Děkuji

    Janina

    Zrovna jsem ho včera koupila. Vím, že kakao obsahuje šťavelany stejně jako špenát, rebarbora, ale i červená řepa. Jenže mně karob nechutná 🙁 Snažím se snažím, ale občas prostě kakao použiju a to bio nepražené je pro mě přijatelný kompromis 🙂

    Jani, karob i kakao jsou pro sváteční příležitost a když jsem teď byla na kurzu sladkostí, dozvěděla jsem se, že karob je ještě víc jin, než kakao, takže doporučují používat kvalitní bio kakao raději než karob. Pravda je, že kakao zase trpí toxickými plísněmi, tak je velmi těžké se rozhodnout, co dávat. Můj názor je, že dětem raději karob (jsou konstitučně víc jang a plísně by jim ublížily) víc a dospělým kakao, pokud po něm touží. Ale jen občas.

    To je zajimavé a já zase u Strnadelové nebo Lužné četla, že karob dětem střídáme s kakaem z toho důvodu, že karob je hodně jang, hodně stahuje a děti by pak nemusely prospívat nebo být vzteklé/hyperaktiní/stažené.

    Jestli dáte kakao nebo karob jednou za měsíc, tak bych to fakt neřešila, z toho nebudou vzteklé. Častěji je to ale zbytečné.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Nenašla jsem v receptu ten agar, ktery je mezi ingrediencemi. Musi tam vůbec přijít? Vím že stejný postup máte u karobového krému (myslím bez toho Agaru), tak jen jestli tady ma ten agar nějakou specielni funkci na lepší zatuhnuti na cukroví, či tak něco… Ale v postupu se již neobjevil, tak se raději ptám. Díky 🙂

    Děkujeme za upozornění, zapomněli jsme ho tam napsat, už je to opravené. Agar není nutný, slouží k většímu ztuhnutí polevy, což se u cukroví hodí.

    jak odhadujete trvanlivost této „čokolády“ …nemám chladnou špajzku ani místo v lednici, ale tuším, že 1-2dny před plánovanou konzumací už nebude čas nic čokoládovat. Přeci jen je tam dost vody, tak se bojim, že v pokoj.teplotě tak max. 2-3dny

    Při pokojové teplotě to vidím spíš na 2 dny, snad se vám sklenička někam nacpe do ledničky, já vyhazuji zeleninu, když už se nevejdu, ta venku pár dní vydrží.

    Dobrý den, jaký je rozdíl mezi sladěnkou a tekutým sladovitem? Myslela jsem, že je to totéž. Musí být v těstě i ten sušený sladovit? Nemůžu ho sehnat… nestačilo by dát více toho tekutého? Díky moc.

    Rozdíl je žádný, jen ve značce. Do těsta můžete dát i tekutý.

    Dobrý den. Právě jsem vylila do záchoda celkem nevábnou hmotu…když jsem se snažila přijít na kolub tomu, co jsem pokazila, zjistila jsem, že místo kukuřičného škrobu jsem použila bramborový… ajaj, nedoporučuji zkoušet. Tak zítra znovu, snad se to povede 🙂 V lednici mám těsto na linecké, doufám, že se podaří. Snažím se ale někdy se holt nepovede. Přeji pěkné svátky a díky za recepty!

    Doufám že se linecké podařilo, mám tu akorát Markétku na návštěvě, tak mám také v plánu pro ně zadělat na těsto a nechat je něco upéct.

    Profilová fotografie na Facebooku

    A jakou smetanu používáte?

    Jak jsme psaly, buď sójovou, nebo rýžovou, ovesnou, je to jedno, záleží co vám vyhovuje.

    Dobrý den přeji,
    zaujal mě recept na karobovou polevu a ráda bych se zeptala, zda je nutné sojové mléko sušené?
    Budeme zkoušet opičí dort a čokoládě bychom se rádi vyhnuli, tak jsme zvědaví.
    Díky za inspirující stránky, už jsem ani nemyslela, že najdu recept na veganský dort :-)))

    Může být i sojová smetana, pak je to ještě více „mléčná“ chuť, může být i domácí obilné mléko či rostlinné mléko z krabice. Když nedáte žádné, budete mít „hořkou čokoládu“ 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku
    Profilová fotografie na Facebooku

    A jakou?

    Profilová fotografie na Facebooku

    … A jak se stanu clenem klubu Jime jinak??? Díky předem Lea

    Zatím Leo nijak, pracujeme na další sekci, která bude jen pro členy. Jakmile bude hotová, určitě se to dozvíte na našich stránkách.

    Dobry den, zajímalo by mě co si myslíte o prospěšnosti palmoveho tuku (viz tento článek http://www.ireceptar.cz/zdravi/nekolik-duvodu-proc-nepouzivat-palmovy-olej/) popř. jakou doporučujete alternativu pro peceni. Děkuji

    Myslíme si, že palmový tuk není pro nás úplně přirozenou potravinou, tak ji zařazujeme jen velmi výjimečně. V praxi vlastně jen na vánoční pečivo či velikonočního beránka a každý máme jen kousíček. Do pečení běžně dáváme jen olej a ztužujeme agarem. Určitě to musí jít i bez palmového tuku, naše babičky a prababičky jej taky neměly a pekly 🙂

    No, ty totiž měly máslo ;)… a to my „nemáme“… občas používám kokosový tuk a nebo Alsan, ale ani jedno není ideální varianta myslím.

    Zobrazit všech 30 komentářů

    Jíme Jinak