- 1 větší cibule
- 2 střední mrkve
- asi 200 g dýně hokaido nebo jiný druh
- 2 lžíce sezamového oleje
- hrnek nakrájených zelených fazolek
- 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
- sůl umeocet
Na oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme. Pak přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a vaříme do měkka asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme fazolky asi na 3 cm špalíčky a uvaříme je v horké osolené vodě do měkka. Uvařenou dýni s mrkví a cibulkou rozmixujeme tyčkovým mixérem a naředíme do konzistence omáčky, pokud to bude potřeba. Podle potřeby dochutíme umeoctem. Uvařené fazolky scedíme a přidáme do omáčky.
PraktickéStejně takto můžete udělat i dýňovou polévku s fazolkami jako zavářkou, jen je potřeba ji víc naředit. Dochutit lze i obilnou smetanou.
KombinujemeJá jsem omáčku servírovala s polentovým knedlíkem a čočkou na cibulce. Pro dokonalost přidáme čersvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
DětiPokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme jen mrkev, cibuli a dýni vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě potom dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .
Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zase vynikající rychlá večeře 🙂 Miluju dýni ❤ Měli jsme s nudlemi z medvědího česneku 😊 Děkuji za receptík 🙂
Dnes jsem ji připravila z posledního zbytku loňské dýně. A je luxusní. Manžel si dokonce i přidal a to je co říct. Už si asi zvykl na mou alchymii v kuchyni🤣