Domů > Magazín > Blog

Divoká zelenina už nám roste, hurá na ní!

Při procházce s Markétkou jsem zjistila, že lezou ze země pampelišky, kopřivy, jitrocel a bršlice kozí noha. Bude toho přibývat, máme tak dva tři měsíce na to, abych si užívali tyhle čerstvé malé zázraky. Nečekejte na nic a vrhněte se na ně. Jsou plné vitamínů, enzymů a spousty látek, které naprosto přesně odpovídají našim potřebám teď na jaře. Většinou totiž podporují funkci jater a žlučníku, které nyní jsou po ledvinách a močovém měchýři na řadě, čistí se nebo trpí, když se o ně nestaráme, jak je třeba.

Při procházce s Markétkou jsem zjistila, že lezou ze země pampelišky, kopřivy, jitrocel a bršlice kozí noha. Bude toho přibývat, máme tak dva tři měsíce na to, abych si užívali tyhle čerstvé malé zázraky.  Nečekejte na nic a vrhněte se na ně. Jsou plné vitamínů, minerálů, enzymů a spousty látek, které naprosto přesně odpovídají našim potřebám teď na jaře. Většinou totiž podporují funkci jater a žlučníku, které nyní jsou po ledvinách a močovém měchýři na řadě, čistí se nebo trpí, když se o ně nestaráme, jak je třeba.

Nejsnáze najdete kopřivu a mladé pampeliškové listy, ty zná každý. Ty krom výše zmiňovaného obsahují hodně železa, takže pomáhají s krvetvorbou. Jsou tedy vhodné pro každého, ale pro těhotné a kojící maminky obzvlášť. Pampeliška i kopřiva působí povzbudivě na metabolismus, pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry. Když si je přinesete domů zvenku, máte zaručeně čerstvé produkty, v podstatě v bio kvalitě (když sbíráte někde mimo silnice apod.) a zdarma! Inspirovat se můžete v receptu na Salát s mladými pampeliškovými listy, Kopřivová krémová polévka nebo Rizotko se zeleninou a mladou kopřivou.

Zařazením těchto a dalších divokých bylin prospějete svému tělu a navíc vaše talíře dostanou opravdový jarní nádech. Postupně vás budeme zásobovat recepty, ale nečekejte na nic a přidávejte tyto byliny do polévek, salátů, do teplé zeleniny, dělejte z nich špenáty, co vás jen napadne.  Pro začátek zkuste třeba salát s pampeliškovými listy.

S planou zeleninou zacházíme stejně jako s každou jinou – opláchneme ve studené vodě a použijeme. Protože tato má poměrně krátkou životnost, je nejlepší trhat denně čerstvou nebo ji propláchnutou okapanou uložit do plastové krabičky či mikrotenového sáčku a uskladnit v lednici. Tak se její použitelnost na pár dní prodlouží.

Jaru zdar!

 

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Vláďa
4. 4. 2018

Já také mám štěstí žiji v Brdech a tam je všeho dost tam dokonce kvetou vzácné orchideje ale i ve městě se dá sehnat různá Bílina příroda například známá vplzni chodí k řece k Doudlevcum a tam třeba sbyra kopřivy , Planou pažitkou vse důkladně omyjeme a je to dobré lepší než nic.

A co medvědí česnek?

Ukázat další komentáře